Ove godine izbjegni melazmu

Kad bi moj fokus bio toliko uporan i dugotrajan kao pigmentacijske mrlje kod melazme, nema toga što ne bih mogla ostvariti u životu.
09.04.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram/Vanja Milićević
RECOMMENDED

Moj je fokus nažalost kratkotrajan, ali melazma je izuzetno tvrdokorna. Rješavanje i saniranje je iznimno dugotrajno. Ponekad može potrajati i više od godinu dana, no to ne mora uvijek biti pravilo. Kako bi mogli aktivno djelovati na melazmu, potrebno je shvatiti koja su 3 koraka koja dovode do ovog stanja kože. Na ova tri koraka, srećom, postoje klinički dokazani sastojci koji ih eliminiraju.

Bujanje UV upale

Ono što sigurno aktivira tako burnu reakciju kože, da dođe do razvijanja melazme je UV potaknuta upala. Neprimjereno izlaganje suncu bez zaštitnog faktora može vrlo lako i brzo pogoršati stanje pigmentacije kože ili aktivirati nove upale odnosno pigmentacijske mrlje. Važnost svakodnevnog korištenja adekvatne zaštite od sunca (čitaj: SPF 30 ili 50) od iznimne je zdravstvene važnosti, ali i ove estetike prirode. Kako bi smanjili upalu zaista je najbrže i najjednostavnije rješenje svakodnevno nanositi SPF 30 ili 50.

Skintegra
Eucerin
La Roche Posay

Prekomjerna proizvodnja melanina

Kad dolazi do nezaštićenog izlaganja suncu, organizam burno aktivira kako bi zaštitio DNA u stanicama kože koje UV zračenje uništava. Ovo uništavanje dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji dalje oštećuju drugu DNA čak i kad se prestanemo izlagati UV zračenju. Rezultat može dovesti do stanja prekomjernog stvaranja melanina koji se manifestira s melazmastim mrljama na koži. Iako je UV zračenje odnosno aktivator upale prestalo, koža je i dalje u paničnom stanju gdje ne prekida proces stvaranja pigmenta kože – melanina. Srećom vitamin C izvrsno djeluje na ovaj stadij koji pomaže koži da se normalizira. Korištenjem vitamina C sprječavamo daljine prekomjerno stvaranje melanina, što često vidimo kao posvjetljivanje kože.

Bioderma
Aprive
La Roche Posay

Ulazak melanocita u stanicu kože

Iako smo zakočili prekomjernu proizvodnju melanina, u koži je ostalo mnogo proizvedenog. Što napraviti s njim? U ovom stadiju je potrebno spriječiti prekomjerno ulaženje melanina u stanicu kože. Za ovaj stadij izvrsno pomaže vitamin B3 koji je u kozmetičkom svijetu popularan pod nazivom niacinamid. Ovaj sjajan sastojak kojeg tipova kože većina izvrsno podnosi, broji mnoštvo njegujućih funkcija za kožu, pa tako pomaže kod pigmentacijskih mrlja i melazme.

Paula’s Choice
Olival
Revox

Ima li još koji tajni sastojak?

Kako bi se što prije riješili melazme dobro dođu eksfolirajuće kiseline poput glikolne i mliječne kiseline, koje će pomoći da se brže ljušti koža koja je pogođena melazmom, a kako bi što prije stvorili nove stanice kože koje neće biti pogođene upalom izazvanom UV zračenjem, pod uvjetom da koristimo SPF, vitamin C i niacinamid, najbolje će pomoći retinol.

Mnogo sam sastojaka nabrojala ovdje stoga vam preporučujem da vitamin C i SPF koristite u jutarnjoj rutini, a niacinamid i retinol u večernjoj rutini. Za one koji se odluče i za eksfolirajuće kiseline, najbolje je koristiti ih u večernjoj rutini dva puta tjedno, ali u te dane preskočite retinol.

Bioderma
Dr.Dennis Gross
Apprive
111Skin
Paula’s Choice
Missalice
SAZNAJ VIŠE: