Kraljica spajanja humora i ironije: Aubrey Plaza

Nije nas samo Jennifer Coolidge oduševila u seriji The White Lotus. Aubrey Plaza se pokazala kao odlična komičarka i glumica koju ćemo sigurno pratiti
23.01.2023.
IMAGE SOURCE: HBO

Hype oko serije White Lotus ne jenjava, iako je druga sezona već uveliko završena. Na Instagramu vlada izazov gdje korisnici dijele likove iz filmova i serija koji najbolje prikazuju njihovu energiju i rijetko koji story prođe bez nekog od aktera spomenute serije. Već smo pisali nekoliko puta o tome koliko smo oduševljeni serijom, ali i likom koji tumači genijalna Jennifer Coolidge, no istina je da njen lik nije jedini koji nas je oduševio. Odmah poslije nje, na listi se našla i Aubrey Plaza koja tumači lik hejterice Harper Spiller koja je na odmor došla sa svojim dečkom i njegovim prijateljima koje ne podnosi i s kojima ne dijeli nijedan stav. Sam lik je napisan temeljno i posvećena mu je velika pažnja u seriji, ali ruku na srce, dosta toga je i do same glumačke izvedbe Aubrey Plaze koja je zaista autentična i genijalna i daje joj argument za kandidiranje za kraljicu crne komedije. Čak da je u scenariju imala upola manje rečenica, bilo bi isto, s obzirom na to da su sam pogled i podignuta obrva učinili mnogo više od nekih replika. U to ime, skrećemo vam pažnju na još neke od fenomenalnih performansa ove glumice koju ćemo poslije ovoga, nadamo se viđati češće na ekranu.

JULIE POWERS – SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD (2010)

Postoje kultni klasični filmovi koje svi znaju, a postoji i Scott Pilgrim Vs. The World, jedan od za neke od nas, najvažnijih filmova 2000-ih rađen po čuvenom stripu. Film prati dvadesetogodišnjaka koji se mora boriti protiv grupe moćnih bivših djevojaka da bi osvojio srce nove djevojke. U ovom filmu se krije jedan od najznačajnijih nizova glumaca u povijesti moderne kinematografije, koji uključuje imena kao što su Michael Cera, Anna Kendrick, Kieran Culkin Chris Evans i Brandon Routh… Možda ste i zaboravili ali ovdje Plaza igra malu, ali scensku ulogu Julie Powers, zloglasnu i stalno ljutu Scottovu poznanicu. U filmu punom nezaboravnih dijaloga, iako malominutno pojavljivanje Plaze, ilustrira maksimalno iskorišteno svoje vrijeme pred ekranom za prikazivanje urnebesnog performansa.

APRIL LUDGATE – PARKS AND RECREATION (2009 – 2015)

Ako postoji neka uloga koja ju je dovela do White Lotusa i ona koju bismo istakli kao najikoničniju to je definitivno Plazino igranje April Ludgate u čuvenom sit comu Parks and Recreation. Ova izvedba je učvrstila njenu mračnu ličnost i svrstala je među neprepoznatljivije glumice na televiziji. April je pružila neophodan zalogaj koji je spriječio Parks da pretjera sa svojim brendom besramne pozitivnosti, čineći Plazu jednim od najnezaboravnijih likova emisije za kog jedva čekamo da se nađe u kadru.

ALLISON – ‘BLACK BEAR’ (2020)

A sada nešto malo drugačije. Black bear je neovisni crni komični triler koji je napisao i režirao Lawrence Michael Levine. Plaza glumi Alisson, glumicu koja je postala redateljica i u potrazi je za inspiracijom. Ona odlazi u izoliranu kolibu kao gost para koji prolazi kroz poteškoće u vezi.

Zbunjujući, ali ipak zadovoljavajući, ovaj film pruža pronicljiv pogled u kreativni um. Film prikazuje Plazine vrhunske kvalitete – nespretne, ali samouvjerene interakcije koje iznenađuju druge, ironične i kisele note i neprijatne sekvence koje izazivaju publiku. Teško ga je možda razumjeti, ali vrijedi ga pogledati ako ni zbog čega drugog, zbog duge minutaže koju glumica ima u filmu.

INGRID THORBURN – INGRID GOES WEST (2017)

U ovoj komediji, Aubrey dijeli glavnu ulogu s Elizabeth Olsen. Radnja prati mladu ženu koja živi s problemima mentalnog zdravlja i koja postaje opsjednuta jednom influencericom na društvenim mrežama i želi joj postati prijateljica. Film nudi dirljiva zapažanja o opsjednutosti slavom i relevantnošću slavne ličnosti i društva, koja se oslanja na uznemirujuću, ali posve simpatičnu predstavu Plaze. Plaza je majstor u spajanju humora i tragedije, a ovaj film joj je dao veliki prostor da to pokaže.

SAZNAJ VIŠE: