Ovaj vikend odlučite: Koji Batman je najbolji?

Na Fox Movies kanalu prikazivat će se tri filmska klasika o Batmanu
12.04.2022.
IMAGE SOURCE: Komunikacijski laboratorij

Nedavni izlazak novoga filma o Batmanu ponovo je u javnosti izazvao raspravu: koji glumac je najbolje odigrao ulogu ovog mračnog heroja? Iako se iznova snimaju filmovi o Batmanu, publika ih je i dalje željna pa je svaki novi projekt o omiljenom DC heroju popraćen s brojnim ovacijama. Mnogi su se hollywoodski glumci našli u ulozi Batmana, a javnost se ne može dogovoriti tko je najbolji. Dok se jedni slažu kako su „noviji“ Batmani poput Pattinsona ili Christiana Balea oni koji će ući u povijest ovog filma kao njegovi prvaci, drugi tvrde da nema boljih Batmana od „klasika“ kao što je Michael Keaton. Ako ste i dalje neodlučni oko toga tko zauzima titulu najboljeg mračnog heroja, onda je savršeni trenutak da nadolazeći vikend provedete u gledanju velikih Batman klasika. Na Fox Movies kanalu će se od 15. do 17. travnja prikazivati tri vrhunska filma o Batmanu s kojima ćete osvježiti svoje znanje o ovom DC liku. Dok razmišljate o tome tko je vaš favorit, prisjetite se koji su najzapamćeniji glumci u ulozi Batmana.

S Robertom Pattinsonom u glavnoj ulozi, „Batman“ iz 2022. podigao je mnogo prašine – većinom zbog pozitivnih reakcija gledatelja i kritičara, što se danas ne viđa često. Dok se jedni slažu kako su „noviji“ Batmani poput Pattinsona ili Christiana Balea oni koji će ući u povijest ovog filma kao njegovi prvaci, drugi tvrde da nema boljih Batmana od „klasika“ kao što je Michael Keaton.

Adam West ostao je zapamćen kao „zabavni Batman“, iako film sam po sebi nije ostavio traga u ovoj „šišmiš-sagi“. Nešto bolje je prošao Ben Affleck koji se u ovoj ulozi pokazao kao bezvoljan, tmuran lik koji je narušio imidž Batmana. Unatoč tome, publika filma Batman v Superman: Zora pravednika“ iz 2016. nije ga smatrala toliko lošim.

Christian Bale kao Batman u Nolanovoj trilogiji jedan je od rijetkih koji je bliži tradicionalnom, stripovskom prikazu ovog noćnog heroja.  „Vitez tame“ uvjerljivo je jedan od najboljih Batman filmova gdje je Heath Ledger – posthumno odlikovan Oscarom – stao rame uz rame talentu Christiana Balea te ostavio neizbrisiv trag u filmskoj industriji kao jedan od najboljih, ako ne i najbolji Joker. „Batman zauvijek“  iz 1995. okupio je poznata lica – Val Kilmer preuzeo je ulogu Batmana dok su Jim Carrey i Tommy Lee Jones bili negativci, od kojih je jedino Carrey ostavio utisak i prema mnogima spasio film.

Filmski giganti Michael Keaton i Jack Nicholson sukobili su se u „Batmanu“ iz 1989. te napravili jedan od najboljih Batman filmova, smatraju brojni fanovi. Tome je pridonijela i mračna, oštrija atmosfera koju je stvorio redatelj Tim Burton. „Batman se vraća“ iz 1992. pravi je „burtonovski“ film gdje je Keaton u ulozi Batmana ponovo oduševio no ovaj put uz ženu mačku – Michelle Pfeiffer.

No, u jednome se većina javnosti slaže – George Clooney jedan je od najgorih odabira za ovu ulogu, s čime se svojevremeno i sam složio, točnije u Graham Norton talk showu gdje se „ispričao što je uništio Batmana“.  Otkrio je i da ne dopušta svojoj supruzi da gleda film „Batman i Robin“, u kojem je tumačio glavnog lika.

Ako se želite prisjetiti odlične glume Michaela Keatona te odlučiti je li George Clooney zaista najgori Batman, pogledajte filmove na Fox Moviesu u sljedećim terminima:

15. travnja u 21:00 – Batman

16. travnja u 22:05 – Batman se vraća

17. travnja u 22:00 – Batman i Robin

SAZNAJ VIŠE: