SEARCH

“Smrt joj dobro pristaje”: Legendarni film napunio je 30 godina i aktualniji je no ikad

Ovo je jedan od onih filmova koje morate pogledati
05.08.2022.
IMAGE SOURCE: Death Becomes Her
RECOMMENDED

„Smrt joj dobro pristaje“ je jedan od filmova mog djetinjstva i, oprostit ćete mi što se ne sakrivam iza lažne skromnosti, dokaz da sam uvijek znala prepoznati prave stvari – čak i kad ih nisam znala objasniti ili definirati. Kad kažem „prave“ mislim prvenstveno na autentične i majstorski izvedene. Odabir teme je također važan, ali jedna tema ne mora svima zvučati jednako. U ovom slučaju tema je na prvi pogled proročanska, ali ako zanemarite način i konkretne motive kojima je priča ispričana, jednostavno je ljudska i praktično arhetipska. Film je popriličan dokaz tome koliko volim crni humor i teatralnost, kao i „uvrnutost“. Možda to nisu epiteti koje na pravu očekujete od nekog djeteta, ali eto. U mom slučaju su istiniti i iskreno, malo me baca u bed činjenica da je od trenutka otkad sam ga prvi put pogledala na piratskom VHS-u prošlo čak 30 godina.

Ako kojim čudom niste gledali „Smrt joj dobro pristaje“, predlažem da prekinete čitanje teksta, stavite planove po strani i da to napravite još večeras. Ne mogu vam obećati da ćete uživati u djelu u istoj mjeri kao i ja, ali vam mogu obećati da sigurno nećete žaliti za izgubljenim vremenom, a i malo vam zavidim što ćete ga gledati prvi put.

Redatelj Robert Zemeckis u ovoj priči prati (ne)prijateljstvo dvije žene koje traje desetljećima. Ako me pitate, i pored crnog humora i camp trenutaka, činjenica da je ovaj film režirao muškarac, jednako je iskrena kao i „Moja genijalna prijateljica“, Uostalom radi se o čovjeku koji je napravio i Forest Gump i tko je ubio zeku Rogera. Mislim da ovaj podatak govori dovoljno o tome koliki mu je tulum u glavi (i to mislim kao najveću moguću pohvalu).

"Smrt joj lepo stoji": Legendarni film napunio je 30 godina i aktuelniji je no ikad (фото 1)

Dvije žene, tašta zvijezda Madeline Ashton (Meryl Streep) i smotana spisateljica Helen Sharp (Goldie Hawn), jedna drugu prate kroz život i jedna drugoj taj isti život oblikuju čak i kada se ne vide godinama. Njihov odnos doživljava najveću krizu i (naizgled) puca nakon što Madeline preotme, i uda se Heleninog zaručnika- briljantnog plastičnog kirurga Dr. Ernesta Menvillea (Bruce Willis). Godinama nakon toga, Madeline izvan sebe jer stari, a plastične operacije i spavanje s dvostruko mlađim frajerima joj više nisu dovoljan fiks. Igrom slučaja (?) upoznaje Lisle (Isabella Rossellini) koja joj za neotkriveni iznos (koji je za svakog različit) proda misteriozni napitak koji joj vraća mladost. Tek nakon što ga popije. Madeline sazna da napitak ima određenih nuspojava za koje nije čula od svog doktora i ljekarnika, a to je da svatko tko ga popije postane besmrtan. Zvuči super, zar ne? Think again.

Iako je inicijalno hvaljen zbog specijalnih efekata (za koje je i osvojio Oscara), film je generalno na početku mlako primljen, ali je vrijeme ipak pokazalo koliko vrijedi i to ne samo zbog vizualnog doživljaja i genijalnih glumaca.


Briljantna satira o starenju i našem strahu od istog, ženskom (ne)prijateljstvu koje oblikuje život, camp remek-djelo „Smrt joj dobro pristaje“ danas ima kultni status i vojsku obožavatelja od kojih mnogi pripadaju LGBTQ+ zajednici


"Smrt joj lepo stoji": Legendarni film napunio je 30 godina i aktuelniji je no ikad (фото 2)

Slično kao Rocky Horror Picture Show, i on je inspirirao bezbroj specijalnih projekcija, drag nastupa pa čak i jedan od izazova na RuPaul’s Drag Race,

Ne znam zašto je toliko popularne kulture, ali i one akademske, koja me oblikovala i na koju sam reagirala kultna upravo u LGBTQ+ zajednici, ali tako je. Doslovno od Marilyn do Čajkovskog za kojeg se danas zna da je bio gay (i preko kojeg mi je baka kada sam imala 4 godine u kazalištu, a neko ga u foajeu SNP-a nazvao “pederčinom” u pauzi “Labuđeg jezera”, objasnila da se neki ljudi zaljube u osobe istog spola i da je to isto kao što su se zaljubili moji mama i tata).

Tek „Smrt joj dobro pristaje“ je film u kojem sam, čak i u osnovnoj školi prepoznala dijelove sebe, dijelove svih nas, iako možda o njima još uvijek nisam ništa znala.


Iako mi 1992. starenje nije bilo ni na kraj pameti, moja srž se instinktivno povezala s Madeline i Helen i sirotim Ernestom koji nije ništa drugo do materijalizacija njihove međusobne opsesije kao ventilom osobnih nesigurnosti


Njihova privlačnost nije bila zov sirene Marilyn Monroe, ništa na njima dvjema nije mi bilo “lijepo” (ako je netko za mene bio sirena u ovoj priči, onda je to Lisl sa svojim kratkim crvenim noktima, zlatnom naušnicom i dobermanima) ali desetljećima prije nego što su se izrazi poput toxic friendship i frenemy udomaćili (i razvodnili) u našim rječnicima, Madelin i Helen odigrale su pred našim očima surovu realnost u kojoj su žene od malih nogu huškane jedna protiv druge, u kojoj je “žena ženi vuk”, realnost obojenu surovim bespotrebnim nesigurnostima. S druge strane, njih dvije obje žude za obožavanjem, slavom i seksom – i za to se ne ispričavaju – iako su za svoje želje na prvi pogled kažnjene. Njih dvije su arhetipske ženske negativke, ali cijelo vrijeme nekako navijate za njih i te dvije činjenice, ta dva osjećaja, sve vrijeme koegzistiraju u savršenoj harmoniji.

Svaka sličnost sa životom je potpuno (ne)slučajna.

"Smrt joj lepo stoji": Legendarni film napunio je 30 godina i aktuelniji je no ikad (фото 3)
SAZNAJ VIŠE: