Jesu li cat eyes ono što su fileri bili jučer?

28.08.2020.
RECOMMENDED

Svijet već izvjesno vrijeme sa strahopoštovanjem i divljenjem gleda na tzv “Instagram lice” sa svim njegovim neprirodnim proporcijama i hipnotizirajućom simetrijom. Visoke napumpane jagodice, usne koje su punije nego što bi trebalo biti čak i kada su napućene, ten koji pobija ono što znamo o prirodi melanina i, u posljednje vrijeme, mačkaste oči poput onih kakve imaju Bella Hadid i Kendall Jenner.

Realno, dokopati se ovakvog lica je postalo lako. Privremeno, ali lako. Tu su filteri i aplikacije za editiranje fotografija koje vam mogu promijeniti crte lica u sekundi. Ovo naravno nije ništa novo, ali nivo sofisticiranosti do koje su ovi alati stigli zaista oduzima dah. Pogledajte samo Instagram filter ‘Cat eyes and lenses’ (iza kog stoji @sasha_soul_art) i koji je do te mjere u stanju da vam promijeni lice da čak i ako na početku ni mrvicu ne ličite na Kendall Jenner, na kraju izgledate kao da ste joj blizankinja (ili blizanac?). Vidite, upravo njeno lice je TO lice koje žele svi – i za njim ne uzdišu samo predstavnici generacije Z.

Jesu li cat eyes ono što su fileri bili jučer? (фото 2)

Dr Mahsa Saleki osnivačica klinike SAS Aesthetics u Londonu je u siječnju počela izvoditi autorsku “Fox Eye” tehniku (i tako postala jedan od njenih pionira). Danas, nakon manje od godinu dana (od kojih smo skoro pola proveli u nekoj vrsti izolacije) upravo je ovo najpopularniji tretman koji poslovne žene traže. I to za vrijeme pauze za ručak jer ova procedura koja košta 500GBP zapravo uključuje ubacivanje i zatezanje konca koji se vremenom razlažu i apsorbiraju i koji doslovno zategnu oko i traje svega pola sata. Otkad je karantena prekinuta i mjere ublažene, njena klinika je zabilježila petnaest puta više zakazivanja upravo za “Fox Eyes”. Dosada ili previše vremena provedenog u buljenju u svoj lik na Zoomu? Možda?

Želja za bademastim očima nije ništa novo čak ni na Instagramu. Zaluđenici odavno zatežu oči na razne načine pa iako i samo rukom dok ne okine aparat. Mnogi briju vanjsku polovinu obrva kako bi ih docrtali na drugačijem mjestu i time napravili iluziju izdignutog luka. Na sve se zatim dodaje mačkasta šminka koja dodatno naglašava look. 

Jesu li cat eyes ono što su fileri bili jučer? (фото 4)
Jesu li cat eyes ono što su fileri bili jučer? (фото 6)

Traže li Hrvatice ovaj zahvat i kakvo je stručno mišljenje o ovom novom trendu, upitali smo poznatog estetskog kirurga Nikolu Milojevića koji nam je kazao da se pacijenti raspituju za sličan tretman upravo zahvaljujući popularnosti koju je stekao na Instagramu:  „Mi radimo uljepšavanje botoxom i filerima, ali najprije pacijentima objasnimo da to treba izgledati prirodno i s mjerom. Pacijentica nakon zahvata mora izgledati ljepše i atraktivnija, a nikako kao karikatura. Uljepšavanje radimo tako da se botoxom i(li) filerima s mjerom lagano podignu jagodice i kutevi obrva te se tako podignu obrve i oči dobivaju bademasti oblik. Konkretno u slučaju Kendall Jenner mislim da je pretjerano. Estetski zahvat mora izgledati prirodno i simetrično i nikada to ne bi napravio kao na Jenner gdje je i šminkom dan jači naglasak pa model izgleda poput neke lutkice Barbie ili iz crtića Frozen.“ – kazao nam je. 

Ovaj trend je pored toga što je pomalo apsurdan zašao i na teritorij kulturne aproprijacije. Bjelkinje se odjednom dobrovoljno trude postići izgled lica zbog kojeg su žene iz Azije desetljećima kritizirane. Pritisak na Azijatkinje da promjene oblik očiju datira još od kraja II Svjetskog rata, nakon kojeg su pogotovo ako su željele započeti novi život van svoje zemlje, većinom išle na blefaroplastiku (kiruršku proceduru koja uklanja “višak” kapka). Ova činjenica, kao i razne druge uvredljive prakse, učinile su da neki poput TikTok zvijezde @LeahMelle javno zauzmu stav protiv trenda ekstremno mačkastih očiju. Neke Azijatkinje pak na Reddit threadu koji se zove “Is the Fox Eye Trend problematic” ističu da ovaj trend više asocira na vanzemaljce ili lutke i životinje nego na njih same.


Hoće li ovaj trend zaista eksplodirati poput filera za usne, ostaje nam da vidimo ali potpuno je sigurna – i zastrašujuća – činjenica da lica koja pobijaju zakone fizike nigdje ne idu i da ćemo ih još dugo, dugo gledati.

Ovaj članak prvobitno je objavljen na buro247.com

SAZNAJ VIŠE:
Kristina Mikulić
| 30.09.2022.