Restoran Alpinn by Norbert Niederkofler smješten je na vrhu Kronplatza u Dolomitima, na nadmorskoj visini od 2.275 metara, pružajući spektakularan panoramski pogled na okolne planinske vrhove. Ovo gastronomsko utočište redefinira koncept restorana, spajajući vrhunsku kuhinju s filozofijom održivosti i dubokom povezanošću s prirodom.


Restoran Alpinn by Norbert Niederkofler smješten je na vrhu Kronplatza
Osnivač restorana, poznati chef Norbert Niederkofler, nositelj tri Michelinove zvjezdice, razvio je koncept “Cook the Mountain“, koji naglašava upotrebu lokalnih i sezonskih sastojaka. Ova filozofija ne samo da podržava male proizvođače, već i smanjuje ekološki otisak restorana, izbjegavajući uvoznu robu i fokusirajući se na održivu gastronomiju. Svaki sastojak koji se koristi u pripremi jela odražava terroir regije, a jelovnik se oblikuje prema dostupnim namirnicama, osiguravajući stalnu svježinu i autentičnost.



Arhitektonsko uređenje Alpinna potpisuje Martino Gamper, međunarodno priznati dizajner koji je spojio suvremene linije s toplinom prirodnih materijala. Interijer restorana karakteriziraju velike staklene površine koje pružaju neprekinut pogled na Dolomite, stvarajući dojam lebdenja iznad oblaka. Ova kombinacija minimalizma i topline alpskog stila stvara ugodan ambijent u kojem gosti mogu u potpunosti doživjeti spoj prirode i vrhunske gastronomije.

Jelovnik restorana inspiriran je tradicionalnim planinskim jelima u modernoj interpretaciji. Neke od specijaliteta uključuju rižoto s crvenim ribizlom, kozji sir s lanenim sjemenkama, jela od divljači s fermentiranim džemom od marelice i borovim iglicama, dok deserti nude inovativne verzije klasičnih alpskih slastica poput mille-feuille pite od jabuka. Uz posvećenost vrhunskim sastojcima, Alpinn se ističe i ekološkim pristupom, koristeći recikliranu vodu, obnovljive izvore energije i smanjujući otpad, čime doprinosi održivom razvoju gastronomije.


Osim što pruža jedinstveno kulinarsko iskustvo, Alpinn je i prostor za okupljanje i edukaciju. Ovdje se održavaju različiti događaji u sklopu inicijativa poput CARE’s – The Ethical Chef Days, gdje se promiču održive prakse u gastronomiji te suradnja između kuhara i lokalnih proizvođača. Restoran se nalazi u neposrednoj blizini muzeja Lumen, posvećenog planinskoj fotografiji, čime dodatno doprinosi jedinstvenom doživljaju spoja umjetnosti, prirode i gastronomije.


Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj lokaciji, filozofiji i predanosti održivosti, Alpinn nije samo restoran, već i destinacija koja pruža autentično i inovativno iskustvo objedovanja u srcu Dolomita.