Je li ova izložba dovoljan razlog za putovanje u Pariz? Veliko da!

14.03.2022.

Moda je kreativna industrija.

Moda nije umjetnost – osim u nekim slučajevima.

Jedan od tih (rijetkih) slučajeva je Yves Saint Laurent.

Yves Saint Laurent je Steve Jobs mode. Dizajner koji je, možda, više od bilo koga drugog utjecao na mijenjanje kolektivne ljudske svijesti u polju u kojem je radio. Ako ćemo čisto o tome kakav status je imao dok je bio aktivan, dovoljno je i reći da je on prvi modni dizajner ikada koji je za života dobio svoju izložbu u Metropolitan muzeju u New Yorku (koji je danas širokim masama i najpoznatiji po svom odsjeku za kostim) još davne 1983. godine.

Brend ove godine slavi 60 godina od svoje prve revije i u tu čast je Pierre Bergé-Yves Saint Laurent Foundation organizirala monumentalnu izložbu u Parizu od 29. siječnja do 15. svibnja i to ne samo na jednoj već na čak šest lokacija: Louvre, Musée d’Orsay, Pompidou Centre, Museum of Modern Art, Picasso Museum i Yves Saint Laurent Museum.

Čak i nekome tko ne prati umjetničku scenu, ova lista djeluje impresivno, a vrlo ćete se vjerojatno zapitati zašto je potrebno nekoliko najpoznatijih muzeja u Parizu (i na svijetu) da bi se odala počast jednom dizajneru. Za početak, ovo je pravi pokazatelj njegovog utjecaja i veličine njegovog nasljeđa, a kao drugo svaki od muzeja ima postav s posebnom temom. Ideja je da se fokus stavi na umjetnički aspekt Yvesovog stvaralaštva te da se istakne kako Yves Saint Laurent može i treba stajati rame uz rame s drugim najpoznatijim francuskim umjetnicima svog vremena.

Louvre, na primjer, ima postav koji prikazuje dizajnerovu ljubav prema zlatu, a Pompidou se fokusirao na njegovu modernost. Picassov muzej prikazuje kako je sam Picasso utjecao na Yvesa, a Musée d’Orsay ispituje utjecaj pisca Marcela Prousta na dizajnera (“Potraga za izgubljenim vremenom” bila je njegova omiljena knjiga). Museum of Modern Art’s bavi se Yvesovom upotrebom boje, a muzej same fondacije na kultnoj adresi 5 Avenue Marceau izlaže velike dijelove dizajnerove osobne arhive i to baš u prostoru njegovog ateljea, u zgradi u koju je uselio svoju kuću visoke mode 1974. godine.

BURO. tim je odlučio posjetiti upravu tu, najintimniji od svih postava. Pored klasičnog muzejskog izložbenog prostora u prizemlju i na prvom katu pariške zgrade, u kojem smo se našli lice u lice s komadima poput sakoa sa suncokretima iz hommage kolekcije Van Goghu iz 1988. godine i zidovima prekrivenim uramljenim skicama napravljenim Yvesovom rukom, posjetili smo i njegov osobni prostor, atelje u kojem se i dalje nalaze neke od dizajnerovih omiljenih knjiga i predmeta koji su ga inspirirali ali i još legendarnih komada iz kolekcija visoke mode, kao što je haljina inspirirana Georgesom Braqueom. Sljedeća stanica nam je bio Pompidou, gdje imate dovoljno prostora da čuvene kreacije sagledate na miru i doživite svaki detalj na poseban način. Ova predivna izložba bit će otvorena mjesecima, ako vam je trebao dobar razlog da ove godine uvrstite i Pariz na spisak destinacija koje ćete posjetiti, smatrajte da ste ga pronašli.

SAZNAJ VIŠE: