SEARCH

Sedam osnovnih self-care lekcija kojih bi se trebalo prisjetiti

27.12.2021.
RECOMMENDED

Jedna od vjerojatno najkorištenijih riječi današnjice, pogotovo nakon prethodne godine je care, a zajedno s njom i self-care. Samo-briga iliti briga o samom sebi može se danas pronaći u najnevjerojatnijim kutcima i industrijama, i konačno smo došli do toga da se i orgazam i pravo na njega u sklopu sex wellnessasmatraju regularnim i prijeko potrebnim self-careom. Nešto po sistemu ako je tijelo sretno i mi smo sretni. Veoma točno plus pretočno.

Međutim, postoji nekoliko osnovnih self-care koraka i lekcija bez kojih ništa drugo ne bi imalo smisla. Onih koji nemaju nikakve veze ni s maskama za lice, ni spa terapijama, ni orgazmima, niti bilo kojom vrstom fizičkog njegovanja, ali imaju baš mnogo veze s tim da naši temelji budu dobro postavljeni i da iz njih iz mjeseca u mjesec rastemo stabilnije i snažnije. Upravo zato, prolazimo kroz osnovne korake brige o sebi, da se podsjetimo koliko to možda jesu opća mjesta ali ona koja, umjesto da ih stalno primjenjujemo, zapravo nevjerojatno mnogo zapostavljamo, a donose prijeko potreban dobar osjećaj u vlastitoj koži.

PRATI OSJEĆAJ

1

Često volimo ignorirati osjećaj koji nam kaže da nešto nije OK i da možda ne trebamo prihvatiti neku ponudu ili previše vjerujemo nekoj osobi. Taj osjećaj ma kako bio zasnovan na anksioznosti (jer da, mnogi psiholozi su pronašli vezu između “osjećaja u želucu” i anksioznog stanja) znači ipak imati neko šesto čulo koje se uzbudi, neki instinkt koji nam nešto poručuje i poslušati ga znači poslušati i pratiti sebe, a to je uvijek važno. Jer, odluke mogu biti kakve god i imati još neizvjesnije ishode, ali ako smo ih donosili usklađeni sami sa sobom, barem su u datom trenutku ispravno donesene.

RECI ONO ŠTO MISLIŠ

2

Ovo zvuči lakše reći nego napraviti, znamo, ali istina jeda mnogo sreće leži u ovoj “zapovijedi”. A i uštedi se mnogo vremena, nesporazuma i živaca ako jednostavno stvari nazovemo pravim imenom. “Ne želim”, “nisam sigurna”, “ne odgovara mi”, “ne mogu”, su također riječi iz tog dijapazona koje valja koristiti malo češće kada ih stvarno mislimo.

NE BOJ SE REĆI“NE”

3

Jer “ne” nije samo odbijanje. Ono je postavljanje, držanje i poštovanje vlastitih granica. Ono je prije svega poštivanje sebe i vlastitog vremena, želja i osjećaja, i ograničavanje svog sistema vrijednosti, želja i mogućnosti zbog čega se nitko ne bi trebao niti smio naljuti, niti bi se mi zbog toga trebali osjećati loše.

NE BOJ SE REĆI “DA”

4

Jer “da” otvara vrata u mnoge nepoznate, zabavne, razigrane svjetove. “Da” donosi nove teme za razgovor, nove ljude, nova iskustva. Čak i ako nekada djeluje malo previše strašno uskočiti u nove stvari i iskustva, treba vježbati reći “da” svemu novome što dolazi.

BUDI NJEŽAN/A PREMA SEBI

5

Ovo već znamo i ponavljamo kao mantru, nadamo se. Nježnost prema sebi u najkraćim crtama znači voljeti sebe. Razumjeti da smo nekih dana jaki, snažni, posvećeni, puni energije i spremni da osvojimo svijet, a već sutradan krhki, plačljivi, nesigurni. Poštovati svoje potrebe, želje i mogućnosti, osluškivati sebe i voljeti se ma kako smo nekih dana teški za voljeti.

NEGATIVNOST NA OFF

6

Bilo da smo okruženi ljudima koji u svemu vide problem ili onima koji “samo žele razmotriti” sve potencijalno negativne scenarije, ili shvatimo da se sve priče koje se vode oko nas oslanjaju na neki govor s lošom energijom, sve to spada u isti koš, koji ne želimo. Zato treba, ako ništa drugo, barem staviti na pauzu sve one koji misle loše, pričaju loše, potežu teške riječi, i ne doprinose širenju entuzijazma i pozitivnosti već svemu suprotnom.

LJUBAV, LJUBAV I JOŠ LJUBAVI

7

Ultimativno pravilo, jer se ništa dobro nije dogodilo ako nije počelo iz ljubavi. Biljke cvjetaju i rastu samo zato što se u njih ulažu pažnja, vrijeme i ljubav. Odnosi postaju sve bolji i snažniji jer smo im posvećeni. Projekti rastu zato što volimo ono što radimo i vjerujemo da može postati još bolje. Zvuči banalno, ali ljubav je taj tajni sastojak koji učini da stvari budu drugačije i prije nego što se upustimo u nešto novo treba zapitati sebe “što volim?”. Čemu se mogu posvetiti, prema čemu osjećam ljubav i privlačenje? Iz tih odgovora nastaju najbolji hobiji, najrazvijeniji poslovi, najmirisniji kruhovi. Tako da, sve raditi uz makar prstohvat soli i bit će itekako dobro.

SAZNAJ VIŠE: