Prijavite se na Art Bubble natječaj za najzanimljivije izložbene koncepcije

Pop up galerija za suvremenu umjetnost Art Bubble organizirala je natječaj za najzanimljivije izložbene koncepcije u pop-up prostorima grada Zagreba. Prijavite se!
21.07.2022.
IMAGE SOURCE: Art Bubble

Ovogodišnje drugo izdanje  Art Bubble dio je platforme Artupunktura koju organizira Turistička zajednica grada Zagreba, čime će odabrani pop-up kustoski koncepti postati dio bogate kulturne pozornice prepoznatljivog događanja u rujnu u gradu Zagrebu. Art bubble / Art & Money su pop-up galerijski prostori za suvremenu umjetnost čije su lokacije neprestano u pokretu, na frekventnim mjestima koja privlače publiku i kupce. Art bubble natječajem podržavaju se inovativne kustoske prakse i različitost kustoskog programa, dok se suvremenim umjetnicima iz različitih medija daje mogućnost za češća izlaganja u neuobičajenim izložbenim prostorima.

Art bubble pop-up izložbene koncepcije predlažu  kustosi, kustoski kolektivi, povjesničari umjetnosti, studenti povijesti umjetnosti i svi zainteresirani za kustoske prakse prijavom na javni natječaj. Tri najzanimljivija prijedloga za pop-up izlaganja u 2022, odabrana od strane stručnog žirija sastavljenog od vizualnih umjetnika, dobivaju potporu za realizaciju predložene pop-up izložbe, te će biti postavljena  od 15. do 18.rujna 2022. u gradu Zagrebu. Pop-up galerijske prostore, koji mogu varirati od javnih gradskih prostora, ateljea umjetnika, ugostiteljskih objekata ili dućana, odnosno svih nekonvencionalnih mjesta za izlaganje, a koja imaju veliki potencijal privući publiku i kupce, predlažu organizatori programa u suradnji s kustosima.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na natječaj putem linka.

Predloženo umjetničko stvaralaštvo može biti prikazano kroz vizualnu umjetnost (slikarstvo, fotografija, digitalna umjetnost, skulptura, arhitektura, grafika) i konceptualnu umjetnost (instalacije, video i umjetnost zvuka). Natječaj je otvoren do 21.kolovoza 2022., a rezultati će biti objavljeni najkasnije do 29.kolovoza 2022. Za produkciju pobjedničkih pop-up galerijskih koncepta nositelj programa osigurava potporu koja uključuje honorare za kustose, umjetnike i suradnike, tehničku podršku, materijalne troškove i ostale troškove vezane za realizaciju i promociju izložbe.

Program Art bubble pokrenut je u jesen 2021. u sklopu najvećeg sajma umjetnina Art Zagreb s namjerom da podrži inovativne kustoske prakse i prikaže umjetnička djela u različitim medijima u neuobičajenim izložbenim prostorima  grada Zagreba. Programom Art Bubble za kustose daje se mogućnost suvremenim umjetnicima za češća izlaganja, raznolikost kustoskih programa i pristupačnost programa široj publici koja se upoznaje sa suvremenom umjetnošću kroz predstavljanje “next door“ galerija, čime  joj pop-up galerijski koncept postaje pristupačan, a time kupnja umjetničkih djela prihvatljivija. Ono u što se ulaže ovim programom je da kustosi postanu ključni pokretači u procesu kulturne industrije, da provođenjem programa i organiziranjem pop-up izložbi stječu ili nadograđuju znanje i iskustvo, kao i da razviju potencijal uloge agenta za umjetnine.

Organizator programa Art bubble je umjetnička organizacija YELO-za interdisciplinarni umjetnički proces.

SAZNAJ VIŠE: