Je li Dysport novi Botox?

02.02.2022.

Jesmo li dobili vašu pažnju? Novi Botox? Zamjena za Botox? Prirodni Botox? Sve su ovo razni marketinški trikovi za reklamiranje sličnih ili nepostojećih stvari. Na primjer, Gwinnie Paltrow ne koristi Botox nego drugi neuromodulator, odnosno supstancu koja ima isti učinak. No, u ovakvoj vrsti marketinga prečesto se izostavlja činjenica da je botulinum toxin sam po sebi prirodnog porijekla. U posljednje vrijeme, kod nas se sve više spominje Dysport – iako se na tržištu nalazi veoma dugo i objektivno nije novina. Donosimo vam sve što trebate znati o jednom i drugom.

ŠTO JE BOTOX

Botox je jedno od zaštićenih imena brendova botulinum toxina tipa A (BoNT-A) koji proizvodi bakterija clostridium botulinum. Kada se injektira u kozmetičke svrhe, on blokira komunikaciju između živaca i mišića i time paralizira mišiće što za posljedicu ima ublažavanje i nestanak statičkih bora, kao i eliminiranje nekih dinamičkih bora te sprečavanje da postanu statičke.

Botox je u svijetu odobren kako u estetske svrhe, tako i za liječenje migerne, prekomjernog znojenja, čak i problema s mjehurom.

ŠTO JE DYSPORT

Dysport je zaštićeno ime brenda drugog botu botulinum toxina tipa A koji se zove abobotulinumtoxinA (ABO). Njegov glavni aktivni sastojak je isti kao i kod Botoxa, ali on u svojoj formuli sadrži i neke dodatke proteina zbog kojih ima nešto nižu molekularnu težinu što ga čini malo blažim. Zato je izuzetno pogodan za tretman većih regija kao što je čelo, a neki pacijenti tvrde da poslije Dysporta izgledaju “manje zamrznuto” nego nakon Botoxa. Ipak, ovaj učinak ipak na kraju ovisi o vještini i estetici doktora, a ne vrsti botulina.

Odobren je za tretmane ublažavanja bora i problema grčenja mišića.

PO ČEMU SU SLIČNI, A PO ČEMU SE RAZLIKUJU

Ono što je najvažnije znati jest da je aktivni sastojak u oba botulinum toxin tipa A što znači da proizvode slične kozmetičke rezultate: smanjenje bora i finih linija koje nastaju kao posljedica aktivnosti mišića na licu i vratu. Njihov zadatak jest ublažiti ili ukloniti statičke bore (one koje se vide i u stanju mirovanja) i spriječiti nove dinamičke bore da postanu statičke.

Mogući neželjeni efekti također su im isti, a to su uglavnom modrice, crvenilo i bol na mjestima uboda. Moguće je imati i blage vrtoglavice, osjetiti slabost ili glavobolju. Svi ovi simptomi nestaju u roku od 12 do 48 sati. Ozbiljniji neželjeni efekti događaju se izuzetno rijetko, a mogu biti alergije i u slučaju širenja otrova (uglavnom uslijed nestručnog apliciranja) simptomi trovanja botulinom u koje spadaju poteškoće u disanju i gutanju, slabost mišića i otežan govor.

Dysport i Botox funkcioniraju po istom principu, a aktivni sastojak i u jednom i u drugom je botulinum toxin tipa A. Dysport se doima kao da se brže “hvata” (za 2 do 3 dana, u usporedbi s Botoxom kojem treba 3 do 5 dana). Zamijeniti jedan drugim nije loša ideja kod pacijenata koji su se “navikli” na određeni neuromodulator pa na njega slabije reagiraju.

KAKO ODABRATI

Odgovor na ovo pitanje zapravo vam treba dati vaš doktor, a ne da birate sami (baš kao što je to slučaj s izborom filera ili, uostalom, svih anti-aging i estetskih procedura). I Dysport i Botox su neurotoksini jednake sigurnosti i praktično istog učinka, a razlike su suptilne i odnose se na tehničku stranu apliciranja.

Kada se podviče crta, Dysport i Botox su poput Coca-Cole i Pepsija. Istina je da se doziranje i točke na koje se plasiraju razlikuju, ali s točke gledišta pacijenta – stvar je ukusa. Presudna stvar su uvijek stručnost i vještina doktora, kao i to koliko se vaše ideje poklapaju s idejema vašeg doktora.

SAZNAJ VIŠE: