Evergreen serije s naše liste

16.01.2022.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U moru naslova koji svakodnevno stižu na streaming platforme, nerijetko se događa da biramo vraćanje onim klasicima koji ne poznaju vremenske okvire i gledamo ih iznova i po nekoliko puta. “Breaking Bad”, “Twin Peaks”, “Planet Earth” – ne pitamo kada, gdje, ni koliko puta – uvijek smo spremni obnoviti gradivo. Zapravo, u većini slučajeva prava draž i jest u tom drugom gledanju, kada se možemo posvetiti detaljima, glumi i svemu onome što ih čini tako genijalnim. Što vi sljedeće gledate (ponovo)?

BREAKING BAD

We’re just gonna say it: “Breaking Bad” je najbolja serija ikada. Postoji pregršt onih koje obožavamo, radnji koje nas oduševljavaju, glume koja nas duboko tangira, ali ova je jednostavno na svim nivoima posebna i takva će ostati zauvijek. Ako vam treba uvjerljivija tvrdnja, ne možemo se sjetiti bolje od ove – pismo koje je Anthony Hopkins poslao Bryan Cranstonu: “Tvoj performans kao Walter White je najbolja gluma koju sam ikada vidio.”


THE WIRE

Još jedan klasik koji je naprosto genijalan. Mada ni ta riječ nije dovoljno dobra da opiše dubinu ove serije. Činjenica da ju je kreirao i prvenstveno napisao autor i bivši policijski reporter David Simon umnogome doprinosi njenoj vjerodostojnosti. Dvadeset godina kasnije: sistem je isti, a stvari se suštinski ne mijenjaju. Rekosmo još na početku: evergreen.


PLANET EARTH

Jedna zeleno plava lopta i nebrojeno čuda, gluposti, grešaka i magije koja se na njoj zbivaju. Naša čudesna planeta čije ljepote nerijetko nismo svjesni, kao što nismo svjesni nevjerojatnosti i samog našeg prisustva na istoj. Priroda, životinje, boje, povezanost svih živih bića, oceani, ravnice, planine, istosti i različitosti i sve to u visokoj rezoluciji. Izvanvremenske lekcije o životu i prirodi jučer, danas i zauvijek.


FRIENDS

S 20 ili 50, obitelji, prijateljima ili sami, epizoda serije “Friends”, premda je teško da to bude samo jedna, zauvijek će zvučati kao dobra ideja. Nije ni čudo da je riječ o jednoj od najgledanijih serija ikada. “Smelly cat, smelly cat, what are they feeding you?” se pjeva samo od sebe, a Phoebe do danas ostaje jedan od glavnih razloga za ponovno gledanje svih sezona.


GAME OF THRONES

Male su šanse da u potpunosti cijenite trovanje Joffreya ili već vašu omiljenu scenu po izboru, a da seriju ne pogledate barem dva puta. Upravo s ponovnim gledanjem dolazi se do saznanja koliko su dijalozi zagonetni kao i do razumijevanja čitavog narativa (ako vam to i u drugom pokušaju pođe za rukom). “Game of Thrones” je jedina velika igra kako za likove tako i za gledatelje.


MAD MEN

New York, osamdesete… i nezdravi (ljubavni) odnosi, iako kontekst sugerira drugačije. Ova serija je zapravo mnogo više od toga. Don Draper je enigma koju jednostavno ne možete pročitati samo jednim gledanjem. Pored toga, svi dijalozi zaslužuju da se čuju barem dva puta. Bonus: lekcije iz marketinga!


THE SOPRANOS

Iako smo se već na prvom naslovu oglasili povodom omiljenosti, upadamo u zamku da sa svakim sljedećim ipak promijenimo mišljenje. Ovo je još jedna serija čiji su dijalozi toliko genijalno i autentično napisani, a osim toga, u pitanju je jedna divovska predstava lažova, stoga u njenom kodu kao da je upisano gledanje u nekoliko navrata.


FARGO

Evo nas opet u istoj zamci. Ova serija je nevjerojatno filmska, većina epizoda zapravo i jest neusporedivo bolja od mnogobrojnih filmova koje smo pogledali, a Lorne Malvo zauvijek ostaje naš omiljeni negativac.


TWIN PEAKS

Verujemo da je jedino mjesto na kojem se kava voli više nego u našoj redakciji fiktivni grad Twin Peaks. Na: “Damn fine cup of coffee!” Copera jedino što imamo za reći je i jednako “damn fine” posao Davida Lyncha (u najmanju ruku). Magija ove serije se naprosto ne može iskazati riječima.


THE OFFICE

Ova serija jednostavno zna kakvi su njeni gledaoci, što rade i kako se ponašaju. Pisci iste, bez ikakvog prethodnog iskustva, napravili su remek-djelo: mokumentarac kojeg odlikuje direktna komunikacija s publikom preko kamere. To zapravo čini seriju tako stvarnom. Likovi postavljaju pitanja publici, govore kameri kao osobi i ponašaju se tako normalno da doslovno zaboravimo da uopće gledamo seriju.


TRUE DETECTIVE

Zauvijek naš omiljeni “nastup” Matthewa McConaugheya čije smo monologe na YouTubeu naknadno prevrtjeli nebrojeno puta. Kemija između njega i Woody Harrelsona, koji su privatno najbolji prijatelji je nevjerojatna, iako su Rust i Marty miljama udaljeni jedan od drugoga u smislu njihovih ideologija, kao i života koje žive usprkos tome što su “partners in crime” – odnosno u rješavanju istog.


RICK AND MORTY

Doslovce svaka epizoda “Rick and Mortyja” je savršeno napisana i donosi različite sukobe u svakoj od njih koji su majstorski kreirani. Ova serija zaista jest beskrajna, budući da se može razviti u bilo što, otići bilo gdje, naglasiti bilo koji karakter i živjeti zauvijek, ali osnova narativa vezuje svakog lika s odgovornošću za svaku odluku koju donese. Pričamo li i dalje o seriji ili o životu?

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: