4 savjeta uz koje će svaka minimalistička kombinacija izgledati dobro

Ako vam se čini da je jednostavne kombinacije lakše zamisliti nego izvesti, ovo je članak za vas.
18.08.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram @mija_mija

Skrolajte, zabilježite i zahvalite nam se kasnije.

1. DOVOLJAN JE JEDAN SKUP KOMAD

Ideja da je sasvim dovoljno imati nešto “jedno, ali vrijedno” svakako nije nova i sigurno ste već milijun puta čuli kako vrijedi investirati u komad nakita ili modnih dodataka poput torbe. Naravno da ima smisla pošto ih možete kombinirati u mnogim situacijama. Ipak, kada je minimalizam u pitanju, kombiniranje sa svim stvarima koje imate u garderobi se često podrazumijeva, pa se i polje odjeće u koju se isplati uložiti širi. Kvalitetne hlače ili skupo pletivo, kao i komadi zanimljive teksture su zlata vrijedni kada ste minimalista.

Podrazumijeva se da je sklapanje garderobe od skupih stvari nešto za što je, pored novca, potrebno i vrijeme. Zato mnogi minimalisti vole second hand opcije za skupe komade, pa na primjer dobre traperice, sakoe, čak i košulje pronalaze na ovaj način.

Najvažnija stavka jest da svaka kombinacija zahtjeva samo jedan komad ove vrste i da ćete svoj “skupi” ulov nositi iznova i iznova. 

2. IGRAJTE SE TEKSTURAMA I PROPORCIJAMA

Ako vam se čini da izgledate više aljkavo i casual nego zaista minimalistički, to je vrlo vjerojatno zato što vam fali malo drame. Pronaći ćete je u pomalo izmještenim oblicima i materijalima (poput sakoa s izrezanim leđima), nikako u bojama i dezenima. 

Iz tog razloga je jako važna kategorija u ormaru svakog minimaliste “basic komad koji zapravo nije basic“, a podrazumijeva komade oko kojih se sve vrti, ali koji imaju neki neočekivan detalj, bilo da je u pitanju volumen, kroj ili tekstura. Drugim riječima, nemojte jednostavno napuniti ormar istim bijelim majicama ili košuljama i očekivati da se pretvorite u Mirjam Flatau (čije fotke smo iskoristili kao najbolji primjer onoga o čemu pričamo). Trik jest u tome da se pronađu komadi koji savršeno igraju ulogu osnove mnogih kombinacija ali ujedno i privlače pažnju.

3. NE KOMPLICITAJTE

Možda se čini da se ovo podrazumijeva, ali kada stvarno shvatite što vam dobro stoji i u čemu se dobro osjećate, a da se pri tom uklapa u vašu verziju capsule garderobe na pravom ste putu da napravite svoju uniformu. Kad je napravite, spremite se da ćete u njoj beskrajno uživati zato što će vam život učiniti jednostavnim i ljepšim.

Cilj vam je da tako napunite ormar da u njemu volite svaku stvar, a da se što više njih međusobno dobro kombiniraju. Idealan scenarij je da vam se osnovni (i skuplji) komadi zapravo i ne mijenjaju često, već da ih samo polako skupljate, a da na njih dodate nekoliko komada koji su neobični.

4. NABAVITE PEGLU NA PARU

Nije striktno savjet za kombinovanje ali je presudan isto koliko i komadi koje nosite. Ne postoji odjeća koja izgleda skupo kada je izgužvana i neuredna, a ovo vrijedi duplo i troduplo ako vam je najviši cilj jednostavnost. Pegla na paru je tu svako jutro, lako se koristi te manje oštećuje odjeću od klasične. Bingo.

SAZNAJ VIŠE: