Hrvatski restorani s Michelinovom zvjezdicom koje morate posjetiti

Napravili smo veliki gastro vodič s hrvatskim restoranima koji se mogu pohvaliti s Michelinovom zvjezdicom i koje morate posjetiti barem jednom u životu
24.09.2023.
IMAGE SOURCE: Pelegrini/Agli Amici/Boutique Hotel Alhambra/Nebo/Korak/Noel/LD/360/Draga di Lovrana/Boškinac/Monte
RECOMMENDED

Još su davne 1889. godine braća Michelin osnovala istoimenu tvrtku za gume te počeli izrađivati koristan vodič za vozače na putovanjima s informacijama gdje prenoćiti, natočiti benzin, zamijeniti gumu i gdje pojesti. Godine 1926. vodič je počeo davati zvjezdice za restorane što je danas postao glavni prepoznavatelj vrhunske kvalitete restorana. U Hrvatskoj se 11 restorana može pohvaliti s Michelinovom zvjezdicom i tri restorana sa zelenom zvjezdicom (zvjezdica za one restorane koji su „preuzeli odgovornost u očuvanju resursa i biološke raznolikosti, suzbijanju bacanja hrane i smanjenju upotrebe neobnovljivih izvora energije”). Mi vam donosimo veliki gastro vodič domaćih restorana s ovim prestižnim oznaka i dajemo vam razlog zašto ih morate posjetiti.

Pelegrini (Šibenik)

Tim iza ove gastro destinacije kaže da je ono danas puno više od restorana. Restoran se nalazi u samom srcu Šibenika, pokraj prekrasne katedrale svetog Jakova. Jelovnik se mijenja sezonski, u skladu s dostupnošću lokalnih proizvoda. Pod palicom vrhunskog chefa Rudolfa Štefana, restoran nudi modernu interpretaciju tradicionalnih dalmatinskih okusa koristeći lokalne namirnice poput dagnji, kamenica, morskih puževa, ježeva, raznih vrsta riba, a u jelima od mesa naglasak je na janjetini i teletini.

Restaurant 360 (Dubrovnik)

Sami ulaz u ovaj restoran je čaroban. Nalaui se među dubrovačkim zidinama i nekoliko stepenica vodi u prostrani vanjski prostor s prekrasnim pogledom na voljeni grad. Što se tiče kuhinje, chef Mario Curić vješto i elegantno spaja hrvatske specijalitete s namirnicama iz dalekih krajeva. Posebna pažnja posvećena je prezentaciji kako bi se osiguralo da se jela savršeno slažu s šarmantnim i nezaboravnim okruženjem. Restoran nudi pažljivu, profesionalnu uslugu, kao i jednu od najboljih vinskih karti u zemlji.

Monte (Rovinj)

Monte je restoran skriven u kamenom ograđenom dvorištu rodne kuće chefa Danijela Đekića, ispod crkve svete Eufemije koja je simbol Rovinja. Riječ je o obiteljskom restoranu koji je svoja vrata otvorio 1985. kao tradicionalna istarska konoba, a sada je postala prava gurmanska oaza pod vodstvom kuhara Đekića i njegove supruge Tjitske, renomirane sommelierke. Ovaj par smatra da je hrana način slavljenja života i čin zbližavanja pa se posebna pažnja stavlja na kreativno slaganje jelovnika. Tu možete odabrati između tri vrste menija: Blue, Green i Red.

Oni su osmišljeni tako da otkriju puni potencijal svake namirnice, a izvor namirnica su lokalna tržnica, ribarnica, mesnica i mala gospodarstva u okolici Rovinja.

Boškinac (Novalja)

Boškinac bi se mogao opisati kao ekskluzivno utočište u kojem možete jesti, spavati  opuštati se u savršenom miru. Smješten na otoku Pagu, ovaj restoran se nalazi na osami u tipičnoj kamenoj zgradi, gdje, na prvi znak lijepog vremena, gosti mogu objedovati za vanjskim stolovima postavljenim na terasama okruženim zelenilom u idiličnom okruženju. Degustacijski jelovnik sadrži jela koja su u osnovi kreativna u stilu, ali s fokusom na otočke sastojke, počevši od hvaljene janjetine, divljeg začinskog bilja i škampa ulovljenih u lokalnim vodama. Sjajne sobe i izvrsna usluga upotpunjuju sliku.

Noel (Zagreb)

Zagreb ima jedan restoran s Michelinovom zvjezdicom i to je Noel koji se nalazi u samom centru grada. I ovdje glavnu ulogu igraju lokalne namirnice na koje kuharski tim primjenjuje vrhunske kulinarske tehnike. Svako jelo je malo remek djelo koje se savršeno slaže s umjetničkim djelima izloženima po restoranu naših umjetnika. Noel također ima opsežnu vinsku kartu na kojoj se nalaze vina iz Hrvatske, Slovenije, Francuske i Italije, a rade i vlastito craft pivo.

Draga di Lovrana (Lovran)

Draga di Lovrana je hotel koji ponosno stoji na rubu planinskog grebena između otoka i mora,a njegovo postojanje datira od 1908. godine, u doba Austro-Ugarske. Sagradio ga je bečki poduzetnik Anton Urm i ovo je mjesto postalo omiljeno okupljalište austrougarskog plemstva. Kuhinja je usmjerena na degustacijske jelovnike na kojima gosti mogu birati broj sljedova i dati prednost mesu ili vrhunskoj ribi ulovljenoj iz broda restorana.

LD Restaurant (Korčula)

Ovaj divan restoran na Korčuli nudi al fresco fine dining: chef Marko Gajski poslužuje modernu, mediteransku kuhinju koja je lijepo prezentirana, puna okusa i pripremljena od lokalnih namirnica (kao što su izvrsna riba i maslinovo ulje) s povremenim egzotičnim dodirom. S vanjskog prostora pruža se zadivljujući pogled na more, otoke i poluotok.

Korak (Jastrebarsko)

Smješten u velikoj vinariji u važnoj vinorodnoj regiji Plešivici, ovaj restoran je obnovila posljednja generacija ove obitelji koja je također ažurirala mnoga jela koja je izvorno kreirala njihova baka. Danas je izvrsna kuhinja koja se ovdje poslužuje najviše kvalitete, pripremljena je od sastojaka uzgojenih u dva kuhinjska vrta restorana ili nabavljenih od provjerenih lokalnih proizvođača. Gosti jednostavno odaberu jedan od dva degustacijska menija (pet ili osam sljedova), a zatim se zavale i uživaju u elegantnom iskustvu objedovanja koje je poboljšano vrhunskom dobrodošlicom i pažljivom uslugom koju nadzire sestra kuhara.

Nebo (Rijeka)

Smješten na petom katu potpuno novog hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa, ovaj restoran nudi prekrasan pogled na Jadransko more, obalu i netaknuti otok Cres. Jednako primamljiv kao i okruženje je jelovnik koji dolazi s različitim sljedovima (broj može varirati) od kojih su svi također dostupni na à la carte. Jela pričaju priču o hrvatskoj kulinarskoj povijesti, sadržavajući tradicionalne sastojke i regionalne specijalitete uz egzotičnija jela kako bi se stvorio moderan i kreativan jelovnik pun boja i okusa. Visoko profesionalna usluga i vinska karta na kojoj se nalaze i etikete izvan Hrvatske upotpunjuju tu sliku.

Alfred Keller (Mali Lošinj)

Dizajniran od strane austrijskog arhitekta Alfreda Kellera tijekom Austro-Ugarskog Carstva, ova je vila od tada mnogo puta renovirana i proširena, a sada je dom modernog kompleksa Alhambra Boutique Hotela. Elegantni hotelski restoran krasi predivna terasa s pogledom na uvalu Čikat. Na čelu kuhinje, mladi kuhar (također Austrijanac) s bogatim iskustvom u restoranima s Michelinovim zvjezdicama koristi najbolje lokalne namirnice za kreiranje jela koja su moderna i kreativna bez gubitka okusa i užitka. Mali ručak à la carte navečer je dopunjen s dva degustacijska menija – „The Signature” i „Innovation” – s jelima koja se mogu mijenjati između dva jelovnika.

Na à la carte naši inspektori preporučuju raviole od volovskog repa s pjenom od istarskih tartufa i foie gras, dok su na Signature meniju posebno uživali u svježem desertu na bazi ragua od jagoda, sorbeta od bosiljka, skute (vrsta skute) i đumbira.

Agli Amici (Rovinj)

Nakon što je mnogo godina radio zajedno s talijanskim Emanueleom Scarellom iz Agli Amici, kuhar Lorenzo Lai sada se nalazi u ovom prekrasnom restoranu u obliku kocke na elegantnoj šetnici uz more u modernoj rovinjskoj marini. Dva degustacijska menija koja se ovdje nude fokusiraju se na povrće odnosno Istru, dok su kultna jela restorana langoš, špageti s morskim biljem i govedina na žaru s bademima. Cristian je tu ispred kuće s izvrsnim izborom hrvatskih vina (i na čaše), poput mirisne istarske malvazije, dalmatinskih crnih i plešivičkih pjenušaca koji su savršeni kao aperitiv.

SAZNAJ VIŠE: