Donovan Pavleković ima odličnu novu kolekciju Sinners

Donovan Pavleković je upravo predstavio kolekciju koja priča o problematici žene naspram muškarca. Evo kako izgleda ta vizija
13.11.2023.
IMAGE SOURCE: Donovan Pavleković
RECOMMENDED

Donovan Pavleković predstavlja kolekciju „Sinners“ ili „Grešnici“ koja je svoju inspiraciju našla u temama Danteovih krugova pakla, istraživanjem smrtnih grijeha i zapovijedi. Njihova relevantnost istražuje se i propituje kroz načela 21.stoljeća i dolazi se do zaključka da je današnji život, grijeh samo privid i iluzija. Donovan kao i uvijek u prvi plan stavlja ženu, njenu ulogu i njeno tijelo te polazi od pretpostavke da je ono jače, brže i bolje i da se kao takvo treba i promatrati. Žena trpi sve kako bi omogućila svima oko sebe što lagodniji život, ali i u javnosti održala status svog muškarca koji s druge strane i nije toliko jak, čist i požrtvovan.

Donovan Pavleković
Donovan Pavleković

Kolekcija se sastoji od tri odjevne kombinacije koje zajedno čine potpunu priču. Prvi outfit pod nazivom “Failure -dan prvi, Purgatorio ” odnosi se na grešnika kojeg je već dostigla njegova sudbina. Po uzoru na Danteovih 9 krugova pakla, vrijeme je da ta zamišljena persona doživi svoju čistku.

Donovan Pavleković
Donovan Pavleković
Donovan Pavleković

Korzet, komad koji sada možemo reći da svaki put željno iščekujemo u kolekciji ovog dizajnera, ovog puta predstavlja 9 krugova pakla, 9 mačeva koje osoba mora podnijeti kako bi stigla u “raj”. Životinjski repovi koji uokviruju korzet simboliziraju sva mučeništva koja životinje prolaze zbog ljudskog roda, za Donovana osobno najgori ljudski čin – ubijanje radi krzna. Naravno u ovom slučaju repovi su napravljeni od faux krzna dok je njihova poruka jasna i očita.

Donovan Pavleković

Devet okova na nogama simboliziraju Isusovu patnju nošenja krune od trnja koja je modernizirana i ponižena do najgoreg oblika – nošenja na nogama, imobilizirajući našu mučenicu.

Donovan Pavleković

Kolekcija kroz “ženske” forme zapravo govori o svemu što žene od početka vremena rade zbog muškarca – prikrivaju njegovu lošu stranu, mane i slabosti. Drugi outfit “Sinner -dan drugi – realnost ” zamišljen je kroz formu biznismena koji radi svoj 9to5 i nakon toga se prepušta svojim vješto skrivenim fantazijama. Vidimo kontrast između nametnutih muško-ženskih uloga jasno prikazan kombinacijom kodeksa uniforme – savršena bijele košulje, prugaste hlače i kravata nasuprot bondage elemenata poput maski, remenja i nanogice. Ovdje nanogica služi ne za ograničavanje kretnje već za nošenje tajnog mobitela, čiju svrhu možete i sami zamisliti.

Donovan Pavleković

Podizanjem nogavice otkriva se nova strana, otkopčavanjem košulje izlazi harness, a navlačenjem maske osoba postaje dominantom. Transformacija putem odjeće i ručno rađenih dodataka je kompletna.
Treći dan “Mother -Hell ” simbolizira duh nade, majku koja brine o svima, dok je njena realnost i njen duh pakao. Zamišljena je kao entitet koji je prošao cijeli život u patnji, da bi na kraju bila prognana, slomljena poput njenih nogu. I usprkos svemu taj ženski entitet i dalje sjaji, poput žarko crvenog srca na klasičnom, staple komadu – plastičnom korzetu. Ovaj sjajno zlatni korzet upotpunjen je predimenzioniranom kapuljačom koja simbolizira majku i lebdeći plašt, dok je suknja u padajućem, kaskadnom momentu.

Donovan Pavleković

Komad ovog outfit-a su čizme od gipsa koje daju dojam ozlijeđene noge. Ovo je za naše prostore potpuno nova tehnika kada je riječ o odjeći i modi. Same čizme teže oko deset kilograma i potpuno negiraju ikakvu vrstu kretanja.

Svaki dio ove kolekcije sadrži pomno promišljenu simboliku, bila riječ o feminizmu, potrošenom maskulinitetu ili smrtnim grijesima pred kojima mnogi padaju. Tema je tamna, ali se kroz nju nazire blještavi kraj koji najavljuje finalni outfit Majke i njenog borbenog srca. Kolekcija je zamišljena kao umjetnički, provokativni pothvat i iako ima komercijalnih komada poput košulje, suknje i tigrastog bolera njena glavna uloga je ispitati, začuditi i intrigirati.

U skorije vrijeme kolekcija će biti upotpunjena eksperimentalnim video zapisima koji će dati i glas ženi, koja vodi cijelu priču. Jedva čekamo vidjeti kako će mladi dizajner staviti točku na i iza ovog fenomenalnog, mračnog putovanja u pakao i nazad.

SAZNAJ VIŠE: