Ragazzi FC – kolektiv koji je ujedinio nogomet, modu i house na ulicama New Yorka

Oblačni je vikend u New Yorku. Vidno raspoložena gomila, s čašama u rukama, ležerno se njiše u house ritmovima za koje su zadužena dva tipa s plavim šiltericama ispred izloga talijanskog bistroa Regina's Grocery
19.11.2022.
IMAGE SOURCE: Ragazzi FC Instagram
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Osim natpisa o dnevnim jelovnicima i specijalitetima, ukusnim sendvičima i sočnim mesnim okruglicama, na vjetru se vijore i nogometni dresovi obješeni iza DJ pulta. Nekome tko bi u subotu prijepodne slučajno zalutao na rasplesani event ispred njujorškog bistroa, amalgam muzike, nogometa i talijanskih delikatesa mogao bi djelovati neobično, no oni koji znaju kamo idu, znaju da je sve to maslo kolektiva Ragazzi.

Cijela priča započela je još 2017. godine u Miamiju. Nekoliko istomišljenika, s podjednakom strašću prema elektronskoj muzici i talijanskom nogometu udružilo se u kolektiv. Nadjenuli su mu ime Ragazzi. Unatoč vrlo kratkom vremenu koje je prošlo od osnutka do danas, “Dečki” koji su donedavno samo igrali nogomet i objavljivali svoje playliste na SoundCloudu, uspjeli su izgraditi brend s fokusom na zajednicu koja gaji jednake interese, glazbeni kolektiv koji svakog vikenda nastupa u drugom klubu i kreativni studio iz kojeg izlazi moda inspirirana sportom. I da, nogometni klub Ragazzi FC koji su osnovali 2021. godine.

Ragazzi moda inspirirana je i drugim sportovima, poput primjerice Formule 1, no dominantno nadahnuće kolektiv pronalazi u nogometu i to prvenstveno talijanskom, od njegove dramatičnosti, preko plejade nezaboravnih ikona koje su svojim majstorijama ostavile pečat na talijanskim travnjacima, istančanog stila koji ih je krasio pa sve do bogate povijesti koja se veže uz mnoge talijanske klubove. Uspon Ragazzi kolektiva poklopio se s rastućom nogometnom scenom u New Yorku, a njegovo postojanje dodatno ju je ojačalo. Ne treba niti spominjati da su njihovi šalovi koji podsjećaju na one navijačke i majice koje izgledaju kao dresovi vječito SOLD OUT. S druge strane Bare nose ih i oni koji vjerojatno nikada nisu pasionirano pratili europski nogomet niti su ikada bili u Europi, ali im se sviđa old school estetika koju njeguje Ragazzi. Tko bi ih i krivio? Sve što izađe iz kreativne Ragazzi radionice izgleda sjajno, a uz to predstavlja i simbol jedne poprilično kul scene kojoj bi mnogi voljeli pripadati.

Da Ragazzi kolektiv radi dobre stvari dokazuje i nedavna suradnja s adidasom. Kao rezultat kolaboracije s jednom od najcjenjenijih sportskih etiketa nastala je capsule kolekcija nadahnuta nogometnim klubom Juventus sačinjena od majica, dresova i trenirki, a prije “Stare dame” njihova moda inspiraciju je pronašla u Interu iz Milana. Scena koja donedavno nije postojala niti u New Yorku, a niti u ostatku SAD-a, u ozbiljnom je zamahu. Sam Steffens, jedan od suosnivača kolektiva Ragazzi, u intervjuu za Highsnobiety objasnio je kako je “njujorška scena (zaluđena nogometom) tek verzija scene koja se razvija i raste diljem Amerike. Iako se nogomet već neko vrijeme igra u gradu, ono što je primjetno jest da je nogomet počeo utjecati i na stil koji se može vidjeti na ulicama New Yorka”.  Tisućama kilometara daleko, s druge strane oceana, taj zanimljivi amalgam nogometa i mode njeguje i Venezia FC koja je osvojila svijet svojih stylish dresovima, a koji više nisu namijenjeni samo pripadnicima navijačkih skupina. Možda moda i nogomet imaju mnogo više toga zajedničkog nego što možemo zamisliti, a možda cijela priča ipak nije lokalna, možda je riječ o globalnom pokretu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: