SEARCH

Pročitajte ovih 10 savjeta prije nego što počnete koristiti uvijač za kosu

19.10.2021.
RECOMMENDED

Ako vam se čini da svi znaju neku tajnu koja je vama promaknula, nikada vam ne polazi za rukom da dobijete baš onakve valove kakve ste zamislili ili se oni jednostavno opuste nakon sat-dva, onda je ovo pravo mjesto za vas. Ne brinite, niste sami: velik broj ljudi jednostavno ne zna koristiti figaro za uvijanje kose iako se on čini veoma jednostavnom stvarčicom. Zato smo za vas na jedno mjesto skupili sve detalje koji zaista prave razliku, skrolajte dalje za one najbitnije.

#1 UVIJAJTE SAMO POTPUNO SUHU KOSU

Ne prosušenu, ne “pomalo vlažnu”, isključivo i samo potpuno osušenu kosu smijete uvijati figarom. Ova vrsta aparata za stiliziranje mnogo više oštećuje mokru nego suhu dlaku zato što je kutikula mokre dlake otvorena i podložnija pucanju.

Istina je da figaro, pegla i sušilo mogu oštetiti kosu, ali prva su dva alata mnogo opasnija zato što se prislanjaju direktno na vlasi kose.

#2 NE KORISTITE FIGARO NA OŠTEĆENOJ KOSI

Oštećenu kosu je teže stilizirati i vrlo često se ona uopće neće uviti ili zadržati valoviti oblik. Ako vam se čini da vam je kosa naelektiziranija nego obično ili primjećujete raspucale vrhove, najbolje je da preskočite figaro i peglu.

Isto tako, ni jedno ni drugo ne treba koristiti svakodnevno, a ako ih baš morate koristiti dan za danom, pronađite neki drugi način da minimizirate štetu kao što je, na primjer, izbjegavanjem sušila.

#3 ODABERITE PRAVU VELIČINU FIGARA

Različite debljine figara daju različite kovrče i valove i to po principu – što je veći valjak to je i val opušteniji. Neke frizure, kao što su primjerice savršeni morski valovi, dobivaju se kombinacijom različitih veličina, krupnijim figarom pri korijenu, a manjim na vrhovima kose.

#4 KORISTITE NAJNIŽU TEMPERATURU KOJA DAJE REZULTATE NA VAŠOJ KOSI

Svaka kosa je posebna ali opće je pravilo da je tankoj vlasi dovoljna niža temperatura, a debljoj viša. Većina figara ima opciju za podešavanje različitih temperatura, krenite od najslabije i čim dostignete onu koja vam pruža valove ili kovrče, zaustavite se na njoj.

#5 UVIJEK KORISTITE ZAŠTITU OD TOPLINE

Ovi preparati stvaraju zaštitni film između figara (ali i bilo kojeg aparata kojim se kosa stilizira uz pomoć topline) i same vlasi. Ipak, nisu svi stvoreni jednaki. Pažljivo proučite je li određeni heat protectant namijenjen vašem tipu vlasi i načinu stiliziranja. Neki od njih štite samo do određene temperature pa je korisno da to imate na umu kada namještate temperaturu figara.

Kad smo već kod zaštite od visoke temperature, idealno bi bilo i da ruku kojom uvijate kosu zaštitite rukavicom od posebnog materijala kako biste izbjegli eventualne opekotine.

#6 RAZDIJELITE KOSU OVISNO O TOME ŠTO ŽELITE POSTIĆI

Ovo djeluje kao nebitan detalj, ali način na koji podijelite kosu u sekcije za uvijanje itekako utječe na krajnji rezultat. Ako želite volumen, podijelite kosu horizontalno i uvijajte tako da pramen odižete od korijena, a ako imate valove u planu, uvijajte pramenove po vertikalnim sekcijama.

#7 UVIJAJTE PRAMENOVE U RAZLIČITIM SMJEROVIMA

Ovisno o tome uvijate li kosu u istom smjeru ili suprotnom, dobit ćete različit efekt. Ako uvijate sve u istom smjeru, kosa će se jednostavno stopiti i zato je najbolje da svaki pramen naizmjenično uvijate u suprotnom smjeru. Počnite tako što ćete dijelove oko lica uvijati od njega.

#8 NE VUCITE KOVRČE

Figaro ne bi trebalo držati duže od deset sekundi (idealno ne više od 8), a zatim bi trebalo držati samu kovrču u ruci i zakačiti je dok se ne ohladi – barem na 5 sekundi. Izbjegavajte otpustiti uvijen pramen direktno s figara pošto će tako brzo izgubiti oblik.

Kosu možete pročešljati prstima ili češljem tek kada se potpuno ohladi.

#9 NE ZABORAVITE LAK ZA KOSU

Lak je praktično neophodan korak ako želite da vam frizura duže potraje. Nanesite ga nakon što ste napravili valove, ne prije figara kako se kosa ne bi zalijepila.

#10 NE ZABORAVITE OČISTITI SVOJ FIGARO

Obavezno i nakon svake upotrebe. Tako ćete izbjeći da se na njemu natalože prašina i ostaci proizvoda za stiliziranje. Iskopčajte figaro iz struje, pričekajte da se ohladi i jednostavno ga prebrišite vlažnom krpom. Nemojte koristiti sredstva koja sadrže alkohol jer ona mogu oštetiti površinu figara.

SAZNAJ VIŠE: