Razgovarali smo s vlasnikom novog traženog coffee mjesta u Zagrebu „Augusto“

Jeste li već probali kavu u novom specialty coffee shopu Augusto? Ovaj koncept dolazi iz Rovinja, a razgovarali smo s vlasnikom i osnivačem Zoranom Kličkovićem o svim detaljima
19.02.2024.
IMAGE SOURCE: Robert Vijatović/ Ana Jurić
RECOMMENDED

Ako nešto volimo u Zagrebu, onda su to specialty coffee mjesta gdje osim izvrsne kvalitetne kave, uživamo u slasnim zalogajima i ugodnoj atmosferi. Zato s veseljem dočekujemo nove specialty coffee shopove koji doprinose zagrebačkoj gastro sceni. Prošli se tjedan otvorilo jedno takvo mjesto, a riječ je o Augusto coffee shopu koji je odmah zapeo za oko mnogim Zagrepčanima.

„Augusto“ nije novi koncept, ovaj kafić je bio omiljeno coffee mjesto Rovinjana, a sada se ta morska „dolce vita“ filozofija preselila na zagrebačku Trešnjevku na adresi Metalčeva 1. „Augusto“ je u svega par dana od otvaranja postao traženo coffee mjesto, a nas je zanimalo što sve kafić nudi i koja je njegova posebnost. Sve detalje zbog kojih nam je „Augusto“ postao još draži, otkrio nam je osnivač i vlasnik Zoran Kličković koji je u ugostiteljskoj branši skoro 20 godina.

Kako je uopće krenula cijela priča o otvaranju coffee specialty mjesta, prvo u Rovinju?

Cilj mi je bio upijati na najboljim mjestima vještine, odlaziti na najbolja mjesta da također upijam atmosferu i samu energiju tog istog mjesta.  To se radilo pretežito u restoranima i Cocktail barovima i naravno, coffee shopovima. Kava je uvijek bila i je dio našeg posla i uvijek je prisutna, a kako težimo ka kvalitetnim proizvodima u svijetu kave, specialty kave su na vrhu. U Frankfurtu sam proveo skoro 5 godina i tamo je ugostiteljska scena jako razvijena. U Beogradu, Lyonu itd..

Kad smo se sadašnja supruga i ja odlučili vratiti se kući u Rovinj, jedino gdje sam htio raditi je bio restoran Monte, poslao CV i primili su me. Nakon 2 mjeseca stiže vijest da je dodijeljena prva jedina Michelin zvjezdica u Hrvatskoj. Nakon tog ljeta sam uvidio da to baš i neće više biti za mene. Večernje smjene, presing, ganjanja nekog savršenstva gdje ti se jutra gube na kauču kako odmaraš. Ukratko rečeno,rodila se kćerkica i prebacio sam se na puno ležernije jutarnje poslovanje. 

Zašto ste odlučili preseliti koncept iz Rovinja u Zagreb?

Jer nemamo što raditi van sezone u Rovinju haha. Šalu na stranu, ali stvarno je tako. Teško je poslovati 8 mjeseci gdje je pet mjeseci super, a ova tri baš i ne. Praznog hoda ima dosta, nije toliko ni do financijskog dijela, već bi mi stvarno radili. Nama je super to, a vidimo da su ljudi to prepoznali.  Da bi mogli održati osoblje cijelu godinu zaposlenu i kako bi oni i mi rasli i bili bolji da gosti dobiju bolju uslugu, od Augusta trebamo imati što raditi cijelu godinu. Imati prihode i goste, a to nažalost u malom Rovinju po zimi nema. Tražili smo lokacije po cijeloj Europi. Zašto baš Zagreb i ta lokacija, rekao bih da je to nekako intuitivno išlo. 

Imamo mi našu publiku ovdje (Zagreb), ljude koje volimo i koji nas vole. Dolaze nam u Rovinj pa je možda red da mi budemo malo kod njih. 

Kakvu kavu poslužujete u kafiću? Od kuda nabavljate specialty kavu?

Poslužujemo trenutno kave iz 3 različite države: Ethiopia , Colombia, Peru. Pržimo sami sebi kavu, kupujemo sirovu zelenu kavu od nekih od europskih importera. 

Osim kave, što još gosti kafića mogu probati od pića i hrane?

Osim kave, cijedimo svježe voće i nešto malo povrća, imamo već neke svoje preporučene kombinacije, a i gosti su mogu sami birati. Za djecu imamo, ako se sjećate, one Capri – Sun sokiće, koji sada postoje i u veganskoj verziji. Imamo nekoliko soda ( grejp i višnja ), tonic i mineralnu vodu. Radimo suuuper zdravi ledeni čaj koji se sastoji od aloa vere, đumbira, kardamoma, kamilice, Matche, agave i grejpa. 

Znam da ima kave u tome, ali moram naglasiti da radimo super stvari sa espresso tonicom , razne kombinacije s Paragon Cordialima, raznim tonicima i jos dodataka. Može se reći da radimo bezalkoholne osvjezavajuće koktele.  

Od hrane, radimo panine (sendviče), a trenutno imamo finu kombinaciju s kajganim jajetom, namazom od rukole, ukiseljenim lukom i mariniranim kupusom. Također pečemo focacciu te radimo naše Fika Bunse (švedske cimer rolice). Često se na meniju zna pronaći banana bread s kruškom te male focaccie s povrćem i sirom. Vidjet ćemo što će još od hrane biti u ponudi, ali tih nekoliko stvari sigurno jer je već provjereno u Rovinju 🙂

coffee augusto

Postoji li neka slastica koja je veliki favorit vašim gostima (a i vama), uz kavu?

FIKA BUNS. Napravili smo ih lani baš baš puno. Odlične su. Dođite i uvjerite se sami. To su tradicionalne švedske cimet rolice kojima dodajemo naš twist. Osim standardnih rolica s cimetom i kardamomom, radimo ih i s borovnicama i lješnjacima. Mislim da je jako dobro izbalansiran recept, da nije ljudima presladak i da ne utječe na okus kave koju piješ uz rolicu.:)

coffee augusto

Tko stoji iza izrade slastica?

Iza izrade stojim ja. Za sada sam prepustio izradu slastica u Rovinju kolegi da se zabavlja s hranom, dok ću u Zagrebu ja u početku raditi naše Fike i Panine, a kad vidimo kako sve bude disalo u vezi sektora hrane, tako ćemo zaposliti osobu koja će to nastaviti raditi. Možda budu i neka jela s jajima u ponudi od proljeća. Razvijamo se ogranski i polako. 

coffee augusto

Kafićem prevladavaju tople boje i ugodna, mirna atmosfera, kao da si kod kuće. Tko potpisuje uređenje interijera i koja je bila inspiracija za uređenje?

Vizija je moja, Augusto Rovinj je ispao tako kako je ispao, prekrasan. Radilo se po osjećaju, prirodna boja na zidu, prirodni reclaimed materijali i prirodni tonovi. Inspiracija je bila ta da se stvori prostor koji odaje dojam i osjećaj kao da postoji oduvijek.

coffee augusto
coffee augusto

Zagrebački Augusto je vođen istom vizijom da se preslika onaj rovinjski. Da gosti osjete isti vibe kao i u Rovinju, i u tom izvođenju moram pohvaliti jednom Michelangela stolara iz Zagreba koji je sa svim drvenim elementima dao dušu prostoru. 

Postoji li neki detalj u coffee shopu na koji ste posebno ponosni?

Pomični stolovi. Imamo 6 stolova koji idu iz zida pa se mogu micati lijevo – desno. Fora dizajn i ušteda mjesta.

Za kraj, što Zagrepčani mogu očekivati od novog coffee specialtyja u gradu? Po čemu se ističete?

Prema svakom gostu se odnosimo pošteno i s poštovanjem te osiguravamo da su naši sastojci i proizvodi najviše kvalitete, dajemo sve od sebe do boravak kod nas bude ugodan, prožet srećom i ljubavi. 

SAZNAJ VIŠE: