Kiseline ljeti – morate li ih se odreći?

Vječna dilema. Gordijski čvor. Sofijin izbor. Tako se osjećaju skincare fanatici poput mene kad čuju savjete kako ljeti treba izbjegavati retinoide i eksfolirajuće kiseline. Za neke ljude je to hvalevrijedan savjet, no želim vam objasniti zašto i za koga.
09.08.2022.
IMAGE SOURCE: Bella Hadid Instagram

Koža, bila eksfolirana ili ne, zbog UV zračenja će izgorjeti ako ju ne zaštitimo sa SPF-om. Eksfoliramo li kožu, a ne zaštitimo ju od sunca, zapravo joj činimo još i veću štetu, ali i bacamo novac. Eksfolijacijom dolazimo do mlađe kože kako bi lice izgledalo svježije, a s nedostatkom adekvatne SPF zaštite, tu mlađu kožu ubrzano postarujemo.

Koža koja je eksfolirana ima tanji sloj mrtvog odnosno rožnatog dijela kože stoga još lakše i brže izgori. Zato se uglavnom savjetuje ljetna pauza i izbjegavanje kiselina, pogotovo kod kože osjetljive na sunce. Moja koža iznimno osjetljiva na sunce od kojeg dobijem osip, najčešće po rukama i prsima, ako ju ne zaštitim kako treba, pa ipak ne izbjegavam kiseline. Čak ni ljeti.

Ljeti redovito koristim salicilnu na licu i leđima, jer su to mjesta gdje mi najčešće izbijaju prištići. Kad kažem redovito, to obuhvaća 1-2 puta tjedno na licu, a na leđima 3-4 puta tjedno nakon tuširanja. Kako se temeljito i redovito štitim od sunca, nemam straha kako ću oštetiti svoju kožu s ovom rutinom. Ako ipak spadate u tipove osoba koje bi lako mogle zaboraviti nanijeti SPF ili smetnuti s uma da je vrijeme za obnovu, ljeti svakako izbjegavajte kiseline. To pak ne znači da izbjegavate zaštitu od sunca – ona uvijek dobro dođe. Koristili kiseline za eksfolijaciju ili ne.

SAZNAJ VIŠE: