Candy: True-crime serija u kojoj glavnu ulogu ne igra sam zločin

True crime serije su nam postale opsesija, a ovih dana gledamo fantastičnu Jessicu Biel koja je neprepoznatljiva u ulozi Candy Montgomery. Ako se još niste navukli, evo što možete očekivati
26.10.2022.
IMAGE SOURCE: HBO

U ljeto 1980. Candy Montgomery, bogobojazna domaćica iz Wylieja u Teksasu, posjetila je svoju prijateljicu, Betty Goore, kako bi od nje uzela kupaći kostim. Dok je Candy napuštala kuću svoje prijateljice, Betty je ležala mrtva u svojoj garaži, jer je 41 put udarena sjekirom. Ovo ubojstvo je bilo jedan od najozloglašenijih zločina u povijesti Teksasa, tako da je izvjesno, pogotovo u našoj eri opsjednutosti kriminalom, da će se kad tad pojaviti na platnu u dramskoj adaptaciji. Kreatori Nick Antosca i Robin Veith kroz pet epizoda ispričali su priču o ovoj domaćici čiju je ulogu preuzela Jessica Biel. Iza Bettinog lika je jednako fenomenalna Melanie Lynskey.

Candy: True-crime serija u kojoj glavnu ulogu ne igra sam zločin (фото 1)

Iako ne nedostaje morbidne intrige i nekih krvavih detalja na koje ste kao ljubitelj dobrog true-crime-a navikli, glavni fokus ove serije je nešto drugo i to je ne čini manje kvalitetnom, već nadograđuje sam žanr i tjera nas da o zločinima promislimo izvan njega. Ono što je najupečatljivije u vezi s ovom serijom od pet nastavaka je to što više pažnje posvećuje kućnim i unutrašnjim životima i svakodnevnim problemima svojih subjekata, a ne uznemirujućem razvoju događaja koji ih je učinio monstrumima. Kroz Candy je prikazano i preispitano kako ludilo jednoličnog života može nekoga duhovno ubiti, a najzanimljivije je kada scenarij locira i istakne ljudskost koju posjeduju i najrazvratniji među nama. Zahvaljujući fenomenalnoj izvedbi glavne glumice, ali i vješto napisanom scenariju, uspijevamo zaviriti unutar uma same Candy i shvatiti zašto je na rubu pucanja. Serija nas vodi kroz dvije godine prije ubojstva, poskakujući kroz vrijeme, polako otkrivajući ljude u njenom okruženju i tako postepeno razvija film o jednom zločinu, ali stavljajući u centar ubojicu, a ne žrtvu. Serija također dosta vremena posvećuje i opisivanju pažljivo orkestrirane afere između Candy i Bettinog muža, Alana, koja je jedan od mnogih motiva koje je tužilaštvo sugeriralo kao razlog ubojstva.

Candy: True-crime serija u kojoj glavnu ulogu ne igra sam zločin (фото 2)

Serija zatim ide i dalje iz domova akterica i samih zločina i prelazi na temu američkog kaznenog pravnog sustava i njegovog tretiranja kriminalca s obzirom na rasu, spol i status. Stvara se i jasna slika o malim sredinama koje (sa svojim nepisanim obrascima pravilnog ponašanja) neke pojedince dovedu do ruba.

SAZNAJ VIŠE: