Lubenica, sladoled koji se cijedi niz ruku, sol u kosi… fotografije su ljeta koje volimo

Miris ljeta može se osjetiti i kroz fotografiju. Zamolili smo Ivonu Bezmalinović, poznatiju kao Bezminicu, da nam fotografijama opiše nenametljivo ljeto
14.07.2022.
IMAGE SOURCE: Ivona Bezmalinović

Zaljubljenica u grad Split, mediteranski način života, prirodu, tamnu čokoladu, dobru kavu, crno vino i hranu, zaljubljenica u sve ono životno – opisuje nam se Ivona Bezmalinović, fotografkinja u čijim fotografijama uživamo jer su jednostavne, jer prikazuju slow način življenja i nenamješteno spontane trenutke koji u nama izazivaju dugotrajnu emociju. Ljeto je doba u kojem si možemo dopustiti sve – i kupanje u smiraj, i otopljeni sladoled na zvizdanu i čitanje knjige u slanom moru dok nam valovi moče papirnate stranice. S toga nas ne čudi da su raw emocije i skriveni momenti uloge koje se često viđaju na Ivoninim fotografijama.

„Ispunjava me kad uhvatim neki nenamješteni trenutak, emociju, spontanost – jer to su one fotografije koje pričaju priče. Svi se možemo srediti, lijepo namjestiti, pokazati ljepši profil za fotografiranje. Ali vjerujem da nam za 20 godina, kad ćemo gledati fotografije, to ipak nije razlog koji će nam razvući osmijeh na lice. Težim tome da je fotografija zapis za neka daleka sutra i da kad ih ponovno pogledamo da proživimo taj trenutak“.

Premda Ivona naginje bojama jakog, olujnog vjetra i tmurnog vremena, u svojem gradu uvijek pronađe inspiraciju kad je fotografiranje po njezinom ‘guštu’, bez obzira na doba dana. „Često ne možemo dobiti idealne uvjete već ih moramo stvoriti i prilagoditi se trenutku. Kad je fotografiranje samo po mom ‘guštu’, onda je aparat uvijek uz mene. Nema tu posebnog motiva ni sata jer živim u gradu koji me sam po sebi inspirira. Volim fotografirati naše Tiramole u malim kalama, lijepe fasade, svijetlo na njima, kostime koji se suše nakon kupanja, mediteransku hranu, sve ono što miriše na ljeto“.

Što je za nekog dobra fotografija vjerojatno je subjektivno, ali Ivona ima jednostavan kriterij – ona koja u njoj stvara emociju. „Često vidim fotografije uhvaćene mobitelima koje mi izazovu emocije, dok me nekad “profesionalne fotografije” ostave ravnodušnom jer su za mene prazne. Kadriranje mi je, također, bitno. Teško ‘opraštam’ krivo rezane ekstremitete i krive horizonte. To mi bode oči do te mjere da bih rado taj horizont sama ispravila i poslala natrag autorima :)“.

Ivonu smo zamolili da nam fotografijama opiše ljeto iz njezinog kuta, ali i da radovima inspirira sve ljubitelje fotografije da se prijave na Answear #summerspiration međunarodni fotografski natječaj

Ljeto je uistinu magično godišnje doba. Vrijeme je to u kojem istražujemo, u kojem se odmaramo i provodimo vrijeme s dragim nam ljudima. Prepustite se istraživanju i podijelite svoja fotografska iskustva ljeta na Instagramu – dodajte svojoj fotografiji kratki opis, hashtag #summerspiration_hr, označite @answear_hr i osvojite novčane nagrade: prva nagrada je 5.000 HRK, druga 1.500 HRK dok je treća 750 HRK. I kako kaže Ivona “budite svoji, nađite inspiraciju u onom što vas pokreće i motivira. Gledajte filmove, pratite kadrove, naučite kombinirati boje na fotografiji, uživajte u onom što radite. Jer osjeti se ako ne date dio sebe u ono što stvarate. Neka vas fotografija prije svega veseli i ispunjava, zabilježite trenutak kojeg želite gledati i nakon 10 godina“.

#summerspiration fotografski natječaj na Instagramu traje do 31. kolovoza. Uživajte u stvaranju uspomena s našom najdražom internetskom trgovinom Answear!

SAZNAJ VIŠE: