2022. će biti godina Kanyea Westa

10.01.2022.

O Kanyeu Westu možete misliti što god želite i sigurno vam je dao materijala za razna razmišljanja, ali mora mu se priznati jedno – čovjek je apsolutno beskompromisan u svojoj viziji i ideji i doista pripada u onu rijetku skupinu ljudi koju tuđa mišljenja ne usporavaju i ne skreću sa zadanog cilja. Zbog toga smatram da njegova kolaboracija s Balenciagom i GAP-om nije tek jedna popularna „money grab“ suradnja u nizu i da će sigurno imati određenu dizajnersku vrijednost. Nemojte me krivo shvatiti, Kanye voli novac kao i svi u ovom poslu, ali za razliku od mnogih kojima je zarada na ovim suradnjama toliki prioritet da će kompromitirati i svoju estetiku u utrci za profitom (čitaj Fendi), Kanye će vam prodati svoju viziju i natjerati vas da je prihvatite kao cool, čak i ako je ne razumijete.

Možemo se prepirati i oko moje sljedeće tvrdnje i sigurno će biti onih koji će je osporiti, ali u posljednjih nekoliko godina Kanye West i Virgil Abloh vas odijevaju i utječu na vaše modne odabire bili vi toga svjesni ili ne. Sve što je proizašlo iz njihovih glava je na neki način reinterpretirano od strane dugih ili ponuđeno u fast fashion verziji, te ako kojim slučajem mislite da ne padate pod utjecaj „dizajnerskih krpica“ padate, ali nesvjesno. Ako ste gledali film „Vrag Nosi Pradu“, lik Mirande Priestley je u jednoj sceni jako dobro objasnio utjecaj koji dizajnerske kolekcije imaju na sve što se proizvodi za mase. Neću vam prepričavati scenu, ali poruka je jasna. Nekoliko trend lidera odredi put za sezonu ili dvije i po tome se vode svi. Tako neki „inspo“ komadi završe u vašem ormaru i ako se ne smatrate ljubiteljicom određenog brenda. Jednostavno, ponuda vam kreira ormar. Sjetite se Yeezy linije u onoj post-apokaliptičnoj estetici koja je igrom slučaja (plus jedna globalna pandemija) postala vodeći trend. Svi su odjednom nosili neutralne nijanse sive, golublje sive, boje pijeska i to u najbazičnijim verzijama poput biciklističkih hlačica, hoodie majica, tajica, trenirki. Ne možemo poreći da je Kanye pokrenuo taj trend i da je u roku od godine i pol dana Instagram izgledao kao jedan veliki „Sunday Service“ režiran od strane Westa.

Objava projekta Yeezy Gap Engineered by Balenciaga je najavljena u tipičnom “Kanye stilu”. Nalazimo se u siječnju koji je mrtav mjesec u svakom smislu i ova suradnja je zauzela sav pr prostor na društvenim mrežama i u relevantnim medijima što Kanye itekako voli. Na svom Instagramu je objavio zadnju stranicu ugovora na kojoj se vide potpisi Demne Gvasalije, čelnika GAP-a i njegov. Od tog trenutka svi nagađaju kako će kolekcija izgledati i što će se točno predstaviti. Zasad samo znamo da će projekt biti predstavljen u lipnju 2022. godine. Suradnja je čak i logična jer ako pratite Kanyea, znate da se u posljednjih godinu dana ne skida iz Balenciage ali ne kao neko obično celebrity zaštitno lice koje prešetava odjeću ispred paparazza. Kanye je otišao korak dalje. Balenciaga je u njegovom slučaju performans. Maske za lice, pancirke, jakne sa šiljcima – sve je izgledalo kao koncept, rađanje YE-a, sasvim novog lika, točnije nove verzije Kanyea Westa što je i dokazao službenom promjenom imena.

Demna Gvasalia je s druge strane postao službeni kostimograf Kim Kardashian koju već mjesecima odijeva u trikoe u kojima nekad izgleda kao Marvellova junakinja, ali uvijek uz veliki interes javnosti što je primarni cilj za ovu cijelu obitelj. Ta suradnja je također Kanyeovo djelo i odgovorno tvrdim da je Kim njegov najveći modni projekt na kojem je napravio maestralan posao. Njegov kreativni input je vidljiv i u brendu Skims koji Kardashianka vodi i koji ju je učinio milijarderkom. 

Iz kolekcije koju je kreirao za GAP su proizašla dva modela – jedan savršeni hoodie (doslovno se zove The Perfect Hoodie) i oversized puffer jakna bez šavova. Cijene su nešto više od standardne ponude brenda GAP koji je sinonim za pristupačnu američku day to day modu i jednostavne pamučne komade. Majica je koštala 90 dolara, a jakna 200 dolara. Hoće li cijene nove kolaboracije biti nešto veće, ostaje za vidjeti. GAP ne bi smio pretjerati s cijenama jer bi to moglo utjecati na njihovo buduće poslovanje i na već postojeće kupce koji generalno nisu YEEZY profil.

West je u međuvremenu krenuo u performans i u privatnom životu s glumicom Julijom Fox s kojom je otišao na dva dejta i sve to dokumentirao u Interview Magazineu i na Instagramu. Za drugi dejt joj je poklonio sobu punu odjeće kojom se pohvalila u svom blogu za Interview. Poznavajući njegov modus operandi ne bih se čudila da smo svi na Instagramu promatrali neko lansiranje kolekcije kroz taj pomalo bizarni javni dejt. 

Ako ništa drugo, West nam je dao naznaku da ga možemo očekivati u punom kreativnom naletu u 2022. i nekako imam osjećaj da se neće zaustaviti samo na hoodie majicama i puffer jaknama. Barem se nadam da neće. Spremni smo za ovo kreativno putovanje. Sigurno je da neće biti dosadno. 

SAZNAJ VIŠE: