Savršeni „taco weekend“: Isprobajte ukusan taco recept s potpisom Plant Punka!

12.03.2022.

Tacosi slove kao najpopularnija meksička hrana i danas je njihovo slaganje postala prava umjetnost. Taco se iz Meksika proširio po cijelom svijetu i danas se može vidjeti u obliku „street fooda“ na svakom uglu. Tacosi su omiljena hrana i na našem tržištu pa se na brojnim mjestima mogu isprobati tacosi različitih okusa i punjenja. S obzirom na to da postoje brojne varijacije ovog meksičkog jela, mogu se pronaći i ukusni vegetarijanski i veganski tacosi koji su bogati okusom. Za sve ljubitelje tacosa, poznati Plant Punk restoran podijelio je s nama recept za svoj popularni veganski Tacos pod nazivom „That’s it“ koji možete napraviti u vlastitoj kuhinji!

Tradicionalni tacosi dolaze s različitim punjenjem poput mljevene govedine, kozica, ribe, raznog povrća, salsa umaka, sira….mogućnosti su beskrajne! Možda su baš zato tacosi jelo koje svi obožavamo jer svojim varijacijama zadovoljavaju ukusne pupoljke baš svakog. Tacosi su u tolikoj mjeri popularni da se čak koristi fraza „Taco Tuesday“ diljem SAD-a koja za neke ljude jednostavno označava izlazak u kojem će pojesti taco ili čak pripremu vlastitog, dok su neki restorani usvojili ovu frazu u marketinške svrhe kako bi naglasili posebnu taco ponudu toga utorka.Tacosi su također dio lifestylea šveđana koji svaki petak ostaju doma, gledaju film i jedu tacose- takav casual petak Šveđani nazivaju Taco Fredag ( Taco petak). Mi smo za vas pripremili taco weekend- napravite ukusne veganske tacose, pozovite društvo i dobra zabava može početi!

S obzirom na to da se sve više ljudi okreće vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji, ekipa iz restorana Plant Punk je nesebično s nama podijelila svoj recept za veganske tacose koji su toliko ukusni da ih obožavaju i ljubitelji mesa. Koncept Plant Punka je uzbudljiva veggie i veganska hrana koja je bazirana samo na sezonskom povrću i žitaricama u street food formatu. Nedostatak konkretne i kvalitetne ponude na tržištu, koja nije bazirana na mesu potaknulo je vlasnicu restorana Maju Bučić na stvaranje ovog koncepta. Primarna klijentela restorana nisu isključivo vegetarijanci/vegani, već oni koji žele prehranu više usmjeriti prema povrću i zdravoj hrani koja održava energiju i nakon obroka. Ako se i vi želite hraniti zdravo, a ukusno, isprobajte njihov popularni taco recept u nastavku:

TACOS:
(za 5 porcija)

Pico de Gallo:

300 g rajčica
1x srednji luk
korijander list
1x limeta
1x svježi chili

Pečeno povrće

300 g mrkva
300 g batat
300 g celer korijen
origano
ružmarin

Hummus

250cg kuhanog slanutka
1x režanj češnjaka
2x žlice tahini paste
1x limun
3-4 žlice dobrog maslinovog ulja
sol 

Hrskavi slanutak

200 g kuhanog slanutka
dimljena ljuta paprika
1x žlica maslinovog ulja
1x žličica soli

Prvo napravite Pico de Gallo salsu. Narežite rajčicu i luk na što sitnije kockice, a zatim sitno nasjeckajte list korijandera i chili. Pomiješajte sve sastojke i začinite sa soli i sokom od limete.

Ogulite povrće i narežite ga na kockice 2×2 cm. Dodajte začine, sol i maslinovo ulje i stavite peći. Pecite povrće dok ne dobije zlatnu boju.

Hummus ćete napraviti tako što ćete slanutak, češnjak, tahini pastu i malo soli zajedno izblendati dok se ne stvori kremasta smjesa. Tada polako dodajte ostale sastojke, svako malo kušajući.

Napravite hrskavi slanutak. Kuhani slanutak dobro osušite te dodajte ostale sastojke i sve zajedno pomiješajte. Slanutak pecite na 160°C, 30 minuta. Slanutak mora biti skroz hrskav nakon pečenja.

Počnite slagati tacos. Kod njegovog slaganja, trebate zapeći tortilju pa prvo namazati hummus i zatim dodati pečeno povrće. Na to stavljate pico de gallo i na kraju slanutak. Dobar tek!

SAZNAJ VIŠE: