SEARCH

Gastro preporuke za Istru: top 3 mjesta

Mjesta za sve ljubitelje gastronomije
13.02.2025.
IMAGE SOURCE: Mak Vejzović/@maistra_collection/@damjanic_wine
RECOMMENDED

Istra je najrazvijenija regija po pitanju gastronomije u Hrvatskoj, a dokaz tome su i brojne nagrade koje imaju restorani i luksuzni hoteli. No, osim toga, oni se ponose lokalnim proizvođačima, vinarima, tartufima i svim ostalim domaćim proizvodima koje su brendirali na svjetskoj razini. Ove godine, u Rovinju se po četvrti put održava Weekend Food Festival, od 11. do 13. travnja u staroj Tvornici duhana. Weekend Food Festival ove godine ponovno pomiče granice i donosi potpuno novi smjer pod motom “Eat Local, Think Global”. “Eat Local, Think Global” nije samo filozofija festivala – to je način na koji promišljamo hranu, povezujući najbolje iz lokalne baštine s inovacijama i suvremenim tehnikama. Ove godine naglasak je na sezonalnosti, održivosti i autentičnim iskustvima koja će posjetiteljima omogućiti da Istru dožive kroz vrhunske okuse i priče koje hrana nosi sa sobom. Upravo zbog toga, u ovom članku ćemo vam dati preporuke kako biste doživjeli ono najbolje od Istre, pa krenimo redom.

Istra

gastro

Prodan tartufi

Ovaj uhodani obiteljski posao smješten je u srcu Buzeta, grada poznatog kao prijestolnica tartufa. Obitelj Prodan ponosi se dugom tradicijom proizvodnje i lova na tartufe, a njihova strast i predanost prenose se s generacije na generaciju.

tartufi

Njihovi vrhunski istarski tartufi pronalaze put do nekih od najprestižnijih svjetskih restorana i chefova, koji ih koriste u svojim vrhunskim kulinarskim kreacijama. Posjetite li ih, imat ćete priliku čuti fascinantnu priču o tome kako je njihov djed otkrio prvi tartuf i kako je iz te slučajnosti nastala obiteljska tradicija koja se desetljećima gradila kroz ulaganja, ljubav prema tartufima i pažljivo brendiranje. Danas, istarski tartuf uživa status jedne od najcjenjenijih delicija na svjetskoj gastronomskoj sceni.

Istra

gastronomija

Osim što ćete ovdje kušati vrhunsku hranu obogaćenu tartufima, možete se pridružiti i jedinstvenom doživljaju – pokaznom lovu na tartufe. Uz stručno vodstvo obitelji Prodan i njihovih posebno dresiranih pasa, svjedočit ćete iznimnoj suradnji čovjeka i psa u potrazi za ovim vrijednim prirodnim blagom. Nezaboravno iskustvo koje se u Istri nikako ne smije propustiti.

VINARIJA DAMJANIĆ

Vinarija Damjanić nalazi se u Fuškulinu (nedaleko od Poreča), a riječ je o obiteljskom poslu s dugom tradicijom i vrlo zanimljivom pričom. Obitelj Jurković ima veoma inspirativnu priču o borbi, ljubavi i strasti prema prirodi, Istri, vinovoj lozi zbog čega su danas jedna od zanimljivih vinarija. Ako odete tamo, obavezno poslušajte obiteljsku priču o stvaranju ovog brenda. Kada govorimo o vinu trenutni asortiman kojim raspolaže obitelj Damjanić obuhvaća Malvaziju Istarsku, Malvazija Istarska “Akacija”, Malvazija Istarska Classic Chardonnay, Rose “Penelope”, Muškat žuti, Malvaziju Istarsku “Sincerus”, Borgonju, Duro Istriano, Clemente blanc i Clemente. Nama se najviše svidio Clemente blanc koji morate probati, a to vino ih je stavilo na mapu prestižnih vinara. Moderno uređena vinarija s vrhunskom tehnologijom je mjesto koje se ne zaobilazi.

lifestyle

CAP AUREO

Restoran Cap Aureo nalazi se na petom katu luksuznog Grand Park Hotela u Rovinju i nudi vrhunski gastronomski doživljaj s predivnim pogledom na staru jezgru grada i marinu. Ovo prestižno mjesto predvodi chef Jeffrey Vella, koji kreira inovativna jela s naglaskom na sezonske i lokalne sastojke.

Istra

cap aureo

Njegova ljubav prema istarskoj lokalnoj namirnici i posvećenost poslu je veoma inspirativna. Riječ je o genijalnom chefu čije kreacije će vas zbilja oduševiti. Riječ je o restoranu za koji vrijedi odvojiti vrijeme, a uz svako jelo prati vas somelijer koji donosi neke od najboljih vinskih etiketa koje se savršeno sljubljuju s hranom.

SAZNAJ VIŠE: