Sneaker SOS: metode kako očistiti svoje vezice

Nema čistih i sjajnih tenisica bez čistih vezica pa vam zato izdvajamo najbolje metode s kojima ćete očistiti svoje vezice bez prevelike muke
30.09.2022.
IMAGE SOURCE: Pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Često kada razmišljamo o čišćenju našeg omiljenog para tenisica, stavimo vezice u drugi plan. Možemo imati savršeno bijele tenisice, ali ako su vezice imalo prljave, cijela clean estetika pada u vodu. Ponekad je potrebno samo očistiti vezice kako bismo osvježili look naših tenisica. Vezice se znaju vrlo brzo zaprljati, ali ne trebate svaki put kupovati nove, već vam je dovoljno samo par kućanskih potrepština kako biste vratili sjaj svojim vezicama. Ovo su naši savjeti kako ih očistiti, ali i držati očuvanima.

Najbolji način da se brinete za svoje vezice i osigurate njihovu dugotrajnost je da počnete s brigom o njima od trenutka kada kupite par cipela. Kako biste sprječili da vezice ikada dođu do stanja u kojoj su joj potrebne drastične promjene kako bi bile ponovno čiste, počnite ih tretirati sa zaštitom za tkaninu. To će pomoći smanjiti upijanje prljavih tekućina (poput blatnjave vode) i prašine te ćete ih lakše moći očistiti kada za to dođe vrijeme.

Važno je napomenuti da nikad ne čistite ili perete vezice dok su još na tenisicama. Često puta materijal vaših tenisica zahtjeva drugačiju metodu pranja od vezica. Također, ako su vaše cipele druge boje, njihovo zajedničko pranje moglo bi dovesti do toga da se boja s cipele „prelije“ preko vezica. Nakon što ste pažljivo skinuli vezice s cipela, očistite ih četkom za cipele ili starom četkicom kako biste uklonili prljavštinu na površini i prašinu. Ako postoje tvrdoglavi komadi prljavštine, pokušajte ih ukloniti tako da pustite vodu iz slavine pod punim pritiskom. Nakon toga, odaberite jednu od četiri metode pranja vezica

Perilica rublja

Najjednostavniji način je da operete vaše vezice u perilici za rublje. Sve što vam je potrebno je posjedovanje perilice rublja, običan deterdžent za pranje rublja i mrežasta vrećica za pranje rublja. Ako se na vezicama nalaze zaista tvrdokorne mrlje, nanesite posebnu otopinu za uklanjanje mrlja na njih prije samog pranja. Zatim obavezno stavite vezice u mrežastu vrećicu kako se ne bi uništile u pranju i bacite ih u perilicu zajedno s rubljem. Najbolje je sušiti vezice na zraku jer ono sprječava bilo kakvo smanjivanje i čuva male plastične vrhove na vezicama da ostanu netaknuti.

Deterdžent za suđe

Ako vam vezice nisu toliko prljave već ih samo trebate malo osvježiti, najbolje ih je oprati u umivaoniku ili lavoru s deterdžentom za suđe. Stavite vezice u toplu vodu pomiješanu s deterdžentom i pustite ih da se namaču 15 do 20 minuta. Sve mrlje koje su vidljive bi nakon toga trebali lako očistiti nekom starom četkicom. Kada je sve gotovo, isperite ih i osušite na zraku. Ovo je još bolji način da očuvate plastične vrhove na vezicama.

Vlastita otopina za čišćenje

Ako vam je za vezice potrebna jača otopina od deterdženta za suđe, pokušajte napraviti vlastiti miks gdje ćete pomiješati toplu vodu, deterdžent za pranje rublja i ako perete bijele vezice, izbjeljivač. Treba će vam samo mala količina izbjeljivača i deterdženta da obavite posao. Jednako kao i s deterdžentom za suđe, ostavite vezice da se namaču 20 minuta. No, ukoliko koristite izbjeljivač, dovoljno je samo pet minuta. Kada završite, vezice temeljito isperite kako biste izvukli svu otopinu i objesite da se osuše. Upamtite važnu stvar: pamučne vezice možete izbijeliti s izbjeljivačem na bazi klora ili na bazi aktivnog kisika. No, za sintetičke vezice koristite izbjeljivač isključivo na bazi kisika jer će klor oštetiti vanjska bijela vlakna i otkriti žutu jezgre čineći vezice prljavima.

Alternative izbjeljivaču

Kao alternative izbjeljivaču, jako dobro prolaze soda bikarbona i ocat. Ako pripremate otopinu s octom, onda koristite omjer 1:1- jedan dio vode za jedan dio octa. Umjesto namakanja vezica, krpom ili četkicom utrljajte otopinu preko mrlja, zatim isperite i osušite. Ako koristite sodu bikarbonu, napravite pastu od četiri žličice sode i otprilike 120 ml vode. U potpunosti prekrijte vezice pastom i ostavite ih 15 minuta. Zatim temeljito isperite i objesite vezice da se osuše.

Posjeti naš BURO. SNEAK PEEK specijal za sneakerheadse u kojem je sve podređeno kulturi tenisica. Novi modeli, povijest kultnih modela, poznati sneakerheadovi, ljudi koji stvaraju sneaker scenu, sve će se to pronaći u SNEAK PEEK pregledu koji želite pratiti iz dana u dan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: