Croatian Design X: prva izložba hrvatskog dizajna u Rumunjskoj

Zagreb Design Week je u suradnji s Romanian Design Weekom organizirao izložbu Croatian Design X koja predstavlja suvremeni hrvatski dizajn
20.05.2023.
IMAGE SOURCE: Press

Festival dizajna Zagreb Design Week ušao je u suradnju s Romanian Design Weekom kako bi zajedno organizirali izložbu pod nazivom Croatian Design X. Izložba je ekskluzivno nastala za #RDW2023 i predstavlja pregled suvremenog hrvatskog dizajna u proteklih desetak godina, što objašnjava X u naslovu. Ovom izložbom Zagreb Design Weeka otvara ciklus gostovanja na partnerskim festivalima u svijetu.

Izložba Croatian Design X održava se u concept storeu Doro 16, a kustoski koncept Tine Marković i Daniela Tomičića bio je predstaviti proizvode koji još nisu dostupni na rumunjskom tržištu. Riječ je o dvadeset pet izložaka, nekih od najbolje dizajniranih hrvatskih proizvoda. Izlošci su nekoć bili samoinicirani projekti dizajnera koji su s vremenom prerasli u uspješne start-up marke originalnih, ručno rađenih, proizvoda.

Od mode i nakita izložene su luksuzne kožne torbice Donà inspirirane pisaćim mašinama, Helen Kelen reciklirana odjeća rave kulture, srebrni, pozlaćeni, Mammii nakit, Miret tenisice od 97% prirodnih materijala i 3D printane narukvice s teksturom morske površine marke DKO.

Proizvodi za djecu uključuju ergonomske pastele Boya, modularne plišance Kištra by Vavra, lutke za razvoj koncentracije i emocionalne inteligencije Rine Crnjaković, Sanje Bencetić i Dorje Benussi, interaktivnu priču Adriane Pavelić i Dragane Meić, senzorni namještaj Tink Things i knjižicu o tradicionalnim rovinjskim igrama Studija Tumpić / Prenc. Isti je studio izložio nagrađivanu ambalažu za vina koja ulazi u segment food designea, zajedno sa studiom Boir i posudom za sol SAL⊥, te pladnjem za dvoje osmišljenim u doba korone.

Na izložbi će se pronaći betonski zvučnik ONE.618, a bit će predstavljen i Studio Grupa koju čine najpoznatiji hrvatski dizajneri rasvjetnih tijela. Ada Kezić i Zrinka Nedeljković dizajniraju svjetiljke od papira i patent zatvarača koji omogućavaju jednostavno održavanje, dok Havranek+Lugonja eksperimentiraju s tkaninom. 

Najveće tvrtke na izložbi su proizvođači namještaja. Od Prostorije s modularnim naslonjačem / ležaljkom Kontrapunkt i luksuznog stolića za kavu Bloom brenda Milla&Milli do Nuncovih barskih stolaca Cot i stalka za novine Kosir.

Izložba Croatia Design X je realizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreb.

SAZNAJ VIŠE: