Sada možete unajmiti art studio Jean-Michel Basquiata

Zgrada koja ima veliko povijesno i umjetničko značenje, a bila je dom slavnog slikara Jean-Michel Basquiata, kao i umjetnika Andyja Warhola, sada je službeno dostupna za najam
15.11.2022.
IMAGE SOURCE: Pinterest/ Meridian Capital Group
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ako ste ikada željeli živjeti u zgradi koja ima važno povijesno značenje, sada imate priliku. Posljednji studio i stan velikog američkog umjetnika jean-Michel Basquiata u kojem je živio i radio od 1983. pa sve do svoje smrti 1988., službeno je dostupan za iznajmljivanje. Oni koji žele doživjeti dijelić svijeta ovog slavnog neoekspresionističkog slikara, mogu unajmiti stan u New Yorku za 60 000 američkih dolara.

Stan i studio također su pripadali umjetniku Andyju Warholu, a Basquiat je upoznavši Warholea,ubrzo unajmio prostor na drugom katu. Zgrada je smještena u ulici Great Jones 57 u Boweryju na Manhattanu, a prema agenciji za nekretnine Meridian Capital Group, stan će se moći unajmiti za 60 000 dolara na najmanje 10 godina.

Agencija je ovaj prostor opisala kao „otvoren potkrovlje s visokim stropovima i višestrukim krovnim prozorima“. Društvo za očuvanje arhitekture Village Preservation je u suradnji s restoranom Two Boots Pizza postavilo ploču na vanjsku stranu zgrade u spomen na bivšeg stanara, a natpis glasi: „Basquiatove slike i drugi radovi doveli su u pitanje ustaljena shvaćanja visoke i niske umjetnosti, rase i klase, dok je kovao vizionarski jezik koji je prkosio karakterizaciji.“

Vanjski dio zgrade je također ukrašen street artom koji je posvećen preminulom umjetniku. Zgrada u kojoj se nalazio art studio proteže se na oko 2000 četvornih metara raspoređenih na tri kata, a direktor agencije John Roesch rekao je da bi volio zadržati zgradu u umjetničkoj zajednici.

Umjetnička povijest zgrade

Andy Warhol je izvorno kupio zgradu 1970. godine koja je i prije njega imala bogatu povijest. Izgrađena je 1860-ih i tada ju je kupio Paolo Antonio Vaccarelli, poznat kao gangster Paul Kelly, te otvorio Brighton Athletic Club 1904. godine. Zgrada je kasnije korištena kao metaloprerađivačka tvrtka i tvrtka za opskrbu kuhinjama sve do 1970. dok ju nije otkupio Andy Worhol.

Do nedavno, zgrada je bila dom ekskluzivnog japanskog restorana Bohemian, a u susjedstvu se nalaze galerije Venus Over Manhattan i Eric Firestone Gallery.  

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: