Iris je spektakularni plutajući restoran u Norveškoj

U zadivljujućoj elipsoidnoj strukturi koja pluta norveškim fjordom, smjestio se restoran Iris gdje ćete doživjeti nezaboravno iskustvo istraživanja prirode i morskih delicija
28.07.2023.
IMAGE SOURCE: Instagram @iristherestaurant
RECOMMENDED

U norveškom fjordu Hardanger zasjala je elipsoidna srebrna struktura koja pomalo podsjeća na neki svemirski brod. Riječ je o iskustvenom centru Salmon Eye koji je tematski posvećen održivom morskom životu, a otvorio se još 2022. godine. Sada je unutar centra otvoren spektakularni restoran na čelu s danskom kuharicom Anikom Madsen. Cilj je odvesti goste na ekskluzivno ekspedicijsko putovanje norveškim fjordom dok uživaju u gastro delicijama restorana.

Chefica Anika Madsen poznata je po svojoj strasti za otkrivanjem novih sastojaka iz oceana te je izrazito predana održivosti. Donedavno je bila glavna chefica kuhinje u hvaljenom restoranu Fasangården u Kopenhagenu. Jelovnik se, naravno, bazirana namirnicama iz mora s fokusom na održivost i izazove s kojima se suočava globalni prehrambeni sustav.

Kao šro smo već i ranije spomenuli, restoran Iris je smješten unutar zapanjujućeg centra Salmon Eye u srcu fjorda Hardanger, u blizinu grada Rosendala. Do njega se može doći isključivo brodom, a večer u Irisu će biti ekspedicija u pravom smislu te riječi. Restoran može primiti 24 gosta za nezaboravno putovanje koje uključuje istraživanje fjorda električnim čamcima, nakon čega slijedi večera od 18 slijedova u blagovaonici s panoramskim pogledom na fjord, ledenjake i planine.

Ovo iskustvo spaja gastronomiju i aktivizam na globalnoj razini, predstavljajući što više lokalnih namirnica. U svakom pripremljenom jelu postoji veza s jedinstvenim poljoprivrednicima, ribarima i proizvođačima koji osiguravaju sastojke za jela. Cijeli ovaj koncept mnoge je podsjetio na film The Menu“ , no ne brinite, ovdje je doista samo riječ o izvanrednom gastro iskustvu. Svoje mjesto u restoranu možete bookirati na njihovoj web stranici.

SAZNAJ VIŠE: