Nagrađivana redateljica Sofia Coppola izdaje svoju prvu knjigu

Sofia Coppola, redateljica poznata po filmovima „The Virgin Suicides“ i „Lost In Translation“, uvlači nas u svijet njenih najvećih klasika svojom prvom knjigom
25.05.2023.
IMAGE SOURCE: Mack Books

Sofia Coppola, jedna od najutjecajnijih redateljica našeg vremena, objavljuje svoju prvu knjigu. Nazvana „Sofia Coppola Archive: 1999-2023“, knjiga sadrži arhivski materijal sakupljen tijekom redateljičine karijere, od filma „The Virgin Suicides“ (1999) pa do njezinog nadolazećeg biografskog filma o Priscilli Presley.  Knjiga će izaći u rujnu od izdavača MACK books, a sada možete izvršiti prednarudžbu.

Dok je snimala svoje filmove, Coppola bi skupljala bilješke, fotografije, scenarije i reference koje bi spremala u posebnu kutiju. Kada je krenula karantena zbog COVID-a 19, pronašla je vremena da prelista svoje arhive i odlučila ih je sastaviti zajedno. Coppola je za Vogue rekla kako je željela da projekt izgleda „više kao spomenar, nego kao coffee table knjiga.“

Rezultat je riznica primamljivih slika, i isceniranih i iskrenih, i onih pred kamerom i iza kulisa. U knjizi se može pronaći shooting modne fotografkinje Corrine Day na setu filma „The Virgin Suicides“, kao i bezbrojna pisma, predmeta, nacrta scenarija, dekoracija za scenografiju, naslovnica časopisa, bilješki i ilustracija te vizualnih referenca koje je Coppola sastavljala prije svakog snimanja filma. Knjiga je skup stila, raspoloženja i estetike koje ova redateljica unosi u svoje filmove.

Osim kultnog filma „The Virgin Suicides“, Sofiu Coppolu najviše pamtimo po filmovima kao što su „Marie Antoinette“, „Lost In Translation“ te „Godfather Part III“. Ova redateljica je, uz Wesa Andersona, svojoj estetikom najviše utjecala na suvremenu digitalnu kulturu. Od Pinteresta do TikToka, estetika koja se provlači kroz njezine filmove inspirirala je mnoge u kreiranju moodboarda. Ova knjiga pruža fascinantan uvid u to kako je Coppola stvorila sanjive svjetove koji nastavljaju očaravati mnoge od nas.

SAZNAJ VIŠE: