5 stilova koji će vladati u 2022. godini. Koji vi birate?

13.01.2022.
RECOMMENDED

I ptice na grani već znaju da se o trendovima koji će vladati nekom sezonom odlučuje poprilično unaprijed. Nekada se ovo odvijalo po redakcijama modnih magazina (sigurno se sjećate one scene u kojoj Meryl Streep drži svoj legendarni monolog o nebesko-plavom džemperu), a danas se oni koji se bave njihovim predviđanjem oslanjaju u velikoj mjeri i na društvene mreže, pogotovo one na kojima se nalazi Generacija Z. Kao i obično, kada se spomene Gen Z jasno je da ni TikTok nije daleko sa svojom varijacijom na temu i zato vam donosimo kojih će to pet estetika po mišljenju TikTok analitičara vladati 2022.

5 stilova koji će vladati u 2022. godini. Koji vi birate? (фото 1)

indie sleaze

INDIE SLEAZE

Indie Sleaze neprikosnoveno je vladao od 2004. do 2015., a njegov povratak (priznat ćete, pop-kultura nije baš dugo izdržala bez njega) vraća nas u doba Juicy Couture trenirki, “rebrastih” naočala i niskog struka koji uveliko kuca na vrata naših modnih odluka, iako ga odlučno ne puštamo unutra. U ovoj kutiji prošlosti stanuju i chokeri, šarene hulahopke, uske traperice, marame s resama i glomazne ogrlice. Pokret se, naravno, ne vidi samo u modi već i na raznim mjestima u kulturi: MySpaceu, playlistama i clubbingu čiji su predvodnici bili Kanye West, Paris Hilton, Katy Perry, Mary-Kate Olsen i Lindsay Lohan.

Ipak, ne može se pričati o Indie Sleazu, a da se ne spomene i legendarna platforma Tumblr i njena prepoznatljiva mračna tematika, ali i izleti u sladunjave momente citata iz knjige “Krive su zvijezde” i gifova zaljubljenih parova iz filmova. Tranzicija između osnovne i srednje škole, neuredna punđa na vrh glave, guste šiške, nekakva polu-emo faza. Ovo se zove throwback!

NOVO SVEMIRSKO DOBA

Ok, nikakvo iznenađenje ako se uzme u obzir da je prošla godina protekla u znaku putovanja u svemir – od (bahatih) ekskurzija milijardera, preko svemirskog turizma pa sve do porasta interesiranja za život van naše planete. Kada je moda u pitanju, ovo se ogleda ne samo u retro-futurističkim motivima 60-ih u vidu kratkih suknji i čizama do koljena (vintage Paco Rabanne i Courrèges vode u trci) već i na poljima koja premašuju estetiku poput biorazgradivosti i modularnosti, što se već vidjelo na revijama za proljeće/ljeto 2022.

5 stilova koji će vladati u 2022. godini. Koji vi birate? (фото 2)

the new space age

5 stilova koji će vladati u 2022. godini. Koji vi birate? (фото 3)

balletcore

BALLETCORE

Balet doživljava svoju renesansu (makar u smislu estetike). Film “Crni labud” ponovno je u trendingu, baš kao i serija “Seks i grad” koju nikada nećemo odvojiti od roze suknje od tila koju Carrie nosi na originalnoj špici, tu je Lilly Rose Depp sa svojim balerinkama, Olivia Rodrigo u spotu za pjesmu “Brutal”, Ariana Grande… Nježne boje, džemperi koji se vezuju oko tijela i balerinke su na vrhu većine lista želja – ipak, preskočite tajice i štucne, Balletcore 2022. je više subverzivan nego direktna kopija kompleta za vježbanje.

LOLITACORE

Donje rublje kao regularna odjeća nije baš revolucionaran koncept ali ove sezone je opet u trendu i to na način inspiriran likom Lolite i renesansom. Nove reinterpretacije old school komada su pomalo i nastavak cijele Bridgerton manije i korzeta koji su je pratili, pa očekujte delikatne potkošulje i kombinezone, kao i sve vrste retro donjeg rublja da se pojave na ulici ruku pod ruku s ljetnim kratkim haljinama, šorcevima i naočalama za sunce u nježnim tonovima (s ili bez oblika srca).

5 stilova koji će vladati u 2022. godini. Koji vi birate? (фото 4)

lolitacore

5 stilova koji će vladati u 2022. godini. Koji vi birate? (фото 5)

avant apocalypse

POST-APOKALIPSA

Inspiriran remakeom filma “Dina” i dizajnerima kao što su Rick Owens i Margiela post-apokaliptični trend možda djeluje pomalo zastrašujuće ali je savršen način da izrazite svoju individualnost (i pokažete koliko ste posvećeni održivosti, zahvaljujući second-hand garderobi). Neobični krojevi i isječci, slojevi, neobična skulpturalna silueta – sve su ovo glavne odlike ove estetike koja tijelo promatra kao bijelo platno kojim se treba igrati.

SAZNAJ VIŠE: