Must watch: regionalni naslovi koji jesu i koje želimo na Netflixu

30.01.2022.

Netflix je počeo obuhvaćati najbolja filmska i tv ostvarenja iz naše regije i jako nam je drago da možemo gledati neke uratke s našeg govornog područja. Tako je ovaj tjedan stigao srpski film „Nečista krv: Greh predaka“ (“Bad Blood”) u režiji Milutina Petrovića.

Prvu verziju scenarija prije četiri desetljeća napisao je Vojislav Voja Nanović, koji je pripovijetke, drame i romane legendarnog pisca Borisava Bore Stankovića povezao u razgranatu obiteljsku sagu koja obuhvaća period od četrdeset godina.

Pored nezaobilaznog Stankovićevog romana „Nečista krv“, građa za scenarij obuhvaća drame “Tašana”, “Koštana” i “Jovča”, i zbirku pripovjedaka „Božji ljudi”. Nanovićev tekst u scenarij za „Nečistu krv: Greh predaka“ adaptirala je scenaristkinja Milena Marković, a film je nastao u produkciji kuće This and That Productions (Snežana van Hauvelingen).

Film “Nečista krv” prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava očuvati mir s turskim vlastima, ali i održati svoj ugled i utjecaj u Vranju, važnom turskom selu u blizini granice s oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslijede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi, nego i sama njegova obitelj. Glavne uloge u filmu Milutina Petrovića tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Nela Mihailović.

S ex-Yu govornog područja, na Netflixu možete gledati i hrvatsku seriju “Novine” (“The Paper”), koja je na ovom streaming servisu dostupna od 2018. godine. Serija je produkt autorske suradnje novinara i pisca Ivice Đikića, koji potpisuje scenarij i redatelja Dalibora Matanića. Radnja je smještena u grad Rijeku i prati političke peripetije i redakcijske preokrete uoči i nakon vlasničkog preuzimanja velikog dnevnog lista – lista koji seriji daje naslov i logotip.

Zagreb, 090116. U Vjesnikovom neboderu u nekadasnjoj redakciji Vecernjeg lista, u tijeku je snimanje serije Novine, redatelja Dalibora Matanica i scenarista Ivice Djikica. Na fotografiji: Tihana Lazovic, Trpimir Jurkic, Olga Pakalovic, Zijad Gracic, Goran Markovic, Branka Katic, Zijad Gracic.. Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Serija ima novinsko-profesionalni i politički, ali i kriminalistički element. Jedan od bitnih likova serije (isprva se ne zna koji) u prvoj epizodi prouzrokuje nesreću sa smrtnom posljedicom, te povlači policijske i političke veze kako bi zataškao zločin. Ključni likovi serije su stari, stoički šef deska u novinama (Trpimir Jurkić), ambiciozna nova urednica (Olga Pakalović), novi surovi i grubi vlasnik (Aleksandar Cvjetković) te istraživačka novinarka boemskog, neurednog života (Branka Katić).

Voljeli bismo da se na platformi nađe i film “Kelti” Milice Tomović za koji je osvojila nagradu za najbolju režiju u okviru Sarajevo film festivala. ’nuff said… Sjajna gluma, režija, kostimografija i scenografija, te društvena tematika koja je obrađena iz ugla tako da se gotovo svi možemo poistovjetiti.

Ova drama prati priču jedne disfunkcionalne obitelji u sumraku raspada Jugoslavije, rata, inflacija… Te njihovog vlastitog raspada i svega onog što ide s njim. Komični elementi su tu, pa ćete se pored iskustva teških emocija istovremeno i smijati. Uloge tumače: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Slaven Došlo, Jovana Gavrilović, Milica Grujičić Olga Odanović, Jelena Đokić, Nada Šargin, Jovan Belobrković.

Debitantski dugometražni film “Heroji” redatelja Gorana Nikolića imat ćemo prilike gledati u nedjelju 27. veljače na FEST-u u beogradskom Domu omladine. Smještena u srednjovjekovnoj Srbiji poslije Boja na Kosovu, ovo je priča o svim onim herojima koji nisu opjevani u pjesmama. Na povratku kući iz bitke, ratnik sreće divljeg dječaka i oni nastavljaju put zajedno.

Ovo neočekivano prijateljstvo je ispunjeno nizom komičnih, ali i dramatičnih i emotivnih momenata. Priča filma “Heroji”, sagledava taj događaj bitke iz drugačijeg, intimnijeg ugla. U glavnim ulogama su Mladen Sovilj i Todor Jovanović, a narator filma je Žarko Laušević. Vjerujemo da bi ovaj film trebao naći se i na Netflixu.

Velika je nepravda što se serija u koju su se svi milenijalci Srbije zaljubili, “Jutro će promijeniti sve” nije našla na Netflixu. U njoj je sadržan zeitgeist naše generacije, svi mogući problemi i izazovi života ljudi u 30-im godinama kod nas… Ali svakako bi se mladi širom svijeta mogli pronaći u njenim likovima.

Da ne govorim o fenomenalnom izboru muzike, kao i glavnih glumaca koje smo usput i zavoljeli. Neki od nas se vraćamo ovoj seriji jednom godišnje, uvijek pruži nekakvu utjehu. Redatelji su Goran Stanković i Vladimir Tagić, a glavnih četvero protagonista tumače: Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Isidora Simijonović, Andrija Kuzmanović.

Hrvatska serija “Crno-bijeli svijet” savršeno oslikava Zagreb 80-tih godina – muzičku scenu, realne političke i društvene prilike, kao i život jedne obitelji i njihovih bližnjih. Ne možete, a da se ne vežete za glavne likove, koji su istovremeno tako realni i dragi, prave greške kao i svi mi, pokušavaju se ostvariti, brinu seza druge, promijene sistem… Istovremeno i emotivna i humoristična serija.

“Crno-bijeli svijet” kao ex-Yu štivo trebala bi se naći na Netflixu. Glumačka postava je također genijalna: Filip Riđički, Slavko Sobin, Jelena Miholjević, Sreten Mokrović, Karlo Maloča, Franjo Kuhar, Anica Dobra. Režiju potpisuje Goran Kulenović.

Hrvatska dramedija “Što je muškarac bez brkova” također ima naš glas za Netflix! Redatelj Hrvoj Hribar radio je film prema romanu Ante Tomića. Radnja se odvija oko mlade udovice, koju tumači Zrinka Cvitešić, koja se zaljubljuje u mladog katoličkog svećenika (Leon Lučev). Pored ove ljubavne drame, film obrađuje i razne političke i društvene ideologije.

SAZNAJ VIŠE: