Ovo ljeto na listu čitanja stavite skandinavske romane, predlažemo koje

Dijelimo s vama neke najnovije romane koji će vas zapljusnuti mirisom skandinavskog vjetra, ali i uroniti u neke nove svjetove i vrijednosti na koje možda niste navikli do sad.  
17.08.2022.
IMAGE SOURCE: Booka/ Školska knjiga/ Fraktura/Knjižara

Ljeto i knjige jednostavno idu zajedno i ako spadate u ovu grupu sunčanih čitača, sigurno tijekom ljeta pročitate značajno više naslova nego u drugoj polovici godine. Dobra vijest je da se domaće izdavačke kuće punom parom trude da nam donesu najsuvremenije hitove svjetske književnosti i da imamo priliku uživati u nekim hit i nagrađivanim naslovima. Međutim, ono što u posljednje vrijeme privlači pažnju je sve veći broj skandinavskih autora i autorica na policama i to ne samo onih krimi na čiju vrsnost žanra smo već navikli. Na police knjižara stigli su odlični naslovi koji se bave temama ljubavi, obiteljskih odnosa i predstavljaju pravo osvježenje u ponudi.

VIGDIS HJORTH – NASLJEDSTVO

Vigdis Hjorth piše kao da riječi dolaze pravo iz srca koje krvari, njen stil je miran, pa zadihan, repetitivan, pa oštar kao najpreciznija unutrašnja bol. Zato što tako piše o mraku usred kojeg nitko ne želi ili nema snage da upali svjetlo, zagrli, osudi, razumije, potvrdi, Vigdis Hjorth je svom romanu omogućila status modernog klasika. Roman norveške autorice sagledava nasljeđe kao traumu, kao pravnu proceduru, kao ritual podlog prešućivanja, a zamršen odnos između srodnika brzo će vas uplesti i učiniti da ovu knjigu ne ispuštate iz ruke. 

TOVE DITLEVSEN – KOPENHAŠKA TRILOGIJA

Posle dugog čekanja, prijevod ovog suvremenog klasika konačno je stigao i kod nas. U intimnoj pripovijesti Ditlevsen radikalno iskreno i skoro ravnodušno govori o tegobnom odrastanju neprilagođene djevojčice koja želi biti pjesnikinja, o adolescenciji obilježenoj teškim poslovima, nepoželjnim seksualnim iskustvima i okruženjem s nacističkim sklonostima, kao i o svoja četiri braka i užasnom padu u ovisnost o opijatima.

Rastrgana između uloga kćeri, supruge i majke, potrebe da stvara i bolnog osjećaja nepripadanja, Ditlevsen piše o ženskom iskustvu i identitetu na vrlo svjež način relevantan za današnje diskusije o feminizmu.

GEIR GULLIKSEN – GLE NAS SAD

Možda za ovog pisca niste čuli, ali dovoljno je reći da je to čovjek koji je bio zadužen za uređivanje knjiga Karla Uvea Knausgora. Ovaj roman je protkan snažnim emocijama, humorom i neugodnim situacijama. U svom prepoznatljivom stilu, Gulliksen pokušava odgovoriti na vječita pitanja o granicama slobode u ljubavnoj vezi i/ili braku: o tome koliko je lako vezati se za nekoga, koliko je lako izgubiti sebe u odnosu s nekim drugim, a, na kraju, koliko je teško sakupiti krhotine osobne ličnosti kada se odnos raspe u komade. Norveški pisac osvjetljava dijelove nas samih kojih smo često i više nego svjesni, ali istovremeno i potpuno nespremni da ih prihvatimo i promijenimo.

DORTHE NORS – SPOJKA, POGLED, ZNAK

Dorthe Nors je veličanstvena, smjela i duhovita spisateljica, a drama koju razotkriva u svom romanu prije svega je ljudska: šta znači živjeti u suvremenom metropolisu, kako biti žena u 21. stoljeću i naposljetku, kako pronaći svoje mjesto u svijetu, ma koliko ono bilo beznačajno i neizvjesno.

SAZNAJ VIŠE: