Možete kupiti NFT s genima Ukrajine za pomoć ukrajinskom narodu

Ukrajinski umjetnik Alexander Sikaliuk prodaje svoje NFT-ove kako bi pomogao svome narodu
30.04.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram

Danas je gotovo nemoguće ne čuti o ovom misterioznom pojmu zvanom NFT. U svijetu jačanja Weba 3, odnosno nove ideje koja zamjenjuje World Wide Web i temeljena je na blockchain tehnologiji te uključuje ekonomiju povezanu s tokenima, iznikla je NFT umjetnost- novi hype 3D virtualnog svijeta. NFT je engleska kratica za non-fungible tokens (nezamjenjivi tokeni) i označava digitalno sredstvo koje predstavlja objekte iz stvarnog svijeta kao što su glazba, umjetnička djela, itemi u igri i videozapisi. Kupuju se i prodaju putem interneta, često kriptovalutama i kodirani su istim softverom kao i mnoge kriptovalute. Možda sve ovo zvuči zbunjujuće pa zamislite to ovako: NFT je u suštini jedinstvena kreacija i mala umjetnost u digitalnom obliku s jedinstvenim identifikacijskim kodovima, odnosno „one of a kind“. Kao da kupite neku vrijednu umjetninu, samo u virtualnom obliku. Mnogi su umjetnici krenuli NFT smjerom, između ostalog i razne slavne osobe. Iako se nekome možda čine sulude ove kreacije, ipak su one donijele mnogo toga dobroga. NFT umjetnost postala je još jedan način na koji se nečiji rad može iskoristiti u dobrotvorne svrhe. Od kad je počeo rat u Ukrajini, mnogi su NFT umjetnici prodavajući svoje virtualne umjetnine skupljali novce za pomoć žrtvama rata. Također, u centar pažnje su došli i ukrajinski NFT umjetnici čije su kreacije masovno kupovale baš zato da im se bar pomogne financijski. Ukrajinski umjetnik Alexander Sikaliuk doživio je horor rata zajedno sa svojom obitelji te je odlučio kreirati NFT umjetnine kako bi prikupio financijska sredstva za ukrajinsku vojsku i narod.

Alexander Sikaliuk dosjetio se originalne NFT kreacije u svrhu skupljanja novaca za pomoć u ratu. Naime, njegovi NFT-ovi su animacije bočica u kojima se nalaze geni Ukrajine, odnosno biljke i cvijeće koje raste u Ukrajini i predstavlja DNK zemlje. Za sada postoje četiri NFT bočice: sa žitom, suncokretima, makovima i različkom.

Alexander je na službenoj stranici i Instagram profilu napisao da su on i njegova obitelj vidjeli strahote rata sjedeći danima u podrumu ponekad bez hrane i vode i osluškujući rakete kako padaju na desetke metara od njihove kuće. Također kaže da su imali sreće jer u to kratkom periodu kad su dobili priliku za bijegom, otišli su. „Danas imate priliku pridonijeti našoj pobjedi-samo jednim klikom na gumb „Kupi“. Ova zbirka NFT-ova usmjerena je na potporu ukrajinskoj vojsci i narodu. Novac o njegove prodaje bit će korišten za one kojima je potrebna“, napisao je Alexander na službenoj stranici. Njegovi NFT-ovi ukrajinskih gena vizualno su impresivni, nose snažnu poruku i djeluju u najbolje moguće svrhe. Sve pojedinosti o ovim malim bočicama s DNK-om Ukrajine možete pogledati na službenoj stranici OpenSea.

SAZNAJ VIŠE: