Romanizacija: Ovo su knjige nastale po filmovima

18.03.2022.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Vjerojatno već imate omiljenu ekranizaciju romana koji ste pročitali više od pet puta. Također, vrlo je moguće da ste brojnim filmskim formatima omiljenih knjiga, nezadovoljni, jer je najčešća praksa, da nas naši omiljeni fiktivni likovi iz knjiga na filmu ili seriji razočaraju. Uglavnom zato što nisu dovoljno detaljno prikazani, ili su možda baš omiljene stranice izostavljene iz kadrova. Ali, jeste li ikada čuli za romanizaciju filmova? Da, neki naši omiljeni filmovi postoje i kao knjige. Zašto bi tako nešto uopće postojalo?

Romanizacija je kao što i sam naziv govori, transformacija filma u knjigu, pri čemu se originalni narativ daje publici ne kroz slike, zvukove i specijalne efekte, već kroz prozu. Ako nikada niste naišli na jednu od ovih književnih neobičnosti, to je razumljivo jer iako je nekada bio prilično popularan medij, romanizacija je vremenom gubila utjecaj na prosječnog potrošača i njena popularnost se tijekom godina smanjivala. Brojni medijski članci i kritike o ovoj vrsti romana govore o osrednjem pisanju koje je naizgled svojstveno mediju: napisani su za veoma kratki rok (većina za četiri do šest tjedana) i, najvjerojatnije, autor piše za novac, a ne zato što to iskreno želi. Peter Cobell, koji je za New York Times pisao o romanizacijama, kaže da su „ovi potomci filmova i romana često najsirovije fikcije. Književni ekvivalent akcijskih figura u restoranima brze hrane…“

Međutim usprkos tome, nešto nas privlači jer romani bazirani na filmovima i dalje nastaju. Izgleda da čitanje romana nije isto iskustvo kao ponovno gledanje filma. Doživljavate skoro istu priču, ispričanu drugačijim glasom. A i svi imamo “one filmove” kojih nam nikad nije dosta i za koje želimo da zauvijek traju, a ovo je možda nešto najpribližnije tome.

I dok čekamo da vidimo hoće li će “Licorice Pizza” dobiti svoje stranice, što bi bilo zaista sjajno, predlažemo vam nekoliko romanizacija koje već postoje.

Once Upon a Time in Hollywood

Prošlog ljeta, HarperCollins je izdao prelijepo reprezentativno književno izdanje Tarantinovog posljednjeg filmskog hita koje bismo svi voljeli ponosno držati na stolčiću. Iznenađujuće ili ne, roman je dospio na prvo mjesto najprodavanije fikcije, prema listi koju je izbacio New York Times. Izbačeno je oko 200 000 kopija u mekom povezu i 85 000 u tvrdom za prave fanove. U jednom intervjuu, Tarantino je rekao da je prvi plan bio izbaciti roman za Reservoir dogs, ali je u posljednjem trenutku odlučio da to ipak bude posljednji film.

Basic Instinct

Nije potrebno detaljno objašnjavati zašto ovaj filmski klasik zavređuje književni oblik. Ne morate biti vatreni obožavatelj ovog filma da biste poželjeli da neke od njegovih kultnih scena pročitate u pisanim redovima. Prema kritikama, čitatelji romanizacije bili su poprilično zadovoljni.

Deer hunter

Ne možemo smisliti razlog zašto biste čitali knjigu umjesto da još jednom pogledate ovaj film i maestralnog Roberta De Nira i Christophera Walkena u njemu, ali čim ova romanizacija postoji sigurno krije nešto više nego sam ekran.

Alien

Najviše romanizacija je nastalo na osnovu sci-fi filmova. Ovaj najpoznatiji klasik koji je režirao Ridley Scott nastao je prije četrdeset godina i njegova romanizacija se još uvijek prodaje. Po pisanju kritika, ona je jedna od najboljih, upravo zato što je uspjela uhvatiti istu hladnu jezu kakva je prikazana na filmu, što je veliki uspeh s obzirom na to da ju je pisac napisao za svega tri tjedna i to samo na osnovu rane verzije scenarija i bez da je vidio kako će izgledati glavno čudovište.

The shape of water

Od većine filmskih romana nećete dobiti mnogo van čistog prenošenja onoga što vidite na ekranu. Ali roman koji prati film Guillerma del Tora “The Shape of Water” nije samo adaptacija. Knjiga i film koautora Daniela Krausa pričaju istu priču, o nijemoj ženi koja se zaljubljuje u zatočeno i jednako nijemo stvorenje, na dva veoma različita načina.

Interstellar

Definitivno postoje filmovi koji nas na kraju gledanja ostave žednima: atmosfere, likova, događaja i jedan od njih je Interstellar. U njemu ima toliko prostora za nadgradnju i tijekom gledanja želimo saznati više i više. Romanizacija je, sudeći po kritikama ovo ostvarila, pa su čak i ljudi koji su samo čitali roman, bez gledanja filma, izrazili divljenje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: