SEARCH

I službeno je potvrđeno: Hrvatska ima najčišće more u Europi

Hrvatska je na dobrom putu da i dalje bude primjer kako turizam i očuvanje prirode mogu ići ruku pod ruku
04.07.2024.
IMAGE SOURCE: Pinterest
RECOMMENDED

Kada kažemo i službeno, to zaista mislimo. Gdje god putovali i kupali se, uvijek se doma vraćamo s istim mislima, kako more nigdje nije kao kod nas i za to smo upravo dobili i priznanje. Prema najnovijem izvješću Europske komisije i Europske agencije za okoliš, Hrvatska se službeno može pohvaliti najčišćim morem u Europi. Strani mediji pišu kako je mala država, smještena uz Jadransko more, zapanjila svijet svojim impresivnim rezultatima: od ukupno 894 ispitanih mjesta, gotovo sva, čak 99,1 posto, ocijenjena su kao izvrsna za kupanje.

Hrvatska

Hrvatska je top destinacija

Hrvatska se nije našla na vrhu ove ljestvice slučajno. Njezina predanost očuvanju prirodnih ljepota i prioritiziranju zaštite okoliša već je dugi niz godina poznata. Prošlogodišnje izvješće donijelo je jednako impresivne rezultate, s ocjenom od 96 posto, što jasno pokazuje kontinuiranu brigu i ulaganje u ekološku održivost. Tako visok postotak izvrsne kvalitete vode odražava sustavne napore na očuvanju čistih obala i mora, što Hrvatsku čini ne samo privlačnom destinacijom za turiste, već i primjerom ekološke svijesti.

Hrvatska

Jadransko more, poznato po svojoj kristalno čistoj vodi, proteže se uz hrvatsku obalu u dužini od preko 2.736 kilometara na kopnu, uz dodatnih 4.000 kilometara obale zahvaljujući više od tisuću otoka i otočića. Ovo područje obiluje netaknutim prirodnim ljepotama, od prelijepih plaža do slikovitih uvala, što privlači ljubitelje prirode i avanturiste iz cijelog svijeta. Za one koji maštaju o plivanju u tirkiznom moru tijekom ljetnog odmora u Europi, Hrvatska nudi upravo to – i više. Ovdje se mogu prepustiti čarima sunčanja na predivnim plažama, istraživanju stjenovitih obala ili jednostavno uživanju u prirodnim ljepotama koje ova zemlja nudi. Bez obzira jeste li ljubitelj užurbanih turističkih destinacija ili tražite mir i tišinu skrivenih uvala, Hrvatska ima nešto za svakoga.

more

Unatoč tome što je još uvijek manje popularna ljetna destinacija u usporedbi s Grčkom ili Italijom, Hrvatska privlači sve više posjetitelja svake godine. S gotovo 50 milijuna ljudi koji hrle na njezine obale godišnje, postala je jedna od top destinacija za ljubitelje plaža u Europi. Ovaj porast popularnosti donosi i izazove, jer je održavanje čistoće mora s tolikim brojem turista izuzetno važno.

more

No, s obzirom na dosadašnje uspjehe i posvećenost očuvanju okoliša, Hrvatska je na dobrom putu da i dalje bude primjer kako turizam i očuvanje prirode mogu ići ruku pod ruku. Hrvatska ne samo da nudi najčišće more u Europi, već i bogatu kulturnu baštinu, gostoljubive domaćine, vrhunsku gastro scenu i nezaboravna iskustva, a sve su to razlozi za popularnost koju posljednjih godina dobiva.

SAZNAJ VIŠE:
Matija Pavleković
| 21.02.2024.