Prije nego što krenemo s blagdanskim jelima, još uvijek ćemo uživati u jesenskim plodovima i namirnicama s kojima doista možemo napraviti mala kuharska čuda. Ako ovaj vikend želite isprobati nešto drugačije i orijentalnije, onda je za vas imamo pravi recept. Uz svakodnevne namirnice koje nabavljate na lokalnoj tržnici, iskoristite priliku da kupite i jedan patlidžan koji će biti glavna zvijezda ukusnog predjela pod nazivom Baba ganoush. Riječ je o libanonskom jelu koje se sastoji od sitno nasjeckanog pečenog patlidžana, maslinovog ulja, limunovog soka i raznih začina. Zagrebački restoran i bistro Beštija podijelio je s nama svoj recept za Baba ganoush od kojeg nam već rastu zazubice! Mi ćemo ga odmah isprobati, a u nastavku teksta ostavljamo i vama recept kako biste svoju obitelj ugodno iznenadili sa savršenim predjelom.

Baba ganoush
Sastojci za ganoush:
1 kg patlidžana
1 žlica tahinija
Sok od pola limuna
0,5 dcl maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
Sol, papar

Sastojci za nadjev od paprike:
300g paprika roga
1 češanj češnjaka
0,3 dcl maslinovog ulja
Sol,papar
- Patlidžane prerežemo po pola po dužini, nasolimo i nauljimo. Pečemo ih u pećnici ili na roštilju dok ne omekšaju. Nakon pečenja, ogulimo kožu i dodamo ostale sastojke u blender. Ne sameljemo skroz do kraja, nego ostavimo da se osjete mali komadići.
- Ispečemo paprike u pećnici ili na roštilju dok ne pocrne, ogulimo kožu i sitno ih nasjeckamo nožem. Dodamo sitno sjeckani češnjak, maslinovo ulje i začine po želji. Stavimo nadjev na vrh ganousha.
- Serviramo s nasjeckanim pecan orasima i posujemo baharatom (sjevernoafrički mix začina).
Ako ste propustili prošli recept za ražu s hrskavom palentom, možete ga pogledati ovdje.