06.12.2021.

Ako tražite novi razlog za bukiranje putovanja (je li vam uopće potreban?!), vrijeme je da razmislite o posjeti nekog od muzeja na otvorenom. Radi se o parkovima skulptura koji čuvaju neke od najmonumentalnijih instalacija, krenite put njih i doživite umjetnička djela na sasvim nov način. Predstavljamo vam njih nekoliko koji su na našoj životnoj travel bucket listi.

DOMAINE DU MUY

FRANCUSKA

Kad se nađete u Provansi, potrudite se da dođete i do dijela koji se nalazi između Saint-Tropeza i Cannesa, gdje je pariški galerist Jean Gabriel Mitterrand stvorio nešto zbilja posebno. Na prvi pogled nije vam jasno je li Domaine du Muy bombastično, genijalno ili jednostavno čudno mjesto. Da vam pomognemo, sva tri odgovora su točna! Ovo je prava “zemlja čuda” gdje bi i Alisa ostala zatečena. Na desetak hektara raspoređeno je više od četrdeset djela i to u naizgled neshvatljivoj formaciji, svaka skulptura djeluje kao da je “pala s Marsa” i to je dojam koji su željeli izazvati kod promatrača. Zlatna jabuka umjetnika Claude LaLannea stoji usamljena pored nekoliko stabala borova, a tu su i radovi velikana kao što su: Yayoi Kusama, Sol LeWitt, Anthony Gormley, Keith Haring… Pored fantastičnog vrta i sama kuća koja se nalazi na imanju je umjetničko djelo za sebe, za interijer je bila zadužena India Mahdavi. Definitivno must see!

GIBBS FARM

NOVI ZELAND

Neobični muzej na otvorenom smješten je pedesetak kilometara od Oaklanda. Gibbs Farm posjeduje najveću kolekciju gigantskih skulptura na Novom Zelandu. Radi se o privatnoj kolekciji biznismena Alana Gibbsa, a svi zainteresirani mogu besplatno obići park jednom mjesečno (obavezna je rezervacija). Kad kažemo park mislimo na prostranstvo od 400 hektara, Gibbs je zemlju kupio 1991. godine i od tada gradi vrijednu kolekciju lokalnih i internacionalnih umjetnika. Neka od djela su posebno naručena za ovaj projekt, pa su savršeno uklopljena u krajolik.

LOUGH BOORA

IRSKA

Lough Boora je mjesto gdje umjetnost susreće prirodu, tu se nalaze neke od najinovativnijih skulptura u Irskoj. Umjetnici su inspirirani bogatim prirodnim i industrijskim nasljeđem kreirali ogromne skulpture koje su dio stalnog postava parka. Izložena su ukupno 24 rada koji su dramatično izmijenili pejsaž. Michael Bulfin je iskoristio teretni vlak iz 1950. godine dajući mu novi život kroz instalaciju smještenu na vrhu brda pod imenom “Sky Train”. U svom radu umjetnici su koristili materijale kao što su metal, kamen i drvo, a tijekom dvadesetak godina koliko park postoji priroda je utjecala na skulpture mijenjajući im boju, kako godine prolaze sve je više biljaka koje osvajaju radove postajući tako njihov sastavni dio. Danas, u parku je zabilježeno 270 vrsta biljaka i više od 130 vrsta ptica.

INHOTIM

BRAZIL

Milijunaš Bernardo de Mello Paz osnivač je botaničkog vrta i parka suvremene umjetnosti Inhotim koji je smješten na sat vremena leta od Rija. Tamo su smještena djela čuvenih umjetnika kao što su Yayoi Kusama i Doug Aitken, a zastupljeni su i brazilski autori kao što su Vik Muniz i Tunda. Imanje je ogromno, pa posjetioci dugo hodaju prije nego što opaze prvo umjetničko djelo na svom putu, ideja je da se opuste u raskošnoj prirodi i pripreme se za jedinstvenu izložbu na otvorenom. U botaničkom vrtu postoji čak 5.000 vrsta biljaka (!) što predstavlja 28% svih poznatih biljnih vrsta na svijetu, tako da je i sam vrt i bez umjetnina čudo u malom. Koliko je posebno ovo mjesto govori činjenica da ćete tu vidjeti 1.400 različitih vrsta palmi!

HAKONE

JAPAN

Muzej u Japanu, otvoren 1969. godine, nalazi se na sat vremena vožnje vlakom od Tokija i broji pet stalnih postava i odličnu kolekciju skulptura u vrtu muzeja – uglavnom apstraktnih djela. Ovo je prvi muzej u Japanu koji je umjetnine izložio na ovaj način. Između ostalog, tu je staklena kula Gabriela Loirea “Symphonic Sculpture” od raznobojnog stakla sa spiralnim stepenicama koja pruža sasvim novi pogled na park okružen planinama. Kustosi su odradili odličan posao u stvaranju harmoničnog dijaloga između umjetnosti i prirode. S promjenom godišnjih doba, skulpture dobivaju potpuno novi život.

MUSEO ATLÁNTICO

LANZAROTE

Ovo je pravi spektakl! Dobro, znamo da ponekad znamo biti pretjerano euforični, ali zaista ovog puta će se većina složiti s nama. Atlántico je prvi europski podvodni muzej. Umjetnik Jason deCaires Taylo odgovoran je za više od tristo skulptura ljudskih figura (u prirodnoj veličini). Kolekcija je stvorena s idejom da provocira i navodi ljude da se zapitaju o budućnosti planeta i oceana, kao i da razmisle o društvenim promjenama u svijetu. Vaši vodiči kroz ovu jedinstvenu zbirku bit će ronioci jer se skulpture nalaze 12 metara ispod vode, a razmještene su na prostoru od čak 2.500 kvadratnih metara. Jedinstveno iskustvo!

Genijalni parkovi sa skulpturama koji će vas inspirirati na putovanje

SAZNAJ VIŠE: