Ovaj Instagram profil otkriva koje se knjige kriju u filmovima

Ako ste veliki knjiški moljac, a jednako tako i obožavatelj kinematografije, onda će vas zanimati ovaj Instagram profil koji daje uvid u sve knjige iz naših omiljenih filmskih kadrova
10.11.2022.
IMAGE SOURCE: BURO.

Pročitali ste svaku moguću listu preporuka za čitanje na plaži? Knjiški ste moljac i svi skandinavski romani koji su bili hit ovog ljeta uveliko su pročitani, a svaki novi naslov koji se pojavi u knjižari odmah završi na vašoj polici? Imamo pravu poslasticu za vas, jer smo nedavno otkrili književnu oazu na Instagramu. U pitanju je profil @books.in.films i kao što sam naziv otkriva u pitanju su naslovi knjiga koji se pojavljuju u kadrovima određenih filmova.

Od animiranih filmova poput Alise u zemlji čudesa i kultnih ostvarenja Miyazakija, pa sve do filmova francuskog novog vala i najnovijih suvremenih serija poput “Conversations with friends”, ili “Call me by your name”ovaj profil nudi ogromnu kronološku i žanrovsku paletu kadrova u kojima su baš naslovi knjiga na koje možda nikad ranije nismo obratili pažnju, nosioci simbolike illi igraju aktivnu ulogu u čitanju samog filma, ili njegovih glavnih likova. 

Osim što će vas sigurno podsjetiti na neke književne klasike koje ste propustili, sigurno ćete i na listu za gledanje dopisati neki kinematografski dragulj koji ste propustili. Profil ne samo da pomaže u vašem odabiru, već pažljivom selekcijom kadrova inspirira i promovira čitalačku kulturu i podsjeća nas koliko je ona značajna i važna i koliko može obogatiti naše unutrašnje biće. 

SAZNAJ VIŠE: