Pravi razlog zašto ne smijete stavljati limunov sok na kožu

Zašto vitamin C smiješ koristiti ujutro na licu, no čisti limun ni pod razno
04.09.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram @the.cozy.bee, @peribeauty, @nicoleta.truica / Pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Svaki put se iznova šokiram kad naiđem na recepte za DIY maske koji uključuju limunov sok. Znate one Pinterest recepte koji se uporno dijele među ljubiteljima prirodne kozmetike s naglaskom kako dobivate osvježavajuću dozu vitamina C. Limun jest jedan od izvora vitamina C, ali limunov sok sadržava velik kompleks drugih molekula poput one koja može biti opasna za kožu – citrična kiselina.

Određene kiseline poput hijaluronske koja hidratizira ili glikolne koja eksfolira, u njezi kože jako volimo. Nije svaka kiselina u njezi kože jednaka niti ima istu funkciju. Već iz prethodna 2 primjera vidimo kako imamo 2 potpuno različite funkcije. Pa čak i navedena citrična kiselina često se nađe u raznim kozmetičkim proizvodima, gdje ima funkciju podešavanja pH vrijednosti. Jedan dio problema korištenja čistog limunovog soka je pH faktor koji je najčešće oko 2, dok su proizvodi za njegu kože, pak čak i oni koji sadrže kiseline, iznad 3. Ova razlika se moža čini mala, ali za kožu je iznimno velika.

Drugi i bitniji problem s nekontroliranom količinom citrične kiseline nanesene na kožu su takozvane citrične opekline. Citrična kiselina u susretu s UV zračenjem snažno reagira, a na koži ova reakcija može uzrokovati ozbiljne opekline no reakcija nije trenutna. Opeklina se može razviti i do nekoliko dana nakon što je došlo do reakcije. Simptomi mogu biti blagi poput crvenila ili čak izgledati kao opekline drugog stupnja ovisno količini kiseline i duljini izloženosti. Svakako izbjegavajte izradu maske za lice u koju ćete uliti limunov sok, a pogotovo korištenje ove maske po danu. Citrične opekline nisu nimalo ugodne za liječenje, a vrlo je lako i jednostavno izbjeći ih.

To ne znači da morate izbjegavati kreme ili serum koji sadrže citričnu kiselinu, jer je doza poprilično niska i uglavnom služi za reguliranje kiselosti proizvoda. Ono što trebate izbjegavati je koncentrirani limunov sok u njezi kože. Kako ne bi riskirali ozbiljne ozljede kože, sugeriram kozmetiku koja je izašla iz laboratorija, jer ju je složio formulator s dugogodišnjim školovanjem, a provjerila kontrola kvalitete. Limunov sok ostavite tamo gdje mu je mjesto – u limunadi, koktelu ili limoncellu.

U tijeku su pripreme za uzbudljivu jesen, well-being trendovi koje želimo uvesti u život i naravno beauty tretmani i noviteti o kojima želimo saznati više. Sve novosti pronađite na jednom mjestu u našem BURO. BEAUTY: BACK TO THE CITY specijalu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: