Ako niste probali uličnu hranu Bangkoka, to je kao da niste ni bili u Bangkoku. Napučene ulice s naredanim štandovima gdje se na licu mjesta kuhaju najfinije delicije tajlandske kuhinje, nose posebnu čar ove zemlje. Tajlandski narod gaji veliku ljubav prema hrani i to doista možete okusiti. Nemojte da vas zavaraju plastične stolice i stolovi na rubu ceste jer ćete na baš takvom mjestu isprobati najfinija jela. Neka vam dokaz bude ulični restoran Jay Fai u Bangkoku, koji ponosno nosi jednu Michelin zvjezdicu.
Za ovu počasnu titulu zaslužna je maestralna chefica i vlasnica restorana, Supinya Junsuta, čiji je nadimak Jay Fai (po čemu je restoran i dobio ime). Njezin restoran na cesti ne izgleda luksuzno: riječ je o prostoru s tirkiznim pločicama, malom kuhinjom i užarenom peći na drveni ugljen te svega par stolova i stolica. Baš za te stolove gosti čekaju od jutra u redovima da bi probali jela koja Jay Fai priprema.
Od trenutka kada stupite u restoran, doživljavate pravo ulično iskustvo Bangkoka: gledate Jay Fai kako u svojoj prepoznatljivoj crnoj pregači, kapi i naočalama pravi najfinije wokove i jela od morskih plodova i to radi satima pred intenzivnom vrućinom peći. Ova poduzetnica je restoran pokrenula još 1980-ih i već tada je bila prepoznata po nabavi kvalitetnih morskih plodova, a 2018. Michelin joj je dodijelio veliku zvjezdicu (titulu je zadržala i 2024.).
Jelo koje je proslavilo Jay Fai je omlet s rakovima koji svakako trebate probati ako već posjećujete restoran. Prava je poslastica gledati Jay Fai kako kuha ovo jelo na peći na ugljen dok se jaje i meso od rakova zajedno kupaju u vrućem ulju, zajedno ih umotavajući već uvježbanim pokretima.
Michelinov vodič savjetuje da probate i „pijane noodle“, odnosno rižine rezance s ljutim i začinjenim umakom, listovima bosiljka, svježim čilijem, hrskavim srcima kokosove palme i svježim morskim plodovima poput ogromnih cijelih kozica, nježnih kolutića lignji i sipe. Tom Yum začinjena juha je još jedan favorit, a ona sadrži velike kozice bez ljuske, komade ribe, lignje i gljive.