Ova umjetnička instalacija nam je privukla pažnju na Zrinski Art Festivalu

Naša umjetnica Ivana Mrčela složila je umjetničku instalaciju koja se nalazi na glavnom ulazu u Muzej Međimurja i dio je međunarodnog Zrinski Art Festivala
13.09.2022.
IMAGE SOURCE: Marko Todorov/ Instagram @mrcela.ivana.art

Prošli je tjedan trajao Zrinski Art Festival na prostoru Starog grada Čakovca, festival inovativnih umjetničkih praksi čija je tema ove godine bila „Svjetlo i sjene“. Stari grad Čakovec najvrjedniji je kulturno-povijesni spomenik i središnja memorijalna točka današnjeg Međimurja. Njegove zidine, kule i palača jezgra su suvremenog Čakovca. I baš tamo, naišli smo na umjetničku instalaciju izvrsne umjetnice Ivane Mrčele koja nam je privukla pažnju.

Instalacija pod nazivom “HOME” se nalazi na glavnom ulazu u Muzej Međimurja smještenog u palači Staroga grada Čakovca. Crtež je napravljen na transparentnoj foliji i izrezan u trake kako bi ljudi mogli prolaziti kroz njega. Transparentnost i trake istovremeno povezuju crtež sa okolinom. Rad se konstantno mijenja pod utjecajem vjetra, ponekada pokazujući svoje cijelo lice, a ponekada samo njegove naznake. Crtež tematizira odnos prema domu, rodnom mjestu, za kojeg su vezane lijepe uspomene.

Rad je izložen u sklopu međunarodnog Zrinski Art Festivala  te se uz ostale izložbe (Light & shadow – skupna izložba konceptualnih umjetnika, Svjetlo i sjene – izložba članova sekcije za fotografiju ULUPUH-a) može pogledati sve do 30. rujna 2022. godine.

Više o temi “Svjetlo i sjene”: tema pogađa duboko u sav vidljivi (svjetlo) i nevidljivi (sjene) svijet. Pritom su svjetlo i sjene dio moguće problematike svih kreativnih umjetničkih vrsta: od slikarstva i fotografije do stripa i kolaža; od skulptura i reljefa do prostornih instalacija; od videa, filma, animacija do performansi, kazališnih predstava, kazališta sjena, plesa i glazbe, te ambijentalne (geo-art, ili earth-art) umjetnosti.

SAZNAJ VIŠE: