Putovanje u prošlost: posjetite ove predivne francuske dvorce

Vraćamo se u prošlost i vodimo vas kroz prekrasne francuske dvorce čiji nas je interijer osvojio
11.01.2023.
IMAGE SOURCE: chateaugrandluce.com/chateaugudanes.com/Martin Morrell

Nekada želimo nešto posebno, pa i više od toga, nešto – over the top! Sjajno i svjetlucavo, ali i elegantno i jednostavno. Samo smo ljudi, svjesni smo da su naše želje komplicirane, suprotstavljene i skoro nemoguće. Ipak, “skoro” je ključna riječ, jer na ovom svijetu postoje mjesta koja sve ove pridjeve spajaju u jednu rečenicu i gle čuda – sva se nalaze u Francuskoj. Vodimo vas u virtualnu turu kroz fantastične dvorove koji će vas vratiti u prošlost. Od eksterijera će vam zastati dah, interijer će vas dokrajčiti, a tek kada vidite vrtove, oh! Nama se zavrtjelo u glavi! Za svaki slučaj stavljamo ova predivna mjesta na svoju bucket listu, nikad se ne zna što život nosi.

Château d’Aunoy

Dvorac se nalazi nedaleko Pariza i ubraja se u najelegantnije i najbolje očuvane građevine iz XVII. stoljeća. Ukupno ima 22 sobe koje se prostiru na 800 kvadrata, a sve to je smješteno na imanju od 70 hektara. Dvorac je sadašnji izgled dobio između 1750. i 1754. godine, a sljedeći stanar odgovoran je za vrt uređen u tipičnom engleskom stilu. Danas dvorac pripada nasljedniku Jean-Louis Tapiau koji je hrabro odlučio sve renovirati kroz svojevrstan miks nasljeđa, originalnih komada i moderne avangarde. Yves Gastou, galerista i diler antikvitetima iz Pariza, mu je pomogao u toj misiji, a renoviranje je potrajalo 10 godina.

Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 3)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 2)

Tako posebno mjesto nije moglo ostati tajna, ovdje je editorijale slikao fotograf Helmut Newton, Celine Dion je snimila spot za pjesmu „Goodbye’s“, a na imanju je snimana i mini serija „Joseph Balsamo“. Tapiau nema namjeru prodati imanje, jer da ima odmah bismo stali u red!

Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 4)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 5)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 6)


Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 7)

The Château du Grand-Lucé

U ovom predivnom dvorcu slobodno možete uživati čak i ako niste na listi bogatih nasljednika, niti ste plave krvi, jer je danas pretvoren u luksuzan hotel – Hotel Château. Sagrađen je između 1760. i 1764. godine i nalazi se na 55 minuta vožnje od Pariza. Prvi vlasnik bio je baron Jacques Pineau de Viennay i on je dvorac zamislio kao simbol ekstravagancije i luksuza. Pri renovaciji i adaptaciji hotela, tim na čelu s arhitektom Mathieu de Bayeuxem vodio je računa o detaljima i povijesti kreirajući mjesto koje je blistavo i suvremeno, ali koje u isti mah djeluje kao da je zaustavljeno u vremenu.

Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 11)

Broji ukupno 12 soba i apartmana i svaka je ukrašena različitim bojama, dok je apartman „Baron’s Suite“ spektakl za sebe, na zidovima dnevne sobe nalaze se ručno slikani murali, a radna soba ima knjižnicu u zelenoj boji u kojoj se čuvaju rijetke knjige. Ako ste se ikada pitali kako je to živjeti kao europsko plemstvo, ovo mjesto možda nudi dobar odgovor.

Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 12)


Château de Gudanes

Ukoliko ste ljubitelj neobičnih priča i hrabrih životnih odluka, na pravom ste mjestu. Ovaj dvorac se godinama vukao po ponudama agencija za nekretnine, bio je u jako lošem stanju i nikako nije mogao pronaći odgovarajuće vlasnike dok se konačno Karina i Craig Waters nisu odlučili zbog te devastirane nekretnine preseliti čak iz Australije.

Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 14)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 15)

Oni su 2003. godine započeli dug proces adaptacije, ali i blog na kojemu su bilježili kako napreduju radovi. Markiz Marquis Louis Gaspard de Sales je angažirao pariškog arhitekta Ange-Jacques Gabriela kako bi mu projektirao grandiozan dvorac u kojem će priređivati raskošne zabave za francusko plemstvo. Poslije revolucije dvorac je kupila obitelj iz kraja, a 1990. godine ga je otkupio investicijski fond s idejom da građevinu pretvore u hotel s pet zvjezdica, no zbog peripetija sa francuskom birokracijom projekt se nikada nije pomaknuo s mrtve točke. Kad su ga Karina i i Craig preuzeli postalo je jasno da je ovoj građevini nedostajalo malo ljubavi.

Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 16)
Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 17)

Njihov plan je pretvoriti dvorac s 94 sobe (!) u pristojan hotelčić, a dok radove ne privedu kraju goste primaju tokom ljetnih mjeseci kada se u dvorcu održavaju i razne radionice od kuhanja i dizajna cvijeća koje podrazumijevaju boravak od 3, 5 i 7 dana. Savršen izbor za sve one koji i danas vjeruju u bajke sa sretnim krajem.

Putovanje u prošlost: posetite ove predivne francuske zamkove (mi smo očarani!) (фото 18)
SAZNAJ VIŠE: