Ovo su dvije mlade dj-ice koje drmaju domaćom scenom

Ako pohodite popularnije partyje u Zagrebu, onda ste sigurno plesali uz dj setove Elene Mikac ili Karle Barbarić (Kali Braun)
15.04.2023.
IMAGE SOURCE: Instagram
RECOMMENDED

Elena Mikac i Kali Braun su dva ženska imena koja ćete najčešće čuti u zagrebačkim krugovima u kojima se cijeni elektronska glazba. Polako, ali sigurno, ove dvije mlade dame su stigle do velikih glazbenih festivala i događanja i što je najbolje – tek ih očekuju velike stvari u karijeri. Kako je krenula sezona proljetnih partyja (a već se najavljuju i poznati ljetni festivali) sigurno će biti prilike da ih poslušate uživo ako dosad niste. Priveli smo ih na kratki razgovor i saznali sve o počecima karijere, položaju žena u ovom biznisu i budućim planovima.

Ime i prezime?

Elena Mikac

Kad i kako si ušla u DJ-ing?

Početkom 2020. službeno s prvom gažom, do tad sam se dugo doma bavila opremom i vježbanjem. Puno godina prije toga, još kao curica sam maštala o DJ-anju i nekako se sve spontano poklopilo. Prva gaža mi je, ni manje ni više, bila na Picnic Galacticu, drive in koncertu, ispred dosta ljudi i imala sam ogromnu tremu.

Žanr pod koji bi svrstala svoju glazbu?

Volim i house i deep tech, minimal, deep house, classic house, stari izvorni tech house. Tako da se baziram na houseu uz mnoštvo podžanrova.

Položaj žena u ovom zanimanju danas? Je li ovo dominanto muška industrija?

Pa po nekim službenim statistikama i postocima možda i dalje jest dominantno muška industrija, ali definitivno ima sve više žena što je divno. Što se tiče položaja, nadam se i mislim da smo završili s onim glupim predrasudama prema ženskim DJ-icama i producenticama, sumnju u njihovu selekciju ili u izvedbu. U svakom slučaju, situacija je puno bolja nego što je bila.

Osjeti li se razlika u honorarima?

Mislim da ne, to ipak srećom ovisi o kvaliteti, iskustvu i slično.

Najveće ostvarenje u karijeri do danas?

Općenito sam jako sretna i zahvalna što sam imala priliku dijeliti pult i upoznati neke umjetnice i umjetnike koje jako cijenim, za neke i dalje ne vjerujem da su stvarnost, kao npr. sad ovaj vikend, Kolter, odprije poznat kao Djoko i Honey Dijon. Također sam vrlo zahvalna što sam imala priliku puštati na We Love Soundu.

Koje su prednosti, a koje su mane ovog posla?

Meni je,osobno, velika mana definitivno što često imam tremu prije nastupa s kojom se ponekad teško nosim. Prednost je naravno uživanje u glazbi i mogućnost dijeljenja iste s publikom.

Je li ti ovo finalni izbor karijere ili je side job?

Trenutno je hobi uz moj stalni posao za jednu stranu firmu i Dobar House, ali tko zna, možda jednom bude primarno zanimanje.

Festivali/klubovi u kojima te možemo gledati u narednim mjesecima?

Dobar House u Aquariusu, BSH na velesajmu, Defected Zagreb, Future Scope, Boogaloo, Peti Kupe.

Festival na kojem želiš svirati?

Ima puno kvalitetnih festivala koje volim i pratim, ali definitivno od ovih koji se održavaju kod nas; Sonus & Love International.

Miks nekog dj-a/dj-ice koji smatraš najboljim koji si čula?

Jao, tih favorita je jako puno, ali super mi je  LEO POL uživo u The Lab London

I od Circulation mix na vinilima tech-housea iz 90-ih.

Ime i prezime

Klara Barbarić / Kali

Kad i kako si ušla u DJ-ing?

2014. sam prvi put bila na partyju u tadašnjem Gjuri i zaljubila se odmah na prvu u cijelu tu “party koncepciju” .Mogu reći da su mi od tog trenutka izlasci napokon dobili neki viši smisao jer su bitna i glavna samo dva atributa , a to su muzika i ples.

Tako je u mom slučaju bila situacija da otkad sam zapravo počela odlaziti na partyje, nisam niti stala jer sam nekako odmah prepoznala da mi je to najveća strast i sloboda u životu. Shodno tomu je bio logičan slijed da ću odlučiti i biti na obrnutoj poziciji floora. Točnije na poziciji dj-a. Tako sam već 2016. službeno prvi put zasvirala u Aquariusu.

Žanr pod koji bi svrstala svoju glazbu?

Puštam zapravo puno vrsta elektronske glazbe, točno tako se i pozicioniram na sceni. S obzirom na to da osobno slušam svu glazbu koja mi je dobra, a ne žanr koji volim tako sam se odlučila ponašati i kao Dj. Od underground evenata do komercijalnih evenata, od disca, housea, deepa – do acida , ghetto techna, break-a. Probala sam sve , mogu sve, a što je najljepše u cijeloj priči zaista i volim sve .

Položaj žena u ovom zanimanju danas? Je li ovo dominantno muška industrija?

Položaj žena u ovoj industriji je odličan sto se mene tiče. Ne smatram da je ovo dominantno muška industrija njihovom voljom ili zbog toga što muškarci nisu bili za žene dj-eve, nego naprosto je to kroz vrijeme evoluiralo samo po sebi i žene su tek “danas” odvažne da rade poslove koje žele, da voze autobuse, kamione, pa eto i da budu dj-ice.

Osjeti li se razlika u honorarima?

Razlika u honorarima muško / žensko ne postoji. Točnije, barem ja nikada nisam čula, vidjela, niti doživjela . Na ovoj sceni potpuno druge stvari uvjetuju visinu honorara i ostalo.

Najveće ostvarenje u karijeri do danas?

Najveće ostvarenje u karijeri zasad je moram priznat sviranje na We Love Soundu i Sonus Festivalu.  Mislim da sam za Novu godinu na We Love Soundu ove godine imala najveći pozitivni switch u svojoj karijeri.

Koje su prednosti, a koje su mane ovog posla?

Što mene tiče, gledam na sve ovo kao na veliki dar jer sam uspjela do svoje 30. shvatiti što najviše volim i u čemu sam najbolja . Raditi nešto što voliš naprosto nije rad i trudim se ne gledati mane ovog posla upravo zbog svih ovih gore navedenih prednosti. Ali ako nešto moram navesti, onda bi to bilo zdravlje…

Noćni život je jako opasan po zdravlje, kako tjelesno, tako psihički. Treba se jako lijepo disciplinirati u slobodno vrijeme i paziti na sebe kako bi ovo sve moglo što duže i bezbolnije trajati.

Je li ti ovo finalni izbor karijere ili je side job?

Ovo više nije side job. Ovo je postalo jako  ozbiljno i ovome sada pristupam isto tako .  S obzirom na to da treba još puno toga napraviti u ovom poslu da bi mogla živjeti samo od njega , tako sam posvećena i drugom poslu.  Čak sam jedan intervju kod vas odradila prije par godina gdje to spominjem i sad mi je stravično drago da vodimo ovaj razgovor opet jer da, napredovalo je puno toga od tad. Uz ovo sve, vodim mali obiteljski hotel u Dubrovniku te su mi ugostiteljstvo i turizam zapravo druga ljubav, nešto čime ću se baviti cijelo ovo vrijeme uz muziku.

Festivali/klubovi u kojima te možemo gledati u narednim mjesecima?

Od dogovorenih festivala zasad na repertoaru imam samo Seastar festival u svibnju. Ima toga još ali smijem pričati samo o onome što je već objavljeno.

Festival na kojem želiš svirati?

Odmah mi na um dođe Dimensions. To je meka i medina dobre muzike i jako kvalitetnih dj-eva. Nekako na to ne gledam uopće kao  nešto ostvarivo ali da, to bi bio festival kojeg bi željela da se takve stvari mogu birati.

Miks nekog dj-a/dj-ice koji smatraš najboljim koji si čula?

Nemam najbolji. U svakom trenutku odgovara nešto drugo, a sve je to dobro . Samo treba znati što i u kojem trenutku pogoditi. Sad sam bez ideje za mix tako vam ne mogu ništa servirati na silu. Mogu vam jedino dati link pjesme s kojom vajbam već dva dana.

SAZNAJ VIŠE:
BURO.
| 07.03.2022.