Apple ima novi VR headset i Internet ga je već razapeo

Apple je predstavio svoj revolucionarni VR headset koji ima najbolje inovativne značajke, ali to ništa ne vrijedi publici koja je memeovima već pokopala uređaj
07.06.2023.
IMAGE SOURCE: Apple/ Twitter
RECOMMENDED

Tijekom dugo očekivane Svjetske konferencije programera (WWDC), Apple je napravio revolucionarnu najavu, predstavivši svoje prvi VR headset, odnosno naočale za proširenu stvarnost, pod imenom Apple Vision Pro. Apple je i ranije najavljivao ovaj proizvod koji označava jedan od prvih novih uređaja iz Appleove tvornice u posljednjih nekoliko godina. Razvoj Apple Vision Pro inovativnog seta trajao je sedam godina i sada je napokon tu što je osiguralo Appleu ulazak u područje „prostornog računalstva“, uvodeći korisnike u potpuno novi način interakcije s tehnologijom.

Apple Vision Pro opisane su kao naočale koje korisnicima omogućuju da „gledaju kroz njih, a ne u njih“, prema izvršnom direktoru Timu Cooku. Korisnici mogu kontrolirati uređaj koristeći svoje oči, ruke, pokrete prstiju i glas, što im omogućuje da postavljaju poznate aplikacije bilo gdje u njihovom fizičkom prostoru. U izvješću je uređaj definiran kao „revolucionarno prostorno računalo koje besprijekorno spaja digitalni sadržaj s fizičkim svijetom, a istovremeno omogućuje korisnicima da ostanu prisutni i povezani s drugima.“ U predstavljanju headseta, posebno se istaknula značajka „EyeSight“ koja omogućuje drugima da vide ono što korisnik vidi. Uz to, uređaj dolazi sa sustavom zaslona ultra visoke rezolucije koji sadrži 23 milijuna piksela na dva zaslona.

Zvuči revolucionarno, inovativno i Apple je doista s ovim headsetom napravio još jedan korak ka digitalnoj budućnosti. Međutim, Internetu se Vision Pro ne sviđa. Publika nije prihvatila proizvod s oduševljenjem, već naprotiv, gotovo istog trena su krenuli memeovi. Razlog je vrlo očit: cijena.

VR naočale i slični uređaji proširene te virtualne stvarnosti nikad nisu u potpunosti bili prihvaćeni od strane korisnika. Često su žalbe stizale na to da je uređaj previše nezgrapan, nepraktičan, dezorijentirajući i na kraju krajeva, preskup. Apple očito snažno vjeruje u svoj proizvod  pa je najavio da će Vision Pro prodavati po paprenoj cijeni od 3499 američkih dolara. S obzirom na to da su Appleovi uređaji ionako preskupi, a većina dodataka se prodaje odvojeno, bilo je pitanje vremena kada će se Interner izrugati i s Appleovim VR headsetom. Priznajemo, memeovi su nasmijali i nas, zati izdvajamo par urnebesnih komada u nastavku.

SAZNAJ VIŠE: