SEARCH

Izložba koju nećemo propustiti: “Trijumf vrlina“ slikara Pavla Pavlovića 

U petak 12. svibnja 2023. u 19 sati u galeriji Trotoar u Zagrebu bit će otvorena samostalna izložba slikara Pavla Pavlovića naslovljena „Trijumf vrlina“
08.05.2023.
IMAGE SOURCE: Press
RECOMMENDED

Trotoar je nova galerija suvremene umjetnosti, smještena u Mesničkoj ulici 7 i bit će službeno inaugurirana upravo otvorenjem Pavlovićeve izložbe. Kustosica galerije je Martina Marić Rodrigues.

U novom ciklusu, nastalom unatrag nekoliko godina, Pavlović nastavlja graditi svoj već prepoznatljiv svemir u kojemu osobna iskustva i motivacije upotpunjuje raznorodnim elementima iz virtualnog svijeta, u svrhu traženja novih značenja i mogućnosti.

Svojim neobično kolažiranim slikarskim scenografijama daje hommage raznim meme junacima, internet fenomenima i senzacijama, ali i strip kadrovima te vlastitim dugogodišnjim inspiracijama – slikarstvu kasne gotike i rane renesanse. Kroz motive, aktere na slikama, nazive radova i naslov izložbe, Pavle se referira na osobno mu značajna djela i(ili) umjetnike iz povijesti slikarstva, suprostavljajući ih digitalnom jeziku gifova i camp estetici screensavera i stock fotografije. Sa svježim i provokativnim ironijskim odmakom – Pavle Pavlović pokazuje jedan od načina na koji suvremeno slikarstvo može konkurirati našem vremenu.

Izložba je otvorena do 15. srpnja 2023. Tijekom njenog trajanja održat će se razgovor s umjetnikom, najavljen za 9. lipnja 2023. i nekoliko tematskih vođenja.

O UMJETNIKU:

Pavle Pavlović (1983. Beograd), završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2002. godine. Studirao je na Slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zlatka Kesera, a diplomirao 2010. u klasi prof. Zoltana Novaka. Od 2016. asistent je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na slikarskom odsjeku. Živi i radi u Zagrebu i Samoboru. 

Recentna međunarodna izlaganja: Post- ordinary, Plan X, Milano, Italija (2023.), Grand Tour, Caja Blanca UALSP, Meksiko (2023.), Suvremeno hrvatsko slikarstvo između figuracije i apstrakcije, Muzej Revoltella, Trst, Italija (2022.), 9. Međunarodno bijenale umjetnosti, Nacionalni muzej Kine (NAMOC), Peking, Kina (2022.). 

Više o umjetniku pronađite na pavlepavlovic.com

SAZNAJ VIŠE: