SEARCH

Ovi sastojci će vam pružiti najbolju njegu dok spavate

23.02.2022.
RECOMMENDED

Nije lako odabrati najbolju noćnu njegu, ali razumijevanje sastojaka koje ona treba sadržavati je više od pola posla. Pažljivo pročitajte etiketu i ona će vam pružiti najveći dio odgovora – drugi dio se odnosi na kombinacije aktivnih sastojaka u različitim preparatima koje koristite. Vitamin C je heroj dnevne njege. Hijaluronska kiselina, peptidi i vitamini B grupe (u koje spada i niacinamid) jednako su korisni i ujutro i navečer, ali koji su to super-heroji koji za nas rade dok se mi odmaramo?

Kako bismo vam olakšali život, evo onih uz koje će se vaša koža najbolje oporaviti, ali i čija je moć tako jaka da ih je nekad najbolje preskočiti tijekom dana.

AHA VOĆNE KISELINE

U ove kiseline spadaju glikolna i laktična. Najbolje ih je koristiti noću iz više razloga, a jedan od njih je i taj da se ne slažu baš najbolje s vitaminom C kao i to da kožu čine osjetljivijom na sunce. Idealno ih je koristiti nekoliko puta tjedno (ovisno od koncentracije), a redovna uporaba će dovesti do dramatičnih rezultata u teksturi, sjaju kože, ali i popravljanju sitnih bora. Ove kiseline nikada ne trebate kombinirati s retinolom i tretinoinom (ako koristite i njih, najbolje je da to napravite naizmjenično svake druge večeri).

BHA VOĆNE KISELINE

Kada spominjemo BHA govorimo o salicilnoj kiselini koja se naširoko koristi u borbi protiv masne kože i akni zato što kožu dubinski čisti i popravlja joj teksturu. Ne treba je koristiti preko dana iz istih razloga zbog kojih i kiseline iz AHA grupe. U noćnoj rutini ih pak možete kombinirati za maksimalan učinak ako nemate osjetljivu kožu sklonu iritacijama.

RETINOL

Retinol i tretinoin su derivati vitamina A različite jačine koji ubrzavaju stanični turnover i dokazano utječu na smanjenje bora, fleka i upalnih procesa na koži poput akni. Važno je imati na umu da se oni nikada ne koriste tijekom dana jer čine kožu osjetljivom na sunce, kao i to da ako ih koristite noću, visok SPF tijekom dana je obavezan. Ovi sastojci se ne kombiniraju s vitaminom C, kao ni s kiselinama. Ako vaša koža ne može podnijeto retinol. probajte s nešto blažom biljnom alternativom bakuchiolom.

RESVERATROL

Evo novog dijela anti-ageing slagalice: neki antioksidansi su odlični za noćnu upotrebu. Jedan od njih je upravo resveratrol koji ubrzava i intenzivira mehanizme obnavljanja kože, boosta njenu obranu od slobodnih radikala i potiče veću proizvodnju kolagena.

HIDROKINON

Ovaj aktivni sastojak se koristi u borbi protiv raznih hiperpigmentacija – melazme, fleka od sunca, fleka nastalih od akni i tamnih ožiljaka. Iako se u teoriji može koristiti i samo ujutro, većina dermatologa ga preporučuje za uporabu više puta tijekom dana, a kako se jako dobro kombinira s retinolom, idealan je i za noć.

BENZOIL PEROKSID

Sastojak koji se često koristi u borbi protiv akni ograničen je samo na noćnu uporabu iz dva razloga: čini kožu fotosenzitivnom i ne slaže se dobro s vitaminom C.

SAZNAJ VIŠE: