Ovi savjeti za reorganizaciju su lako rješenje i za najnatrpaniji ormar

12.01.2022.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Nikada nisam vidjela ormare kakve je imala moja baka. Nije ih bilo previše, svakako nisu u pitanju bili redovi polica u MTV Cribs fazonu, ali nikad ali apsolutno n.i.k.a.d. nisu bili natrpani. Stvari su lijepo visile na svojim vješalicama između kojih je uvijek bilo malo mjesta, na dnu se ponekad znala naći pokoja kutija, ali nikad tako da dotiče ono što visi. Isti princip je vladao i u ladicama – njene merino veste nisu nikada bile nagurane, isto je važilo i za mornarske majice. Tako je držala sve stvari, čak i one kuhinjske, i koristila ih sve. Možda me zbog toga obuzima tjeskoba kada otvorim vrata svog ormara, a iz njega mi se na glavu sruči sve živo i neživo. Kada je moj osobni prostor u pitanju, moja duša se grozi kopanja po stvarima, kao da se radi o živom pijesku koji će me progutati. Povjetarac između vješalica, to je to. Ovo ne važi samo za knjige, fotografije i papire (koji će me jednog dana zaista zatrpati, neću stići ni shvatiti što se dogodilo).

Možda me zato frendice često zovu u pohode kada treba raščišćavati ormare. Nemilosrdna sam, stvari bacam kao da se radi o olimpijskoj disciplini. Mnogo prije nego što je svijet saznao za Marie Condo naučila sam da je put do mira otarasiti se stvari koje više za nas nemaju vrijednost. Za razliku od Marie, meni je potpuno svejedno je li ta vrijednost uporabna ili sentimentalna. Kako god da zvučim, ne vjerujem u to da trebate bacati stvari koje u vama bude lijepe osjećaje, ma koliko ih bilo (nekome je povjetarac između vješalica hladan i strašan). Zato je upravo to najvažniji kriterij:

1. ODLUČITE ŠTO ŽELITE ZADRŽATI

Neko opće pravilo bi bilo da ne bacate ono što se naziva basic komadima koji se mogu nositi iz sezone u sezonu. Ali, ako su vam isti dosadili ili jednostavno niste u tom điru, ne postoji način koji će učiniti da ih ponovo s uzbuđenjem kombinirate. Nemojte se tjerati da nešto držite “zato što je klasika” ako klasika nije vaš stil. Po meni je mnogo bitnije to da budete nemilosrdni po pitanju stanja u kojem se odjeća i asesoar nalazi. Ok je da zadržite jednu ili dvije majice “za po kući” ali nema nikakve potrebe da zadržite deset. Ako su svijetle boje posivjele, tamne posvijetlile- bacajte. Poželjno je ne bacati stvari non-stop ali ako ih ne nosite, nema nijednog razloga da ih “ne izbacite iz aure”, pardon, ormara.

2. ODLUČITE ŠTO IZBACUJETE

Namjerno kažem “izbacujete”. U ovoj kategoriji se, po mom (i bakinom) zdravom razumu nalazi sve što niste obukli dvije sezone. Dvije zime niste stavili na sebe neki džemper? Vreme je da leti. Ovo je nepogrešiv parametar i ne, dotični džemper vam neće zafaliti. N.i.k.a.d.a.

Ovo se posebno, ali posebno odnosi na stvari koje vam više ne odgovaraju po veličini, na stvari za trening i one namijenjene nošenju kod kuće – nekako se ovim kategorijama uvijek potkrade nevjerojatna količina nepotrepština – odlučila sam da je to riječ.

Ono što ima sentimentalnu vrijednost nemojte bacati ali možda tim stvarima nije mjesto u garderobi u kojoj se nalazi ono što nosite svaki dan pa ih s ljubavlju možete odložiti na neko drugo mjesto poput uspomene ili fotografije. Ako nemate volje da za tu stvar date toliko truda – ne volite je dovoljno da biste je zadržali. Točka.

3. RAZVRSTAJTE STVARI KOJE IZBACUJETE

Prvi korak jest da ih podijelite u dvije osnovne grupe: onu koja zaista ide u smeće i onu koja može započeti novi život na nekom drugom mjestu. Možda trenutno ne možete napraviti pravi kućni party i pozvati frendice da biraju ali video pozivi su uvijek tu pa taj skup možete napraviti i online. Druga opcija jest da neke stvari (pre)prodate na resale sajtovima koji i dalje funkcioniraju, ali i da ih donirate nekoj dobrotvornoj organizaciji – čiste i ispeglane, razumije se.

4. ANALIZIRAJTE ŠTO VAM FALI

Neke stvari jednostavno treba zamijeniti. Možda vam trebaju nove bijele majice ili traperice, blejzer, haljina ili sandale. Ne kupujte ništa ishitreno, sama činjenica da imate praznog prostora nije razlog za nove kupovine. Razmislite. Sad bar ne morate nigdje ići pa imate vremena napraviti plan. Moodboard sigurno već imate, a možda toga niste ni svjesni.

5. NAPRAVITE LISTU

Skrolajte kroz folder “saved” na Instagramu – na njemu su nebrojene fotke “istog” oversized odijela? Smislite kako da ga stilizirate tako da vam odgovara, pročeprkajte online i stavite ga na listu. Kombinirajte u glavi, raščlanite kombinacije koje vas privlače, pronađite varijante kako da ih primijenite na sebe. Čak i Bottega Veneta estetika se može dobiti po nižim cijenama. Stalno se hvatate za isti komad u kojem se dobro osjećate? Kupite više komada, duže će vam trajati. Ovo je proces koji morate obaviti sami sa sobom i to iskreno. Planirajte za sad. ali nemojte se voditi krilaticom “kad napravim ovo, onda ću…”. Treba vam garderoba koja čini da se osjećate dobro u prezentu, ne futuru.

6. REVIDIRAJTE LISTU

Poigrajte se komadima koje planirate kupiti, za pet dana se zapitajte da li vam se i dalje jako sviđaju. Uvrstite u svoje kombinacije i asesoar i sve stvari koje već imate i koje ćete zadržati.

7. NOVA KUPOVINA

Nemojte se osjećati krivo ako nešto kupite za sebe, svima nam je potrebna razonoda. Dovoljno je da ne kupujete stihijski ono što vam ne treba i da, ako možete, pomognete neki nezavisan posao koji se održava u životu preko online prodaje. Dvije muhe jednim udarcem.

Na listu za kupovinu dodajte i nov asesoar za sam ormar ako vas postojeći nervira – samo nove vješalice čuda čine, vjerujte mi. Kutije za odlaganje, također. Poželjet ćete da ih ne zatrpate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: