Napokon ujednači ten – Rutina kojom ćeš se riješiti mrljica

Stiže sezona kupovine kupaćih kostima, istraživanja što će zaista odbiti komarce i pojave upornih hiperpigmentacijskih mrljica.
11.05.2022.

Mrlje nastaju kao prirodna obrambena reakcija kože. Kako UV zrake oštećuju DNA, koža nastoji očuvati DNA prekomjernim stvaranjem kožnog pigmenta melanina. Često i nakon što se prestanete izlagati UV zrakama, koža ostane u upalnom stanju i ne ugasi svoju tvornicu melanina, zbog čega ostaju mrljice koje zovemo hiperpigmentacijske mrlje.

Za postizanje ujednačenog porculanskog tena potrebno je napraviti 4 koraka: spriječiti upalu koja potiče stvaranje mrljica, kočiti enzim koji potiče prekomjerno stvaranje melanina, spriječiti ulazak melanina u samu stanicu kože te pomoć koži da se što prije riješi pretjerano pigmentiranog dijela. Za svaki od tih koraka, srećom imamo lako dostupne aktivne sastojke koji mogu pomoći.

1.KORAK – SPRIJEČI UPALU

Sprječavanje upale naravno podrazumijeva zaštitu kože od UV zračenja – čitaj: SPF 30 ili 50.

Svaka jutarnja rutina bi trebala završavati s adekvatnim SPFom. Kako je on postao vrlo popularan proizvod, izbora je sve više i više. Lako ćete pronaći idealan za sebe, ali da vam pomognem evo par prijedloga:

Za iznimno masnu kožu sklonu aknama birajte Garnier Sensitive advanced fluid SPF50 ili Eucerin Oil Control SPF 50

Garnier
Eucerin

Za osjetljivu kožu birajte Skintegrin Solar SPF 30 ili SVR CicaVit+ SPF 50

Skintegra
SVR

Za suhu i zrelu kožu birajte Rilastil Age Repair SPF 50 ili Bioderma Photoderm Creme SPF 50

Bioderma
Rilastil

2.KORAK – SPRIJEČI PREKOMJERNO STVARANJE MELANINA

Mnoštvo sastojaka sprječava prekomjerno stvaranje pigmenta melanina. Ipak najučinkovitiji je vitamin C. On koči djelovanje enzima koji se zove tirozinaza čije je djelovanje odgovorno za prekomjerno stvaranje melanina. Nakon što se taj enzim zakoči, koža obustavi tu hiperprodukciju koja stvara hiperpigmentacije. Većina vitamin C seruma su lagane teksture stoga su pogodne za sve tipove kože, ipak i tu možemo napraviti malu razliku.

Za masnu kožu sklonu aknama dobar odabir su vitamin C serumi koji osim vitamina C sadržavaju i eksfolirajuće kiseline. Tako dobijemo dvostruki učinak koji ubrzava proces ujednačavanja tena.

Bioderma
Dermalogica

Za one koji svakako imaju kiseline u rutini bolje je odabrati vitamin C serume koji nemaju eksfolirajući učinak. Ovo su neki od primjera vitamina C koji će napraviti vidljivog učinka na vašoj koži, a osim što sadržavaju vitamin C, hidratiziraju kožu s dodatkom hijaluronske kiseline.

Aprive
Eucerin

Za iznimno suhu i zrelu te osjetljivu kožu bolji su odabir vitamin C serumi koji dolaze u kremastim teksturama. Takvi serumi će dodatno njegovati i hraniti suhu kožu kojoj uvijek nedostaje ulja kako bi se očuvalo zdravlje kože.

Lancome
Butters

3.KORAK – SPRIJEČI ULAZAK PIGMENTA U STANICU KOŽE

Vjerujem da većina vas već koristi sastojak koji ima ovu nevjerojatnu mogućnost. Niacinamid ili vitamin B3 pomaže i kod ujednačavanja tena, jer blokira prekomjeran ulazak melanina u samu stanicu kože. Niacinamid možete pronaći i u kremama i u serumima. Za one koji vjeruju – više je više, možete koristiti oboje.

Za iznimno suhu i normalnu kožu posegnite za Olival B3 vitaminskom kremom, a osobno mi je još draži njihov B3 Vitaminski serum koji odlično odgovara svim tipovima kože.

Olival
Olival

Za masnu kožu preporučujem Skintegrin TriaLight fluid koji se može koristiti samostalno u jutarnjoj rutini s SPF-om te Paula’s Choice 10% Niacinamid Booster koji odgovara svim tipovima kože.

Skintegra
Paula’s Choice

4. KORAK – EKSFOLIRANJE HIPERPIGMENTIRANOG DIJELA KOŽE

Ovaj korak ćemo brzo proći. Eksfoliranjem će pomoći da se prije riješimo mrtvog sloja kože koji je ostao hiperpigmentiran, a ostat će nova mlada koža kojoj smo koracima prije spriječili hiperpigmentacije.

Za normalnu, mješovitu i masnu kožu birajte glikolnu, salicilnu ili kombinaciju ovih kiselina.

Skintegra
Geek & Gorgeous
Paula’s Choice

Za suhu, zrelu ili osjetljivu kožu birajte azelaičnu, mandeličnu ili mliječnu kiselinu.

Paula’s Choice
Skintegra
Aprive

KAKO KOMBINIRATI U RUTINI SVE KORAKE?

Za sve koji su došli do ovog dijela članka – čestitam. Znam da je malo duži, ali sad ćemo sve sumirati. Bez obzira na tip kože u jutarnjoj rutini koristiti prvo vitamin C serum i potom SPF za kraj.

Za večernju rutinu čuvamo mjesto za niacinamid serume i seume s eksfolirajućim kiselinama. Eksfolirajuće serume koristite u večernjoj rutini 1-2 puta tjedno, dok niacinamid serum možete koristiti svaku večer. Za one kojima treba još malo pomoći oko redoslijeda on izgleda ovako:

Jutarnja rutina: Čišćenje + Vitamin C serum + Hidratantna krema po izboru + SPF

Večernja rutina: Čišćenje + Eksfolirajući serum s kiselinama 1-2 puta tjedno + Niacinamid serum svaku večer + Hidratantna krema po izboru.

SAZNAJ VIŠE: