Oaza u Novom Meksiku: ranč Cerro Pelon, nekadašnje vlasništvo Toma Forda

Ranč Cerro Pelon nije samo mjesto filmskih snimanja i arhitektonskih čuda, već i primjer spoja prirodnih ljepota i ljudskog stvaralaštva
12.03.2024.
IMAGE SOURCE: @mukacasestudy
RECOMMENDED

U srcu prekrasnog Galisteo Basina, dvadeset i četiri milje južno i istočno od slikovitog grada Santa Fea, nalazi se jedno od najuzbudljivijih imanja na zapadu – ranč Cerro Pelon. Ovaj impozantni ranč, koji zauzima 20.662 hektara u okrugu Santa Fe, Novi Meksiko, nekad je bio poznat kao Cook Ranch, a kasnije kao Cook Movie Ranch. Posložio je kao set za snimanje brojnih filmova, a njegova arhitektura je zaista impozantna. Sve detalje o ovom mjestu donosimo u nastavku.

Ranč Cerro Pelon

Ranč Cerro Pelon

Ranč Cerro Pelon je arhitektonsko remek djelo

Zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti i prekrasnom okruženju, ranč Cerro Pelon postao je ne samo omiljeno odredište za brojne filmske produkcije, već i domaćin spektakularnih arhitekata koji su radili godinama na njemu. Kroz godine, na ovom ranču snimljeno je oko trideset Hollywoodskih produkcija, uključujući filmske klasike poput “Silverado“, “Lonesome Dove“, “Wild Wild West“, “3:10 to Yuma” i “Thor“.

Pogled s imanja pruža se na prekrasne planine Sangre de Cristo, Sandia, Jemez i Ortiz, dok kroz njega teče rijeka Galisteo. Karakterizira ga bujna savanska trava, dramatična topografija i bogata kulturna baština. Na samom ranču mogu se pronaći i starinski tragovi prošlosti, poput petroglifa, slikopisa te ostataka starinskih domova Puebloan predaka.

Ranč Cerro Pelon

arhitektura

lifestyle

Ranč je doživio značajne promjene nakon što ga je kupio poznati modni dizajner Tom Ford. Pod njegovim vlasništvom, ranč Cerro Pelon doživio je transformaciju, postavši mjesto gdje se spajaju tradicionalno i suvremeno. Ford je doveo poznatog japanskog arhitekta Tadao Anda da dizajnira neke od najimpresivnijih građevina na imanju. Osim toga, firma Marmol Radziner je izvela niz građevinskih projekata, uključujući ultramoderne rezidencije, gostinjske kuće, objekte za osoblje, konjički objekt s osam štala, teniski teren te stazu za jahanje. Nažalost kasnije ga je i sam dizajner prodao, ali je i dalje zadivljujuće arhitektonsko zdanje.

dizajn

arhitektura

dizajn

lifestyle

Ranč Cerro Pelon nije samo mjesto filmskih snimanja i arhitektonskih čuda, već i primjer spoja prirodnih ljepota i ljudskog stvaralaštva. Njegova priča odražava bogatstvo povijesti, kulture i inovacije koje definiraju duh Novog Meksika.

SAZNAJ VIŠE: