Ove kiseline smiju koristiti i oni s osjetljivom kožom

I vrapci na grani znaju da su kiseline put do sjajne zdrave kože ali ono što se često prešuti jest da se lako znaju pretvoriti u put do pakla popločan dobrim namjerama, pogotovo ako imate osjetljivu kožu sklonu crvenilu i iritacijama
28.08.2023.
IMAGE SOURCE: Pinterest
kiseline_Za_osjetljivu_kozu_

Ako spadate u ovu grupu i isprobavanje nove kozmetike i aktivnih sastojaka vas baca u paniku, budite bez brige. Postoje kiseline koje slobodno možete koristiti i uživati u zasluženim rezultatima. Evo kojim kiselinama smijete dati šansu.

PHAS

Poli hidroksilne kiseline (Poly Hydroxy Acids) imaju efikasnost koja je usporediva s AHA kiselinama, ali znatno manje iritiraju kožu zato što imaju veće molekule i ne prodiru toliko duboko u kožu. Iz tog razloga su svoju primjenu našle u njezi osjetljive kože i kože sklone iritacijama, kao i u tretmanu kože sklone rozaceji i psorijazi, ali i poslije dermatoloških procedura. Ove kiseline imaju i antioksidativno i hidratantno djelovanje te smanjuju enzimsku razgradnju elastičnih vlakana. U ovu grupu spadaju laktobionska kiselina i glukonolakton. Poseban bonus? Ove kiseline mogu se koristiti i u rutini njege koja uključuje retinol, u različito doba dana, naravno.

LAKTIČNA (MLijEČNA) KISELINA

Iako pripada grupi AHAs, mliječna kiselina je najnježnija od drugih AHA i BHA i može se koristiti na osjetljivoj koži. Zbog velikih molekula, ona ne prodire toliko duboko u kožu, ne remeti njen pH i ne izaziva crvenilo i iritacije. Iako nije jednako moćna kao njene “prijateljice”, mliječna kiselina itekako ima efekta pa je odličan kemijski eksfolijant za osjetljivu kožu i kožu sklonuj crvenilu i iritacijama. Ako je to vaš slučaj, nemojte je kombinirati s drugim kiselinama (što je čest slučaj u mnogim proizvodima za njegu).

AZELAINSKA KISELINA

Poznata i pod imenom azelaična kiselina, ovo kiselina se uglavnom dobija iz žitarica pšenice, ječma i raži, a ne pripada ni AHA ni BHA kiselinama, ali se koristi kao eksfolijant. Ima antimikrobno, protuupalno i keratolitičko djelovanje, a sprječava i pojavu komedona i sadrži antioksidante. U slobodnoj prodaji se najčešće nalazi u koncentraciji od 10% i može se koristiti u različitim oblicima ovisno od toga kojoj regiji je namijenjena. Gelovi i kreme koriste se za lice i manje površine, a pjena za veće kao što su leđa. Njena glavna upotreba je u borbi protiv akni, tretmanu rosacee, posvjetljivanju umjerenih hiperalimentacija i za eksfolijaciju. Dakle, azelainska kiselina rješava slične probleme kao salicilna kiselina i retinol, ali ima tendenciju da manje iritira kožu.

SAZNAJ VIŠE: