Raspada li se jedan od najpopularnijih beauty brendova nove generacije?

10.02.2022.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Kako smo od naslova tipa “Pametno izgrađen posao: Glossier je i službeno postao brend od milijardu dolara” i “Koje stvari beauty kompanije trebaju naučiti od streetwear brendova?” došli do pitanja WTF is wrong u periodu od praktično samo dvije (doduše pandemijske) godine?

Donedavno nismo imali što za reći o ultimativnom unicornukozmetičke industrije koji je 2019. postao težak preko milijardu dolara, osim da je Glossier bio sinonim za uspjeh i prepoznavanje svake mogućnosti koja se ukaže, te pravovremenog djelovanja i slušanje vlastitog milenijalskog instinkta. Emily Weiss je prešla put od uloge u reality emisiji na MTV-ju, preko asistiranja u modnim magazinima do vlastitog (kultnog) beauty bloga i opravdanog statusa “Estée Lauder za milenijalce” kao i naslovnice Time magazina.

BREND JE PIONIR ČIJI SU TRAG POSLIJE PRATILI MNOGI: EMILY WEISS JE PRVA SHVATILA MOĆ DIREKTNE INTERAKCIJE SA SVOJIM MUŠTERIJAMA I O KAKVOM ZLATNOM RUDNIKU INFORMACIJA I NOVCA SE ZAPRAVO RADI.

Pažljivim osluškivanjem uspjela je svojim čitateljima/kupcima pružiti upravo ono što žele, a to je beauty koncept koji ne cilja na to da od vas napravi novu osobu već da malo “uglanca” prirodnu ljepotu koju već imate. Glossier je dokaz da je prodaja ideje o brendu kao sistemu vrijednosti i sveobuhvatnom iskustvu, a ne samo kao o proizvodu, pravac budućnosti čemu je dokaz i da je Glossier jedini kozmetički brend čiji dropovi su generirali hype koji se može mjeriti sa Supremom.

Sve donedavno bilo je praktično nemoguće scrollatiInstagramom, a da ne naletite na neki njihov post prepoznatljive blage estetike. Millennial pink nijanse, sjajna koža i imena proizvoda poput Cloud Paint i Skywash (o Boy Brow kultu da ni ne počinjemo) bili su u skladu sa zaraznom mantrom brenda “skin first, makeup second” – i svi smo uživali. Odgovaralo nam je na koji način se Glossier uhvatio u koštac s onim nedostižnim glamurom na koji su nas drugi “tjerali”, a Glossierov prirodni minimalizam došao nam je kao melem na ranu.

Oni koji su probali proizvode dijelili su se u dvije grupe: zaklete obožavatelje i one koji tvrde da dotični proizvodi ne rade baš bogznašto – ali upravo je to dio Glossier marketinga pa zaista teško da ste ih mogli optužiti za falsemarketing. Iako je Weiss savršeno očigledan primjer američkog white privilegea, to nikome do relativno nedavno nije (javno) smetalo. Uostalom, teško je ne imati poštovanja prema ženi koja je toliko sposobna da uhvati zeitgeist i da se praktično samostalno vine na sam Olimp Millennial životne mitologije.

A ONDA, NAKON ŠTO JE PROŠLOG SRPNJA OBJAVLJENO DA SU DOBILI INVESTICIJU OD 80 MILIJUNA DOLARA, KRAJEM SIJEČNJA DOŠLA JE VIJEST DA JE GLOSSIER OTPUSTIO PRAKTIČNO TREĆINU SVOJIH ZAPOSLENIH, I TO NAJVEĆIM DIJELOM IZ TECH TIMA.

U srpnju 2021. godine, vrijednost kompanije procijenjena je na 1.8 milijardi dolara. Lansirani su novi proizvodi kao što je Generation G lipstick i dugoiščekivani Solar Paint bronzer koji su se, naravno, pojavili na svim trendi feedovima, ali osjećaj da je uzbuđenje uveliko splasnulo nije se mogao sakriti.

Poseban udarac došao je s TikToka na kojem su mnogi influenceri počeli kao po komandi iznositi svoje zamjerke: raspon nijansi je premali, proizvodi nisu učinkoviti, brend postaje nebitan (nakon odličnog startanja). Mnogi se osvrću i na najveći skandal koji je – kao i mnoge druge kompanije – zadesio Glossier u toku 2020. godine, a odnosi se na optužbe za rasizam i toksično okruženje na poslu. Stvari su otišle čak toliko daleko da je profil koji poziva na bojkot Glossiera skupio preko 11 tisuća pratitelja.

UBRZO SU POČELE “CURITI” I DRUGE PRIČE NEZADOVOLJNIH ZAPOSLENIH, O TOME KOLIKO JE TVRTKA ISTOVREMENO ELITISTIČKA ALI I SUROVA, O TOME KAKO SU RUŽIČASTE UNIFORME KOJE ZAPOSLENI NOSE POPUT KOSTIMA U DISNEYLANDU I DA IH KUPCI TRETIRAJU BAŠ KAO FIGURE U ZABAVNOM PARKU, O TOME KAKO SU PLAĆE NIŽE OD PROSJEČNIH U ISTOM SEKTORU, DISKRIMINACIJI,BESPRAVNIM I NENAJAVLJENIM OTPUŠTANJIMA ZA VRIJEME PANDEMIJE I SLIČNO.

Zaposleni nisu jedini koji su sve više i više razočarani brendom. Kupci i beauty profesionalci (ispred i iza kamere) sve više ističu kako se osjećaju isključnima iz Glossier estetike i brendinga uopće, kao i činjenicu da – ako imate bilo kakav problem sa kožom – Glossier nema niti jedan proizvod koji će vam s tim problemom efikasno pomoći.

Dodajte na ovo činjenicu da su se na tržištu pojavili brendovi čija inovativnost je premašila onu koju (danas) ima Glossier kao što su Nécessaire i The Inkey List koji potrošačima nude bolji odnos cijene i kvalitete, kao i na kraju krajeva bolje rezultate.

Kada je linija šminke u pitanju, većina se slaže u tome da je Glossier u momentu kada se pojavio na tržištu zaista djelovao revolucionarno, ali i da je ta revolucionarnost bila više površinska nego suštinska (što je istina). U posljednjih sedam godina, koliko je prošlo od dolaska Glossiera na beauty scenu, kupci su dobili mnogo više kvalitetnijih i inkluzivnijih opcija, uključujući i one koje se mnogo više bave etičkim pitanjima poput održivosti i ekologije – ispita na kojem je Glossier ozbiljno podbacio svojim proizvodima kao što je Gelée, sjenila za oči u formi gela natrpanog šljokicama, kao i svojim standardnim pakiranjem prepunim (nepotrebne) plastike i naljepnica.

Sami proizvodi mogu se kupiti jedino preko sajta ili u nekoliko njihovih fizičkih trgovina koje u cijelom svijetu možete nabrojati na prste (jedne?) ruke. Ljudima jednostavno više nije stalo da ganjaju nešto što više ni po čemu nije posebno.

I TAKO, SEDAM GODINA NAKON LANSIRANJA U BEAUTYSTRATOSFERU, GLOSSIER RISKIRA DA POSTANE OZBILJNO PREVAZIĐEN. NEMA SUMNJE DA BREND I DALJE IMA VELIKU MOĆ ALI ONA SE RAPIDNO SMANJUJE. POTROŠAČI ŽELE VIŠE OD SLATKE ROZE SLIČICE.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: